19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara12°C

MEHMED ÂKİF; İSTİKLÂL VE İSLÂM ŞAİRİDİR

TYB Şanlıurfa Şubesi ve Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, 12 Mart İstiklâl Marşının kabulünün yıl dönümü nedeniyle ‘İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif’ konferansı düzenlendi. Konferansa TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuşmacı olarak katıldı.

Mehmed Âkif; İstiklâl ve İslâm Şairidir

12 Mart 2018 Pazartesi 13:36

Sunuculuğunu Ali Tutluoğlu’nun yaptığı Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi Milli İrade Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen konferansa Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sarmış, TYB üyeleri Mehmet Akcan, Dr.Mahmut Kaya, S.Ahmet Kaya, Eyyüp Azlal, Müslüm Abacıoğlu, TYB Şanlıurfa Şubesi kurucu üyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Selami Yıldız ve çok sayıda öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Sinevizyon gösterileri eşliğinde konuşan TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan, genişçe İstiklâl ve İslâm Şairi Mehmed Âkif’den bahsederek, “İstiklal Marşının sözleri Milli Şairimiz olan İslam Şairi Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Millî Mücadele yılları sırasında kaleme alınan şiirde Türk askerinin cesareti, Türk Milletinin bağımsızlığa, hakka ve dine olan bağlılığından bahsedilir. İstiklâl Marşı hem Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hem de Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinin Milli Marşıdır. Millî Marş olarak kabul edilmesi 12 Mart 1921 tarihindedir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde Millî Marş olarak kabul edilmiştir” dedi.

‘Milletin başarıları para ile övülemez’

Konuşmacı D.Mehmet Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Millî Mücadelenin başlarında Maarif Vekâleti savaşa bir ruh kazandırmak için 1921 yılında bir güfte yarışması düzenler. Toplam 724 şiir kabul edilir. Kabul edilen şiirler arasında Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu, Hüseyin Suat Yalçın gibi tanınmış kişiler de vardır. Millî şairimiz Mehmed Âkif ilk önce bu yarışmaya katılmaz çünkü yarışmanın sonunda 500 Liralık ödül vardır. Tarihe damga vuracak şu sözleri söyler; ‘Milletin başarıları para ile övülemez’. Maarif Vekâleti şiirleri inceler ama Millî Marş olabilecek hiçbir eser göremez. Bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey Millî Şaire bir mektup yazar bundan sonra Âkif fikrini değiştirir. Ankara’da Taceddin Dergâhına kapanarak yaklaşık 10 gün içinde şiiri yazar. Hamdullah Suphi Bey ilk önce şiiri Batı Cephesi Komutanlığında okutur ve oradaki askerin beğenisini kazanır.”

‘İstiklâl Marşı Türk Milletinin Eseridir’

Doğan, anlatımına şöyle devam eder;

“Ön elemeyi geçen 7 şiir Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında 12 Mart 1921 yılında TBMM’de tartışmaya açılır. Şiirlerin okunmasına geçilir. Mehmed Âkif’in şiiri Hamdullah Suphi Bey tarafından okunur. O an büyük bir alkış tufanı kopar. Mecliste diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmez. İtirazlara rağmen Mehmed Âkif’in şiiri Millî Marşımız olarak kabul görür. Milli şair kazandığı 500 Liralık ödülü Hial-i Ahmer(Kızılay) bünyesindeki Dar-ül Mesai Vakfına bağışlar (Fakir kadın ve çocuklara meslek öğreten ve cepheye kıyafet gönderen vakıf). Millî Şair Ersoy’un, ‘İstiklâl Marşı Türk Milletinin Eseridir’ sözleri onun ne kadar samimi olduğunu gösterir. Hatta İstiklâl Marşını eserlerini topladığı Safahat adlı kitabına bile dâhil etmez.”

tyb’den-‘istiklal-marsi-ve-mehmet-akif-ersoy’-konferansi-(4).jpegtyb’den-‘istiklal-marsi-ve-mehmet-akif-ersoy’-konferansi-(10).jpegtyb’den-‘istiklal-marsi-ve-mehmet-akif-ersoy’-konferansi-(3).jpeg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.