29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara12°C

MISRÎ’NİN SÜRGÜNÜ DEVAM EDİYOR, TÜRBESİ İHYA EDİLMELİ

“Doğumunun 400. Yılında Niyazi-i Mısrî Dönemi ve Tesirleri” Bilgi Şöleni” başladı.

Mısrî’nin sürgünü devam ediyor, türbesi ihya edilmeli

17 Kasım 2018 Cumartesi 09:44

Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ve Bursa Osmangazi Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Doğumunun 400. Yılında Niyâzî-i Mısrî Dönemi ve Tesirleri” Bilgi Şöleni” bir eşrefi dergahı olan Seyyid Usul Kültür Merkezinde TYB’nin 40. yıl faaliyetleri sunumuyla 16.11.2018 tarihinde başladı.

Programın açılışında bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, böyle bir faaliyetin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek Mısrî’nin Mısırlı değil Malatyalı olduğunu ve en uzun Bursa’da kaldığını ifade etti.

Doğan, “Mısrî önce tasavvufa karşı sonra halvetiliğe intisap ediyor. Onu bugüne kadar getiren şiirleridir. Onun devrinden bugüne, kendinden bir şeyler aldığımız büyük bir şahsiyettir. Mısrî’nin divanı Yunus Emre ve Fuzulî divanı gibi ilgi uyandırmıştır. Niyazi Mısrî’nin hâlâ sürgünü devam ediyor, türbesi ihya edilmeli.” diyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra konuşan Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar ise belediye olarak yaptıkları kültür-sanat faaliyetlerinden bahsederek Niyazi Mısrî gibi önemli bir şahsiyetin böyle bir programda anılacak olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Osmangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Kır da, bilgi şöleninde sunulan tebliğlerin kitap halinde yayınlanacağını belirterek katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli de yaptığı konuşmada; “Niyazi Mısrî büyük bir Sufî Kamil mürşittir. Ona göre merkez insanın kamil olduğu yerdir”dedi. Kemikli, Mısrî’nin divanından örnekler vererek Seyr-ü Sülûk’undan bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin yaptığı açılış paneli gerçekleştirildi. Panelde Prof. Dr. Süleyman Uludağ: “Tasavvuf Kültürüne Genel Bir Bakış”, Prof. Dr. Mustafa Kara: “Buhara Bakü Bursa Ekseni: Halveti’lik Ahmediyye ve Mısrîlik” ve Prof. Dr. Salih Çift: “XVII. Yüzyıl Osmanlı Toplumunda Sufîler ve Muhalifleri 2” başlıklı tebliğlerini sundular.

Panelin ardından düzenlenen Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız'ın başkanlığındaki birinci oturumda; Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu: "Bir Roman Kahramanı olarak Niyazi-i Mısrî", Doç. Dr. Saadet Maydaer: "Mısrî'nin yaşadığı dönemde Bursa şehri", Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan: "İbrahim Râkım Efendi Vakıatı Ekseninde Mısrî Portresi" ve Doç. Dr. Hicabi Gülben: "Bursa Mısrî Asitânesi ve Mimari Özellikleri" başlıklı tebliğlerini sundular.

Programın ilk günü Bursa Türk Tasavvuf Musikisi Korosunun Misrî’nin İlahileri”ni seslendirdiği konser ile sona erdi.

Mahmut Şahin’in “Misrî’nin İzinde” sergisinin de açıldığı bilgi şöleni iki gün boyunca Seyyid Usul Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

dmehmetdogan.jpgmustafa-dundar-osmangazi-belediye-baskani.jpg

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan - Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar

Açılış Paneli: Prof. Dr. Salih Çift, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Mustafa Kara.

1.oturum.jpg

1. Oturum: Doç. Dr. Hicabi Gülgen,  Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız, Doç. Dr. Saadet Maydaer, Doç. Dr. H. Basri Öcalan.

9728f25e-1407-40db-8e12-8bab93e8cb8a.jpg

Bursa Türk Tasavvuf Musikisi Korosu

94e99efc-318e-4442-a58f-10a5ecfe0602.jpg

D. Mehmet Doğan, konser sonrası Koro Şefi Halil Çay'a TYB yayınlarını hediye etti.

5d7a5f9b-83d2-4d85-be21-6137f5f98b9a.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.