23 Nisan 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara25°C

KÜLTÜRDEN TASARRUF OLMAZ

TYB'de edebiyat dergileri konuşuldu, önemli mesajlar verildi.

Kültürden tasarruf olmaz

28 Kasım 2019 Perşembe 15:26

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “TYB Edebiyat Dergilerini Konuşuyor” programına Server Vakfı Başkanı ve Edebiyat Ortamı Dergisi İmtiyaz Sahibi Mehmet Ali Bulut konuk oldu. Çok sayıda yazar, şair ve okuyucunun katıldığı programda dergilerin edebiyat, sanat ve fikir akımları için önemini anlatan Mehmet Ali Bulut, “Edebiyat dergileri fikir akımlarının fidanlığıdır. Genç yazarlar için mekteptir.” dedi.

Program TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın açış konuşmasıyla başladı. “Türkiye Yazarlar Birliği edebiyat dergilerini konuşuyor” programını geleneksel hale getirdiklerini anlatan Uluçay, “Dergiler toplumsal hayata, hatta fikir ve siyasal düşünce hayata yön vermektedir. Edebiyat tarihimizde, düşünce gündemini değiştiren, yön veren dergiler olmuştur. Osmanlı döneminde Türkçülük, Osmanlıcılık, İslamcılık ve Batıcılık tartışmalarına dergiler öncülük etmiştir. Bugün de edebiyat dergileri fikirlere ve düşünce hayatına öncülük etme misyonunu korumaktadır. Bu anlayışla edebiyat dergilerine daha fazla sahiplenmeliyiz” şeklinde konuştu.

Program yöneticisi yazar Rana İslam Değirmenci ise Cemil Meriç’in “Dergiler hür tefekkürün kalesidir” sözünü hatırlatarak, hür olmanın, derin tefekkür etmenin özgün eserler üretmede önemli bir etken olduğunu vurguladı ve bu anlamda dergilerin elverişli ortamlar sunduğunu ifade etti.

Programda edebiyat dergilerinin misyonu ve Edebiyat Ortamı Dergisi’nin hikayesini anlatan Mehmet Ali Bulut ise, dergilerin kültürün oluşumunda, taşınmasında ve yeniden üretilmesinde önemli zeminler olduğunu vurguladı. Bulut dergilerin misyonuna yönelik şunları söyledi: “Dergiler kültür taşıyıcılardan biridir. Fikir ve kültür oluşumunda önemli zeminlerdir. Tarih buyunca dergiler fikir akımlarının, edebi eserlerin fidanlığı, fideliği olmuştur.”

Genelde dergi özelde edebiyat dergisi çıkarmanın zorluklarından söz eden Bulut, “Şairler ve yazarlar kırılgan oluyor. Küsmeleri kolay oluyor. Edebiyat Ortamı Dergisi’ni çıkarıyoruz ama büyük zorluklarda çekiyoruz. Hatta zaman zaman dergiyi çıkarmaya ara verdik. 10 yıl ara verdiğimiz oldu.” dedi.

Bütün zorluklara rağmen Edebiyat Ortamı Dergisi’nin yayın hayatını sürdürdüğünü, kıymetli eserler ortaya çıktığını anlatan Bulut, “ Şiir Yıllığı, Öykü Yıllığı, Roman Yıllığı çıkardık. Yine çok değerli yazar ve şairlerin biyografisini içeren çok sayıda cep kitapları yayınladık. Bu biyografiler ilgiyle izleniyor, takip ediliyor. Bu cep kitaplarını çıkarmamızın temel amacı bu biyografileri okuyan gençler yazarın diğer eserlerini yönelsin, okusun istiyoruz. Bu amacımızı önemli ölçüde başardığımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Mehmet Ali Bulut, “Edebiyat Ortamı Dergisi gençler için okul olsun istedik. Bunu da başardık. Dergimizde elbette kamuoyunda bilinen ve sevilen şairlerin, yazarların eserlerini de yer verdik ancak ağırlık merkezi gençlerin eserleri oldu. Çok çarpıcı örnek vermek gerekirse bilinen bir şairimiz şiirini gönderdi, bir de 16 yaşındaki oğlu gönderdi. Biz 16 başındaki gencimizin şiirini tercih ettik. Gençler ön plana çıksın istiyoruz. Bu kapsamda gençlerin ilk kitaplarını yayınlıyoruz. Edebiyat Ortamı Dergisi genç şairler, genç öykücüler için okul olmuştur diyebilirim.” dedi.

Gençlerin kendilerini geliştirmesi için yeni zeminler oluşturmaya devam ettiklerini kaydeden Bulut, Sadık Yalsızuçanlar yönetiminde Yazı Atölyesi başlatacakları müjdesini verdi.

Dergilerin büyük zorluklarla mücadele ettiğini işaret eden Bulut, Kültür Bakanlığı’nın bu alana daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Edebiyat dergileri olarak kendi içimizde problemler var. Edebiyat dergileri birbirlerini yok sayıyor. Kimse kimseden bahsetmiyor. Dağıtım sorunları yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi kültür alanında yeterli başarıyı yakalayamadık. Buna rağmen Kültür Bakanlığı’nın halen edebiyat dergilerine yeteri kadar ilgi gösterdiğini söyleyemeyiz. Kültür Bakanlığı, 2019’da aldığı kitap ve dergi sayısını üçte bire indirdi. Bin 500 alıyorsa artık 500 alıyor. Hiçbir şeyden tasarruf edilmezken kültürden tasarruf ediliyor. Bu büyük bir çelişkidir. Kültürden tasarruf edilme anlayışından vazgeçilmelidir.”

Programın sonunda soruları cevaplandıran Bulut, muhafazakâr şair ve yazarların eserlerinin daha pahalı olduğu, bu yüzden alınmadığı fikrine katılmadığını belirterek, sosyal demokrat ve liberal yazarların eserlerinin en az yüzde 10 muhafazakâr şair ve yazarların eserlerinden daha pahalı olduğunu belirterek, muhafazakar kitlenin kitaba ilgisizliğinden ve dağıtım sorunlarından dert yandı.

Devamı: https://www.pusulahaber.com.tr/kulturden-tasarruf-olmaz-1245603h.htm

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.