25 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C

KONYA ŞUBESİNDE “ÇOCUK EDEBİYATI” KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2018 etkinlikleri devam ediyor.

Konya Şubesinde “Çocuk Edebiyatı” Konuşuldu

16 Temmuz 2018 Pazartesi 12:48

TYB Konya şubesi tarafından Çocuk Edebiyatı paneli yapıldı. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği programda Yazar Duran Çetin’in moderatörlüğünde yapılan panele Şair Yazar Yusuf Dursun ve Şair Yazar Bestami Yazgan katıldı.

Muhammed Acıyan’nın koordine ettiği programda, Duran Çetin konuşmasında çocuk edebiyatının nerede durduğundan bahisle “Çocuk kitapları, denemeci, araştırıcı, eleştirici, kısacası özgür düşünceli insan yetiştirme amacı göz önüne alınarak yazılmalıdır. Çocuğun kendini tanımasına, kişiliğini geliştirmesine katkıda bulunmalıdır

Çocuk gönlü, çocuk kalbi, çocuk düşüncesi, ama her şeyden önemlisi çocuğun bir insan olduğu unutulmamalıdır. Yazıdaki öncelikli unsur da bu olmalıdır. Çocuk kitabı yazmak için basit işler yerine ciddi ve çocuğun anladığı, istifade ettiği ve olgunlaştığı yazılar, metinler çok daha önemlidir.” dedi.

Şair Yazar Yusuf Dursun, günümüzde çocukların çok farklı olduğunu söyledi ve “çocuk edebiyatı yazınında buna dikkat edilmelidir, zira günümüzün teknolojik yeniliklerinin farkında olanlar onlar. Onun için bu günceli yazılarımızda dikkate almalıyız. İnsanlık çocuğa en iyisini vermek için çabalamalıdır. Çocuklara yazıyorsak konuyu bir ana fikir üzerine kurgulamak da önemlidir.” diyerek konuşmalarını şiirleriyle örneklendirdi.

“Çocuk kitapları çocuğun sanat beğenisini geliştirmeyi amaçlamalıdır. Çocuğu iyiye, güzele, doğruya yönlendirmeyi amaç edinmelidir. İnançlara aykırı düşüncelerden uzak olmalıdır.” diyerek çocuk edebiyatının amacına dikkat çekti.

Son konuşmacı Şair Yazar Bestami Yazgan, konuşmasına dinleyenleri selamlayan şiiriyle başladı. Zamanın çok hızlı geçtiğini ve değiştiğini söyleyen Yazgan, “çocuklarımız artık üç yılda bir değişim yaşıyor, onun için çevresi ve arkadaşlık ettiği kişiler çok önemlidir. Çocuklar çok duyarlıdır, sahte ve yapmacık davranışlardan uzak dururlar, bu açıdan çocuklar için yazarken dikkatli olmak gerekir. Çocuklara çok özen göstermek, gösterdiğimiz bu özeni yazılarımızda da ifade etmek ve onların özel olduklarını bilerek özel davranmak ve özel yazmak onların okuma zevklerine katkı yapacaktır. İyi okuyucular oluşması için iyi şeyler yazmak önemlidir. Çocuklarımıza Peygamberimiz ve sahabeleri sevdirerek anlatmak gerekir.”dedi.

Moderatör Duran Çetin “15 Temmuz” hatırlatmasında bulundu ve konuk şairlerin 15 Temmuz ile ilgili şiirlerini okumasını istedi. Program her iki konuşmacının şiir okumasıyla sona erdi.

Konuşmacılara programa katılım belgelerini TYB Konya Şube yönetim kurulu üyeleri Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, Yazar Salih Sedat Ersöz ve Yazar Melahat Ürkmez takdim etti.

cocuk-edebiyati-paneli-4.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.