28 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara18°C

NAMIK AÇIKGÖZ: SİBEL CAN İLE KÜLTÜREL MESAFE ALINIR MI?

Sayın Cumhurbaşkanımız 2015’ten beri yana yakıla “Pek çok şeyi başardık ama kültür ve eğitimde mesafe kat edemedik” diyor.

Namık Açıkgöz: Sibel Can ile kültürel mesafe alınır mı?

14 Şubat 2019 Perşembe 12:24

İnternete “Tayyip Erdoğan, kültür ve sanat” yazın; sayın cumhurbaşkanımızın bu konuda her sene en az bir defa yakındığını göreceksiniz. Kültür ve eğitim konusundaki başarısızlığa vaktiyle dikkat çekmiş ve herhalde 2013’te “müteahhitleri dinlediniz, bizi dinlemediniz” cümlesini kullanmıştım bir yazımda. “Biz” dediğim “kültür insanları” idi.

2002’den beri gerçekten hızlı bir alt yapılaşma yaşandı. Hayatı kolaylaştıran imkânlar meydana getirildi. Duble yollar, otobanlar, demir yoları, hava alanları, okullaşma, üniversite sayısının artması, konut sorunu… Pek çok mesele halledildi ama kültür ve eğitim konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız, hiç komplekse kapılmadan “başaramadık” dedi… Bu büyük bir erdemlilik ve özgüven göstergesidir.

Evet… Kültür ve eğitimde 16 yılda başarısız olundu.

Eğitimde “sonuç odaklılık” merkezli eğitim anlayışının yanlışlığına ve “süreç odaklılık”ın elzem olduğuna dikkat çektik. Kültür konusuna da birkaç defa parmak bastık ama en son yeni Atatürk Kültür Merkezi açılış töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız, inşaat düğmesine basacağı esnada yanına Sibel Can’ı çağırınca konuya bir daha eğilmenin şart olduğuna inanarak bir daha yazalım dedik. “Et-tekrâru ahsen, ve lev kâne yüz seksen” mazmununca tekrarda fayda vardır…

EDEBİYATTAN SİNEMAYA KÜLTÜR VE SANAT

Maalesef kültürde ciddi bir mesafe alınamadı. Edebiyatta “hidayet romanı” naifliğinden kurutulmak mümkün olmadı. Müzikte durum daha rezalet!... Bazı devlet kurumlarının finanse ettiği “yeşil pop” beste müsveddeleri, insanı müzikten ve hayattan soğutuyor. Yeşil pop meselesini de birkaç defa yazdık ama kimsenin taktığı yok.

Sinema, tiyatro?...

Tiyatroda Hasan Nail Canat, sinemada Yücel Çakmaklı çizgisi aşılamadı. O kadar gayret etmesine rağmen İsmail Güneş bile büyük adımlar atılmasına vesile olamadı… Semih Kaplanoğlu sineması bir yaprak kıpırtısı olarak iyi bir gelişme. İnşallah arkası gelir.

Resim?... Resim sadece klasik sanatlardan; yani hüsn-i hat, tezhip ve ebrudan ibaret kaldı. Minyatürden bile habersiz bir sanat anlayışı popüler oldu. Bu alanda yapılanlar, sadece basit bir taklitten öte gidemedi. Yani sanatın ve kültürün istediği ileri hamle gerçekleşmedi;  terkipçi zihniyet uyanmadı; bu gidişle uyanmaz da.

NİÇİN BAŞARILAMADI?

Uyanmaz… Çünkü bu bir birikim ve zihniyet evrilmesi meselesidir. Şayet hayatı bütün cepheleriyle değil de sadece “vaaz diline büründürülmüş derinliksiz ahlak” yönüyle ele alırsanız, 21. yüzyıl insanına hiçbir şey söyleme imkânınız olmaz. Olmadığı 20. yüzyılda da görüldü.

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2826/sibel-can-ile-kulturel-mesafe-alinir-mi.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.