19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

MUSTAFA SABRİ EFENDİ'Yİ NE KADAR TANIYORUZ?

Mustafa Sabri Efendi, büyük bir mücahitti ve hayatını Allah yolunda cihatla geçirdi. Onun mücadelesinin özü şuydu: Kur’an, beşerî hayatın her safhasında, her cihetinde yegâne düsturdur.

Mustafa Sabri Efendi'yi Ne Kadar Tanıyoruz?

05 Mart 2018 Pazartesi 13:23

slâm, insanları dünya ve ahirette saadete erdirecek yegâne dindir, yegâne nizamdır, hayat şeklidir. Fatıma Leyal yazdı.

Mustafa Sabri Efendi, 1869’da Tokat’ta dünyaya geldi. Babasının âlim olması ve dâhil olduğu ilim sohbetleri, Mustafa Sabri Efendi’nin ilme ilgi duymasında etkili oldu. Hafızlığını 10 yaşında tamamlayıp İslâmî ilimler alanında Zülbiyezâde Ahmed Efendi’den icazet aldı. Sonrasında önce Kayseri’de Divrikli Mehmed Emin Efendi’nin ders halkasına, sonra da İstanbul’da meşîhat-ı İslâmiyye’de ders vekili olan Gümülcineli Ahmed Âsım Efendi ile Mehmed Âtıf Efendi‘nin ders halkasına katıldı ve icazet aldı. Henüz 22 yaşında iken medrese tahsilini tamamlayanların müderris olması için gereken rüûs imtihanını üstün derece ile kazanarak, Fatih Camii müderrisliğine tayin edildi.

1898 yılında II. Abdülhamid‘in katıldığı huzur derslerine en genç üye sıfatıyla iştirak eden Mustafa Sabri Efendi, bu derslere 16 sene boyunca devam etti. Yıldız Sarayı Kütüphanesi’nde “hâfız-ı kütüb” olarak çalıştığı dönemde, nadir ve önemli eserleri inceleme imkânı buldu. 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilânından sonra ise Tokat mebusu olarak Meclis-i Mebusan’a girdi, İttihat ve Terakki Partisine muhalif olarak Hürriyet ve İtilâf Partisi‘ne katıldı. Mustafa Sabri Efendi bir müddet sonra Hürriyet ve İtilaf Partisi ahlakının da İttihat ve Terakki partisi ile aynı olduğunu, tek farkın onların İttihatçılara olan düşmanlıkları olduğunu belirterek partiden ayrıldı.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/portre/28024/mustafa-sabri-efendiyi-ne-kadar-taniyoruz

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.