26 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

SANKİ BİR FİLMİN İÇİNDEYİZ 'FİLİM ADAMLAR'I OKURKEN

Kâmil Yeşil’in 'Filim Adamlar' romanı, bir film sahnesinden gerçek hayata geçiş yapan insanarın bazen iç burkan bazen tebessüm ettiren hikâyelerini anlatıyor. Mustafa Uçurum bu kitap hakkında yazdı.

Sanki Bir Filmin İçindeyiz 'Filim Adamlar'ı Okurken

14 Nisan 2018 Cumartesi 11:24

Öykücü kimliği ile tanınıyor Kâmil Yeşil. Öykü kuramı üzerine de çalışmaları var. Şimdi karşımıza Filim Adamlar romanı ile çıktı. Estetik bir kapak ve çağrışımı güçlü bir kitap Filim Adamlar.

Romanın çıkış noktası bir Türk filmi. Baştan sona sürekli kulağı çınlatılıyor filmin ama ismi hiç geçmiyor. 1980 yapımı bir Ertem Eğilmez filmi, “Banker Bilo” romanın merkezinde yer alıyor. Hikâye bir yere kadar neredeyse tıpatıp aynı. Filmdeki Maho’nun yerinde bu kez Keko var.

Öyle anlaşılıyor ki filmi izleyen Keko’nun bir oyunu bu. O yıllarda filmi izleme imkânı olmayan Anadolu’nun temiz yürekli gençlerini Almanya’ya götürme bahanesiyle kamyona bindiren Keko, bir kamyon adamı “burası Almanya” diyerek İstanbul’un girişinde bir arazide bırakır. İstanbul’a giren adamlar anlarlar işin gerçeğini. Daha sonra olaylar yazarın hayal dünyasında yepyeni bir mecraya sürüklenir.

Böyle bir film olduğunu sonradan öğrenir aldatılan Anadolu’nun temiz yürekli adamları. “Filmi izleseydik belki inanmazdık Keko’ya” derler ama ne yazık ki filmi izlememiştir hiçbiri.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28517/sanki-bir-filmin-icindeyiz-filim-adamlari-okurken

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.