24 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara13°C

MEHMED ÂKİF 80. VEFAT YIL DÖNÜMÜNDE TACEDDİN DERGÂHI’NDA ANILDI

Vefatının 80. yıl dönümünde Mehmed Âkif’i unutmadık!Ankara’da Taceddin Dergâhı’nda yapılan anmaya Ankara’dan Ankara dışından gelen çok sayıda Âkif dostu katıldı

Mehmed Âkif 80. vefat yıl dönümünde Taceddin Dergâhı’nda anıldı

01 Şubat 2017 Çarşamba 07:56

Türkiye Yazarlar Birliği 1978 yılından bu yana 27 Aralık’ta Mehmet Âkif’in vefat yıl dönümünde onu hatırlatmaya ve hatırlatmaya devam ediyor. Bu yıl da vefatının 80. yılında O'nu anmak için Taceddin Dergahı'ndayıdık. 

Ahlâk abidesi örnek şahsiyet Âkif'in Millî Mücadele döneminde 3 yıl kadar kaldığı ve İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı'nda anmak ayrı bir önemi haiz.

Taceddin Dergahı'nda 80. yıldönümü dolayısıyla yapılan anma programı 1978’den beri yapıldığı gibi Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı İsmail Kahrman, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağtay Kılıç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ak Parti Koya Milletvekili Recep Konuk, Türk Harb İş sendikası genel başkanı Bayram Bozal,Yargıtay başkanı İsmail Rüştü Cirit, Konya Mşlletvekili Hüsnüye Erdoğan, AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Çorum Milletvekili Salim Uslu, AGD MGV Genel Başkanı Salih Turhan'dan gelen telgraflar okundu.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1978’den beri sarfettiği çabaların sonucu olarak ayakta duran Taceddin Dergâhı'nda yapılan anmada sunumu kıymetli Nejdet Yıldırım yaptı ve ilk konuşmayı TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptı. 

 
dscf5184.jpg

Arıcan konuşmasına "Değerli Âkif dostları hepinizi hürmetle selamlıyorum, bugün Kur’an şairini, istiklâl şairini vefatının 80. yıldönümü dolayısıyla buradayız." diye başladı. "Vefat ettiğinde resmi ilgi esirgendi ve hak ettiği şekilde ebedi istirahatgâhına tevdi edilmedi. Ama onun gibilerin  değeri yılar geçtikçe anlaşılıyor. Bugün bu toprakların insanları olarak Akif'in fikirlerinin ne kadar önem arz ettiğini ve her günden daha fazla anlamamız gerektiği biliyoruz. O hem doğunun İslâm coğrafyasının sorunlarını biliyor hem de batının sorunlarını biliyordu. O yüzden şairleri kadar fikirleri de bizim için önemlidir" dedi. 

Arıcan konuşmasında, başta D. Mehmet Doğan'a olmak üzere tüm TYB camiasına ısrarlı mücadeleleri ile bu güzide mekânı ayakta tuttukları için teşekkür etti. "Burayı bir külliye haline getirmeliyiz. Onun fikirleri doğrutusunda dünya ve ülkemizin irfanla şekilllenmesine hizmet etmeliyiz." dedi. 

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği-ESDER başkanı Mahmut Çeliskus da konuşmasında "Öncelikle Akif'e ve 15 temmuz şehitlerimize rahmet temenni ediyorum. TYB'nin yılmaz bir gayreti var. 30 küsur yıldır buradalar. Mehmet Doğan'a hassaten teşekkür ediyorum. O ısrarla Âkif sevgisini yaşatmaya devam ediyor. Ben gençlere onu sporcu yönü ile de tanımaları tavsiyesinde bulunuyorum. Yüzücü, binici ve pehlivan. Onu bu yönü ile de tanıyıp sevmeliyiz" dedi. 

dscf5203.jpg

Anadolu Gençlik Derneği-AGD Başkanı Muhammed Ali Aydın "İstiklâl şairi Mehmed Âkif'in anma etkinliği kapsamında buluşmamız çok önemli. İşte burada Âsımın neslini yetiştirmek için mücadele eden büyüklerimizle beraberiz. Bizler de bu mücadeleyi nesilden nesile aktaracağız. Bu programı tertip eden TYB'e teşekkür ediyoruz." dedi. 

dscf5211-001.jpg
 

Aydın'ın konuşmasından sonra Çağrı Okulları 5 ve 6. sınıf öğrencileri İstiklâl Marşı'nın tamamını seslendirdiler. 

 

Sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir?

 

Öğrencilerin heyecan uyandıran İstiklâl Marşı seslendirmesinden  sonra konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan sözlerine "Akif'in aziz dostları, segili çocuklarımız, hepinizi hürmetle ve muhabbetle selâmlıyorum. Çocuklarımızın heyecanlı İstiklâl Marşı okuyuşu, soğuk havayı unutturdu, kanımızı ateşledi” diye başladı. 

dscf5232.jpg

Sözlerine Mehmed Âkif’in şu kıt’asına okuyarak devam etti:

Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince,

Günler şu heyûlâyı da er geç silecektir.

Rahmetle anılmak… Ebediyet budur, amma,

Sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir?

 

"Akif ölmeden evvel bu psikoloji içinde idi. O vefat ettiğinde İstanbul'a telgraflar çekildi. Resmî tören yapmayın, cenazesine katılmayın, dendi. Üniversite gençliği millî şairimize sahip çıktı, onu Beyazıt'tan Edirnekapı'ya kadar omuzlarda taşıdılar ve layık olduğu vechile vatan toprağına emanet ettiler" diyen Doğan, resmiyetin Âkif’i unutturma gayretinin böylece boşa çıkırıldığını ifade etti. 

Doğan, konuşmasınan devamında Mehmed Âkif’in Süleymaniye Kürsüsü’nde isimli kitabında 1912’de Kuzey müslümanlarından Abdürreşid İbrahim’in dilinden söylediği şu iki mısrayı okudu:

 

Müslüman mülkünü her yerde felaket vurdu

Bir bu topraklar kalıyor dinimizin son yurdu...

 

Doğan, ülkemizin aradan geçen yüz yıla rağmen bu mısralarda ifadesini bulan şartlar içinde olduğunu, hâlâ dinimizin son yurdunu savunmak için mücadele ettiğimizi belirtti. Mehmed Âkif’in önemini vurgularken onun sayesinde yakın tarihimizi doğru kavrayabildiğimizi, "Çanakkale şehidlerine şiiri” sayesinde Çanakkale savaşının zihnimizde gerçek anlamıyla yer ettiğini ve İstiklâl Marşı’nın muhtevasının Milli Mücadele’nin resmi ideolojiyi aşan yönünü anlamamızı sağladığını söyleyen Doğan, Mehmed Âkif'in vefatından sonra 28 Aralıkta gençliğin ve halkın sahip çıkmasıyla adeta tekrar hayata döndüğünü, günümüze kadar süren bir mücadelede hep önümüzde yürüdüğünü belirtti.

Konuşmasının devamında, Mehmed Âkif’in Milli Mücadele sırasında ikamet ettiği binayı korumak için yürüttükleri mücadeleye de temas etti. "Bu binayı 30 küsur yıldır ayakta tutmaya çalıştığımızı ifade ettik, ‘bu küçük kerpiç bina olsa ne olurdur olmasa ne olur’ denilebilir, fakat bu mütevazı Ankara evi mücadelenin hangi şartlarda sürdürüldüğünü, Âkif’in İstiklâl Marşı’nı nasıl bir atmosferde yazdığına şahitlik ediyor." dedi. 

D. Mehmet Doğan'ın konuşmasından sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualar ile biten programa Çağrı Okulları Öğrencileri başta olmak üzere Ankara'dan, yakın çevreden ve Bursa'dan gelen öğrenciler katıldı. 

 

dscf5218.jpgdscf5193.jpgdscf5171.jpgdscf5168.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.