28 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara18°C

MEHMET BARLAS: TÜRK-RUS BİRLİKTELİĞİ ABD GÜDÜMLÜ TERÖRİSTLERİ MUTLU EDECEK Mİ?

Genel bir değerlendirmeye göre 1'inci Dünya Savaşı Ortadoğu'da devam etmektedir.Paylaşılan Osmanlı toprakları üzerinde İngiltere ile Fransa'nın çizdikleri yeni sınırlar, tam olarak yerlerine oturmamışlardır.

Mehmet Barlas: Türk-Rus birlikteliği ABD güdümlü teröristleri mutlu edecek mi?

19 Eylül 2018 Çarşamba 10:43

Bu coğrafyaya İsrail'in de gecikmeli olarak girmesi ile zaten istikrarsız durumdaki Ortadoğu, 1'inci Dünya Savaşı sonrasındaki belirsizliğin egemen olduğu bir tabloyu tekrar yaşamakta gibidir.

İdlib uzlaşması
Önceki gün Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin arasında varılan "İdlib Uzlaşması" Ortadoğu için 1'inci Dünya Savaşı'nın sonunu getirirken belki yine Ortadoğu için 3'üncü Dünya Savaşı düzenine ilk adımın atılmasını da simgeliyor olabilir.

Yeni bir kriz
Artık Ortadoğu'da belirleyici güçler olarak İngiltere ve Fransa yok. Acaba yeni Ortadoğu'da artık Amerika-İsrail birlikteliğine karşı Rusya ile Türkiye mi var?
15 Ekim'de uygulanmaya başlayacak İdlib Uzlaşmasında henüz ilk hazırlıklar yapılırken, İsrail jetlerinin yönlendirmesi ile bir Rus uçağının Suriye tarafından düşürülmesi, yeni Ortadoğu'nun eskisinden farklı bir karmaşa içinde olduğunu gösteriyor.

İhtiyatlı iyimserlik
Bu gerçeklerin ışığında İdlib Uzlaşmasına da, iyimserlikle ama ihtiyatla da yaklaşmalıyız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seslendirilen ve İdlib'deki milyonlarca sivilin hayatlarını güvenceye almayı amaçlayan siyaset çizgisi, ilk bakışta başarıya ulaşmıştır.
15-20 kilometre genişliğindeki bir güvenli hattın içindeki teröristler ve buradaki ağır silahlar temizlenecektir.
Bu temizliği Türk ve Rus askeri güçleri ortak çalışma ile yapacaklardır. Ve bu arada artık ne Rusya ne de Suriye güçleri İdlib'e saldıracaklardır.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2018/09/19/turk-rus-birlikteligi-abd-gudumlu-teroristleri-mutlu-edecek-mi?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.