25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

KONYA ŞUBESİNDE ''EDEBİYATIMIZIN İLK KADIN YAZARLARI VE BABASININ KIZI OLMAK ” KONUŞULDU

Konya Şubesinde ''Edebiyatımızın İlk Kadın Yazarları ve Babasının Kızı Olmak ” konuşuldu

13 Kasım 2017 Pazartesi 10:25

Argunşah: “Kadınlar modernizm ile yazmaya başladı.”

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin birlikte düzenlediği 2017 yılı bilimsel ve kültürel etkinliklerine Konya İl Halk Kütüphanesinde devam edildi.11 Kasım 2017 Cumartesi günü gerçekleştirilen konferansa üniversite öğrencileri ile konuya ilgi duyan seçkin bir topluluk katıldı.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah edebiyat “Kadın için bir iç dökme vasıtasıdır. Kadınlar dil aracılığıyla kendilerini anlatıyorlar. Edebiyat kadın için öznedir, ilham kaynağıdır. Kadınlar modernizm ile yazmaya başlıyorlar.”dedi.

İLK KADIN YAZARLARDA İMZA SORUNU VAR

Hülya Argunşah , kadınlar erkek yazarların eserlerini okuduklarını kadın yazar girişiminde bulunduklarını belirtti: “ Batı’da kadın yazarlar Emily Bronte ,Anne Bronte ve Luisa Mey Alcot erkek ismiyle eser veriyorlar.’Bir Hatun, Bir Kadın, Lisanaşina’ rumuzuyla imzasız yazılar yazıyorlar. Kadınlar bizde 1850’den sonra okullaşma sürecine girerken 1876 yılından itibaren erkeklerle birlikte okuma hakkını elde ediyorlar. Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı Fatma Aliye Hanım ‘Mütercime-i Meram’ ismiyle eserler veriyor. Divan şiirinde 56 kadın şaire rastlanıyor. Tezkirelerdeki kadın yazar sayısı 3-5’i geçmiyor. Ahmet Mithat Efendi, Fatma Aliye Hanım’ı yönlendiriyor, Fatma Aliye Hanım üzerinden kadınların Batılı feministlerle karşılaşarak zihin parçalanmasına engel olamaya çalışıyor.”

Argunşah konuşmasında kadınlara yönelik ilk süreli yayınları şu şekilde sıraladı:

“Terakki-yi Muhadderat, Mukadderat (Müslüman Kadınlar) Ayine, Aile,İnsaniyet, Şüku Fezer ve Parça Bohçası’dır. En uzun ömürlü gazete;1895-1908 yılları arasında 612 sayı basılan Hanımlara Mahsus Gazete’dir.”

KADINLARA ÖZGÜ YAZMA SÜRECİNİN ÜÇ AŞAMASI

“Arayış döneminde; kadınlar şiirle ilgileniyorlar. Biyolojik ve kültürel babaları bulunuyor. Ailede belli bir kültürel seviye bulunuyor. Evlerindeki toplantılara kadınlarda dahil ediliyor. Taklit döneminde; kadın henüz sosyalleşmenin başındadır. Daha çok ev içi dünyasını ele alıyorlar. Roman ve hikâye deneyimi oluşuyor. Kendini bulma döneminde ise sosyal sorunları ele alıyorlar. Kadın yazarlar mektup, günlük ve hatıra defterleri yoluyla kendilerini yazıyorlar.”

İLK KADIN DERNEĞİ VE YAZARLAR

“1897 yılında ilk kadın derneği Fatma Aliye Hanım tarafından Yunan Savaşı’nda zor durumda kalan kadınlar için Şefkat Derneği kuruluyor. Kadına özgü sorunlar; eğitim, evlenme ve boşanma, para ihtiyacı ve çalışma hayatı olarak ortaya çıkıyor. Savaş sırasında kadınlar evlerini hastane veya okuma kurslarına çeviriyorlar. Savaş yıllarında sosyal sorumluluk projelerinde görev alıyorlar. İlk kadın yazarlar: Zeynep hanım, Fatma Aliye Hanım, Emine Hanım, Şair Nigar Hanım, Emine Semiye Hanım, Makbule Leman, Halide Edip Adıvar, Güzide Sabri Aygün”

Hülya Argunşah kadın yazarları değerlendirirken onların torunu olarak “Babasının Kızı Olmak” tan mutluluk duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hülya Argunşah’a günün anısına Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından katılım belgesi takdim edildi.

ilk-kadin-yazarlar-1.jpgilk-kadin-yazarlar-4.jpg

ilk-kadin-yazarlar-3-002.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.