19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara22°C

OSMANLI BURSA'SINDA EN ÇOK NE OKUNURMUŞ?

Osmanlı çınarının bereketlendiği toprakların temeli de Kitap’a saygı ile atılmış. Ahmet Serin yazdı...

Osmanlı Bursa'sında en çok ne okunurmuş?

09 Ağustos 2019 Cuma 13:22

Kalem, kelam ve kelamın kalemle yazıldığı Kitap’ın üzerine yemin etti Mevla. Bu yüzdendir belki de söz uçar, yazı kalır. Sözün değerlisi kayda geçer, kitap olur. O yüzdendir ki her medeniyette kitap güzeldir, kutludur. Medeni toplumlar, medeniyet yolunun kitabı oluşturan harflerin saf durmasıyla inşa edildiğini bilir, kitabı durmadan yüceltir bunun için. Kitabı yücelten toplumların kendileri de yücelir, yüce toplum olarak hatırlanır. Kitabı kanla karıştırıp berrak ırmakları kan ve mürekkep rengine boyayanlar ise, ya unutulur gider ya da Moğollar gibi bir kötülük anıtı olarak hatırlanır tarihin yorgun anı kitabında.
 
Bir toplumun medeniyetle irtibatı, o toplumun kitapla irtibatı kadardır. Kitapla yakınlaşan toplumların bu yakınlıkları, aynı zamanda medeniyetle yakınlaşmaları demektir. Zaten bakıldığında, medeniyet kuran toplumlar, kendilerine özgü dilleri olan toplumlardır. Dil konuşur, kalem bu derunî konuşmaları yazar ve ortaya kitap çıkar.
 
Toplumlar, ürettikleri kitaplara aynı zamanda kendi karakter yapılarını da kodlarlar. Bu yüzdendir ki bir toplumu tanımak isteyen, o toplumun kitap mirasına bakar. Kitap sayfalarındaki harflerin, damarda gezinen kandan bir farkı var mı ki? Ha harf ha kan, ha kan ha can!
 
Hem kitaplar sadece bilgiyi muhafaza etmezler. O kitaplarda, onları üretenlerin ruhu, kanı, canı, ahlakı, terbiyesi, eşyaya ve hayata bakışları da vardır doğrudan doğruya. Kısacası kitap, elinden çıktığı kişiyi, o kişinin yaşadığı toplumu, o toplumun dünyayı anlayıp anlatmalarını yansıtan bir sırlı aynadır aynı zamanda.
 
Kitapların güzel evleri
 
İnsanın huzur bulduğu yerler evlerdir, kendi mekânlarıdır. Mekân da önemlidir, güzeldir, kutludur. Biz şartları elveren müminlere, ömründe bir kez Allah’ın evini ziyaret şarttır. Kabe, Allah’ın evidir ama biz biliriz ki Allah’ın asıl evi müminlerin temiz kalbidir. Kalbin temiz tutulması, oraya nazar kılacak zat için önemlidir. Bu yüzden biz, kalbimizi temiz kılmaya çalışırız. Kalbi temiz kılma bilgisi de yine kitaplardadır elbet, kainatın kitabında.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.