24 Nisan 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara29°C

NURETTİN TOPÇU’YU RAHMET VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, mütefekkir Nurettin Topçu’nun vefatının 43. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı ve mesajında şunları söyledi:

Nurettin Topçu’yu Rahmet ve Özlemle Anıyoruz

10 Temmuz 2018 Salı 11:39

“Nurettin Topçu, düşünce dünyamıza zenginlik katan öncülerimizdendir. Bulunduğu çağın ve toplumun sancılarını, arayışlarını, boşluklarını ve sapmalarını elde ettiği birikim ışığında yorumlayarak her birinin kaynak ve tetikleyicileri hakkında fikir sahibi olmamızı sağlamıştır. Bugün sosyal ve kültürel hayatımızın biçimlenişi ve ideal oluşumu için öncülük eden fikirleri taptazedir. Memleketini, milletini ve özünü iyi kavramış, bu kavrayışı bilgiyle harmanlayarak yeni yorumlara ve çözümlere kapı aralamıştır. Topçu’nun devrinde yetişen gençlerin bugünün öncü şahsiyetleri olarak karşımıza çıkması, onun gelecekteki arayışları kestirebilen öngörüsünün bir uzantısı olarak düşünülmelidir. Yanındakiler, onun silkeleyici ve yenileyen cümlelerini, uyanışa uzanan yürüyüşümüze kazandırmışlardır.
 
Mütefekkir Nurettin Topçu, Hareket dergisi etrafında birleştirdiği gençlere kargaşanın ortasında umut kapısı aralamıştır. Bu öncü rolün farkında olarak hem ahlakı hem de adaleti üstün tutan yaklaşımlarıyla dilden dile, nesilden nesile uzanan bir örneklik inşa etmiştir. İslam’ın öngördüğü hukuku, şahsi yaşamında etrafındaki herkese aksettirmiş, şartlar ne olursa olsun, sosyal ve kültürel camia içinde ilâhî düsturdan caymadan yaşamanın mutlaka bir yolunun bulunabileceğini ispatlamıştır. Yaşadığı toplumun derdiyle dertlenirken insanlarını yeni fikirler üretmeye meylettiren temel bir çabanın sahibidir. Manevi yaşayışı da tasavvufa olan yönelimi ile güçlenmiştir. Nurettin Topçu, fildişi kulesini reddeden Müslüman’a has bir mütevazılığı yaşarken vakarını diri tutan bir karakter örneğidir. Bu, Müslüman gençleri yaşanan bütün olumsuzluklara karşı soğukkanlı ve kararlı olmaya davet eden bir anlayıştır. Hâlâ kültür meclislerimizi aydınlatan varlığını, bu kararlılığa borçluyuz.
 
Ölümünün 43. yılı vesilesi ile değerli mütefekkirimiz Nurettin Topçu’yu rahmet ve özlemle yâd ediyoruz.”
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.