24 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

MEHMET ÂKİF’İN SES KAYDI YOK!

Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi’nden açıklama:Mehmed Âkif’in Berlin’de ses kayıtları tesbit edilemedi!

Mehmet Âkif’in ses kaydı yok!

16 Mayıs 2017 Salı 05:36

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Âkif Araştırmaları Merekezi başkanı D. Mehmet Doğan, basında çıkan “Mehmed Akif’in Berlindeki ses kayıtları” hakkındaki haberle ilgili açıklama yaptı.

 

Mehmet Doğan, Mehmet Âkif Ersoy’un torunu Selma Aragon’un konuyla ilgili açıklaması üzerine şunları söyledi: “Selma Hanım Âkif’in torunudur, fakat dedesini görmemiştir. Dedesiyle ilgili olarak aileden gelen ve kulaktan edinilen bilgilerle yetinerek Mehmet Âkif hakkında fikir yürütmesi yanlış anlamalara yol açmaktadır. Hanımefendi, Mehmet Akif’in Berlin’e veterinerlik eğitimi için gittiğini sanıyor. Âkif baytarlık tahsilini İstanbul Baytar Mekteb-i Alisinde 1893’te tamamlamıştır. Bu yıllarda Berlin’e gitmiş olsa idi, ses kaydının yaygın olmadığı bir dönem olduğu için, böyle bir kayıttan söz etmek zor olurdu. Berlin’e gidiş sebebi, 1. Dünya Savaşında müttefikimiz olan Alman imparatorunun daveti üzerinedir. Almanlara esir düşen İngiliz ve Fıransız ordusunda savaşan sömürgelerinden devişirilmiş müslüman askerleri aydınlatmak içindir. Yani sadece Hintli müslümanlar sözkonusu değildir. 1914 sonundaki Berlin günleri 1915’in Mart’ına kadar sürmüştür.

 

Konuyla ilgili Almanya’da ilim adamlarımız ve araştırmacılarımız bir hayli çalışma yapmış, bunlar da Türkiye Yazarlar Birliği’nin 19-21 Aralık 2014’te Berlin’de düzenlediği  Yüz Yıl Sonra Mehmed Âkif Berlin’de isimli bilgi şöleninde bildiri olarak sunulmuştur. Bilgi şöleninin kitabı TYB Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi tarafından yayınlanmıştır. Sonuç olarak, Mehmed Âkif’le ilgili ses kayıtlarının günümüze ulaşmadığı anlaşılmıştır.” 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.