27 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

NEFER DERGİSİ TYB İSTANBUL'DA TANITILDI

TYB İstanbul Şubesi, Genç Edebiyat Festivali ve Gençlik Dergileri Fuarı kapsamında tamamı gençler tarafından çıkarılan Nefer dergisi tanıtıldı.

Nefer Dergisi TYB İstanbul'da Tanıtıldı

09 Haziran 2018 Cumartesi 10:52

Türkiye Yazarlar Birliği'nin Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı desteğiyle sürdürdüğü Genç Edebiyat Festivali ve Gençlik Dergileri Fuarı, Gençlerin bilfiil kendi imkânlarıyla çıkardıkları dergilerin daha görünür hâle gelmesi amacını taşıyor. Bu kapsamda dördüncü sayısını yayımlayan ilim, fikir ve kültür dergisi Nefer'in tanıtımı TYB İstanbul'da gerçekleşti. Program, genç kalemlerle ustaları bir araya getirdi ve Nefer dergisine emek verenler, yayının meydana geliş sürecini ve hedeflerini paylaştılar. Şiir dinletisinin de yer aldığı söyleşi müzik dinletisi ile sona erdi.

KAPIMIZ GENÇLERE DAİMA AÇIK

Programın açılış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, gençlerin dergi çıkarmak konusundaki azmine ve çabasına hayran olduğunu ifade etti. TYB İstanbul'un kapılarının gençlere daima açık olduğunu vurgulayan Bıyıklı, Nefer dergisi ile başlayan gençlik dergileri heyecanının Kızlarağası Medresesi'nde devam edeceğini kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

tybistnefer1.jpg

"Yazarlar Birliği bünyesinde yaptığımız programlar, sempozyumlar, paneller, festivaller arasında en çok sevdiğim ve en çok heyecanlandığım programlar, gençlerin dergilerine dair yaptığımız programlardır. Savrulmaların olduğu bir dönemde, derdi olduğu için dergi çıkarma heyecanı yaşayan gençler varsa bu ülkede ümit var demektir. TYB İstanbul Şubesi olarak gençlerin çıkardığı dergileri desteklemeye devam edeceğiz. Dergileri ve dergicileri önemsiyoruz. Bu ülkenin düşünce ve kültür hayatının diri kalmasında, hepimizin yetişmesinde dergilerin önemli bir rolü var. Necip Fazıl'ın Büyük Doğu'su, Sezai Karakoç'unDiriliş'i, Nuri Pakdil'in Edebiyat'ı, Cahit Zarifoğlu ve arkadaşlarının Mavera'sı; bugünün Türkiye'sine zihnî bir yol açıcılık, fikrî ve edebî manada bir öncülük etmiştir. Bu topraklarda Müslümanların dünyaya bakışları, dergiler aracılığıyla fikrî düzlemde buluşup nesilleri beslemiştir. Bu dergiler kısırlaştırılan, yok edilmeye çalışılan medeniyet ve kültür birikimimiz için âdeta canlı kalkan olmuşlardır.

VAROLSUN NEFERLER

Necip Fazıl'dan şiirler okuyarak programa katkı sunan TYB Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Doğan şunları söyledi:

"Neferler Nefer diye dergi çıkarıyorlar. Davanın neferleri. Büyük Doğu neferleri. Ve Nefer sefere çıktı. Ben de genç yaşlarda Genç Adam diye bir gazete çıkarmıştım. O Genç Adam Gazetesi'nin altına şöyle bir şey yazmıştım: 'Genç adam! Kalabalıkların yollarına düşme. Nefs muhasebesi dedikleri ulvi şeyi yap. Ve düşün. Yol kalabalıkların yönü değil hakikatin istikametidir. Sen ona dön ve kalabalıklara dönme' diyordu.

Çanakkale savaşı sırasında bir Fransız, savaşın arka cephesinde dolaşıyormuş. Silahı olmayan bu insanları neden yenemiyoruz, demiş kendi kendine. Bir Anadolu kadını çıkmış oradan 'Muzaffer, Cihangir, Gazanfer hadi gelin yavrularım karnınız acıkmadı mı? Size çorba pişirdim gelin hele' demiş. Fransız gazeteci, 'En zor zamanlarında bile çocuklarına Gazanfer, Muzaffer, Cihangir isimlerini veren bir milleti yenmek mümkün değildir.' demiş. Varolsun Gazanferler, Muzafferler, Cihangirler ve davamızın isimsiz neferleri."

GÜZEL İŞLERİN VAKTİ GELDİ

TYB Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Gülşen Koçak, gençlerin tarifsiz heyecanlarına şahit olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek şunları söyledi:

"Uçak her zaman çok yükseklerden uçar. 10 bin fitlerde. O yüzden en yüksek dağ o kadar yüksek olmadığı halde neden 10 bin fitten uçuyor uçak? Aradaki havadan veya kuşlardan trübulansa girmemek ve etkilenmemek için. Eğer bizim gençlerimizin böyle heyecanlı dertleri, davaları varsa bu bizi ümitvar ediyor. Gençleri eleştirenlere olduğu zaman, gençlerin imkân verildiği ve yol açıldığı zaman çok güzel şeyler yapacaklarını söylüyorum.

Yeryüzünde Hz. Adem'den bu zamana kadar gelmiş en güzel çağlarından biri Kanuni Sultan Süleyman çağı. Ekibinde Mimar Sinan vardı, Barbaros vardı, Ebu Suud Efendi vardı, Itri vardı ve Kanuni'nin etrafında hizmet ettiler. Bu bir tesadüf değildi. Ben artık vaktin geldiğini düşünüyorum. Sizin gibi gençler, sizlerin yetiştireceği öğrenciler Kanuni'nin etrafındaki Ebu Suud Efendileri, Barbarosları, Mimar Sinanları yetiştirecek."

MÜNEKKİT İHTİYACIMIZ VAR

Büyük Doğu Fikir Ocakları Genel Başkanı Özden Yılmaz, gençlerin okuma ve yazmaya meylinin gelecek için son derece önemli olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nefer, isminden tutun da bugüne kadarki yolculuğu çok güzel bir yolculuk. Nereden çıktı? Yazma ihtiyacını hissettirmek için. Gençlere hep şunu söylüyorum. Yazın. Çünkü Ekrem Demirli hocanın bir sözü vardı çok etkilemişti. 'Yazan toplumlar okuyan toplumları galip gelir.' Yazacağız. Bunun neticesinde dergi çıktı. Bir eksiğimiz var; münekkidimiz yok. Herkes aferin diyor. Bir münekkide ihtiyacımız var. Üstad da aynı şeyi söylermiş. 'Bu topraklarda hiç olmayan şey münekkit.' Biraz canımızı yakacak, biraz acıtacak münekkitlere ihtiyacımız var."

AYDINLATAN OLSUNLAR

Yazar Caumali Dalkılıç, dergiye tam destek verdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Nefer'in oluşum sürecinden bu yana çalışmanın içindeyim ve çok heyecanlıyım. 4 sayı oldu. Sadettin Hoca'nın bir sohbetine katılmıştım. Müzik tarihinden bahsediyordu. Caz sanatçısı Amstrong'tan söz açıldı. Onun halkın içinden gelmekle, onun müziğini yapmakla beraber şöhretin getirdiği yeni durum karşında şahsiyetini ve müziğini koruyamadığından bahsetmişti. Toplumumuzu milletimizi geleceğe yönelik fikirlerle aydınlatmak, öncü olmak, nefer olmak gerekiyor. Nefer kadrosunun da zaman geçtikçe daha da olgunlaşarak bu yolu aydınlatacağını düşünüyorum. Yolu açık olsun dergimizin."

MESELE YAPILMASI GEREKENİ YAPMAK

Nefer Dergisi Yayın Yönetmeni Mücahit Akbal, derginin çıkış sürecini dinleyenlerle paylaştı ve şunları söyledi:

"Nefer dergisi uzun bir yolculuk aslında. Geçtiğimiz sene bir dergi için niyetlenmiştik. Sürekli okuyorduk, ancak bunun bir fiiliyata dökmek gerektiğini konuşuyorduk. Bunu bir dergi olarak ifade etmek üzerinde hemfikir olduk ve Nefer dergisi serüveni başladı. Meselenin çok büyük işler yapmak değil yapılması gerekeni yapmak olduğunu düşünüyoruz. Değerli büyüğümüz Mahmut Ağabey'le istişareler yaptık. Genç dergisinden ve Cins dergisinden destekler gördük. Nefer olmak demek, sadece dergi çıkarmak değil tabii. Ömrümüz boyunca Allah yolunda, yolumuzdan sapmadan yürümek demek. Biz oldurmak gayesiyle değil olmak gayesiyle adım attık. Yazdıklarımızın hepsi kendimizedir öncelikle.

Biz Nefer dergisini çıkarmaya hazırlanırken birden fark ettik ki paramız yoktu. Mahmut Ağabey dedi ki: 'Türk usulü olsun, kervanı yolda düzersiniz, Allah bir kapı açar.' Elhamdülillah dördüncü Sayımıza ulaştık."

Derginin Yazı İşleri Müdürü Emre Kamit, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'ya desteğini esirgemeyen usta yazarlara teşekkür etti.

Nefer dergisi tanıtım programının ardından yıl boyunca gençlere yönelik etkinliklere iştirak eden ve katkı sunan gençler, TYB Yönetim Kurulu üyeleriyle iftarda buluştular ve usta kalemlerle sohbet ettiler.

 

tybistnefer2.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.