29 Mart 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

KORSAN YAYINCILIK EMEK HIRSIZLIĞIDIR

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB)'nin işbirliğiyle düzenlenen “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı 3" Şanlıurfa’da başladı.

Korsan yayıncılık emek hırsızlığıdır

16 Mart 2018 Cuma 10:30

Çalıştayda “Yerel gazetelerin geleceği/ yeni yönelimler, fırsatlar, tehditler; korsan yayıncılığın mahalli basın ölçeğinde yansımaları ve mahalli yayında telif hakları ve korsanla mücadele” konuşuluyor.

unnamed-(7).jpg

9 Mart’ta 2018 başlayan ve iki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan DEKMEB Başkanı Murat Köse, “Bugün burada peygamberler şehri Urfa'da, Türkiye Yazarlar Birliği ile 3. gerçekleştirdiğimiz korsan yayın ile mücadele çalıştığı için bir aradayız. DEKMEB, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün izniyle 2013 yılında kurulmuş bir yayıncı meslek birliğidir.  Meslek birliğimizin Türkiye ölçeğinde 145 tane üyesi bulunmaktadır meslek birliğimiz Kültür Bakanlığı'na bağlı faaliyet göstermesi açısından yarı resmi bir birliktir. Bizler korsan kitap yayınlayan ve satanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz.  Bu çerçevede fotokopi yoluyla oluşan hak kaybını engellemeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

musa-kazim.jpg

Çalıştayın açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise şunları söyledi: “Birlikte başladığımız ve sürdürdüğümüz korsan yayınla mücadele çalıştayları dizimizin üçüncüsü peygamberler şehri Halilurrahman mekanı olan Şanlıurfa’da gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek Türkiye Yazarlar Birliği kuruluş tarihi ve amacını anlattı.

Arıcan, şöyle konuştu: "Kültür Bakanlığı bu konuda ciddi adımlar atıyor fakat, bunu sadece hukuk ile yapmak mümkün değil. Bu hakkın ihlal edilmemesi için bir kamuoyu oluşturmamamız gerekiyor. Bazı eserlerin maalesef çoğaltıldığını görüyoruz. Basında da bu geçerli. Bir gazetecinin çektiği fotoğraf, yaptığı röportajlar daha atıf yapılmaksızın kullanılırken şimdi artık kaynak belirtilerek kullanılıyor. Amacımız bir ortak fikir oluşturarak bu sorunu beraberce konuşup ilgili kurum ve kuruluşlarla bir çözüm bulmaktır. Bazı düzenlemeler olmakla beraber, bu konuda ciddi bir yasal boşluk olduğunu görüyoruz. Korsan yayına yönelilmemesi noktasında bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. ” dedi.

d.mehmet-dogan.jpg

Korsan kelimesinin kökeni, Avrupa’da, Osmanlı döneminde ve günümüzde kullanış şekli ve taşıdığı anlamlar konusunda açıklayıcı bilgiler veren TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada:

“Ben yazarlığa başladığım dönemde Türkiye nüfusu o zamandan bu güne zannediyorum iki katına çıktı. Mesela benim birinci kitabım 5000 adet basılmıştı. Çünkü beş binin altında bir kitap basmak verimli değildi. Yani piyasaya kitap çıkacak maliyetini kurtaracak kâr etmese bile en azından zarar etmemesi lazımdı. Bu ancak o kadar baskıyla sağlanabiliyor. Ama şimdi bilhassa kültür kitapları 1500 adet, hatta daha az basılanlar olduğunu da duydum. Bu süreç içinde biraz da teknoloji buna uygun hale geldiği için şartlar böyle el veriyor.” dedi.

“İlk yazmaya başladığım dönemde pek korsan yayın yoktu.” diye konuşan Doğan, “ Ama son yıllarda korsan ile ilgili ihlaller yaşıyoruz. İşte fotokopi meselesi. Bunu tabii resmi kurumlar adeta bilerek isteyerek yaygınlaştırıyor gibi.  Her üniversitede fotokopi merkezleri var. Gidiyorsunuz bir kitap lazım diyorsunuz hemen çoğaltıp veriyorlar” diye konuştu.

rektor.jpg

Daha sonra açılış konuşması yapmak üzere kürsüye çıkan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, korsanın önüne geçmek için yasal düzenlemeler gerektiğini belirterek, “Üniversitelerdeki fotokopi olayında telif hakkı konulabilir. Bunun için yöntem çok basit. Fotokopi başına diyelim ki bir lira, elli kuruş telif ücreti alınır. Bu sistem haline getirilirse yazar da hak kaybına uğramaz. Kitap alacak parası olmayan öğrenciler de mağdur edilmiş olmaz.  Avrupa’da bunun çözümünü bulmuşlar. Detaylı bir şekilde yazılmış kitaplar var. Bir de öğrencinin ihtiyacına göre ikinci kalite ve ucuz kitaplar var.” diye konuştu.

baskan.jpg

Çalıştayın açılışında son olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi söz alarak şunları söyledi; “Ben hukuk açısından olaya yaklaştım. Evet bu bir boşluk olmayabilir 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yürürlükte ama adliye ne kadar bu işle meşgul, emniyetin ne kadarı bu işle meşgul? Korsan yayıncılık nasıl önlenir noktasında ne tedbirler alınıyor? Bunun üzerinde yoğunlaşmamız lazım. İlgili kurumların bu konuda adımlar atması lazım. Bunu net olarak ifade etmek lazım bu bir insan hakkı.”

Çalıştaya, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, DEKMEB Başkanı Murat Köse, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç,  Mali Genel Sekreter Fatih Gökdağ, Genel Sekreter M. Enes Kala, TYB Vakfı 2.Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ile yerel gazeteciler, yayınevleri, bilim adamları, hukukçular ve akademisyenler katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.