25 Nisan 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

MÜTERCİM ASIM GAZİANTEP’TE ANILACAK

Sözlük yazarı, tarihçi ve şair Mütercim Asım vefatından iyi yüz yıl sonra doğduğu Gaziantep’te anılacak.

Mütercim Asım Gaziantep’te Anılacak

30 Temmuz 2019 Salı 13:02

Yapılacak faaliyetle ilgili bilgi veren Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Musa Kazım Arıcan; “ Bu büyük şahsiyetimiz mutlaka, Gaziantep’te anılmalıydı. Böyle bir faaliyetin sadece Mütercim Âsım’ın hayatı ve eserlerinin hatırlatılmasıyla sınırlı kalması düşünülebilirdi. Fakat bu yıl dönümünün, onun eserlerinden bu yana sözlükçülüğümüzün gözden geçirilmesi için bir fırsat olacağını düşündük. Bu amaçla, Gaziantep’te 28-29 Kasım 2019 günlerinde gerçekleştirilecek bilgi şölenine ülkemizde o dönemle ilgili dil, edebiyat ve tarih çalışmaları yanında, sözlükçülük çalışmaları olan ilim ve fikir adamları da davet edilecektir.” dedi.

18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başlarında yaşayan, sözlük çalışmalarıyla haklı bir şöhret kazanan Mütercim Âsım, 1819’un 27 Kasım’ında vefat etmişti. Ayıntap’ta (G. Antep) doğan ve hayatını İstanbul’da tamamlayan Mütercim Âsım, Osmanlı Devleti’nin resmî tarihçisi (vak’anüvis) olarak da önemli bir hizmet vermişti.

Onun Burhan-ı Kaatı’ (Farsça’dan) ve Kamus (Arapça’dan) tercümeleri bu iki dilin kelimelerine verdiği Türkçe karşılıklarla bilhassa dikkat çeker. Mütercim Asım’ın nesri, Tanzimat nesrinin başlangıcı olarak kabul edilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.