24 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

SARAYBOSNA’DA HAFIZ HALİD EFENDİ HACIMULİÇ’İN YAKTIĞI ÇERAĞ

Mikail Türker Bal'ın 'Mesnevihan'ı, Saraybosna’nın yakın geçmişindeki irfani geleneğe, köşe taşı insanlarına, savaş ve baskı dönemlerinin zorluklarına rağmen kendini ayakta tutan Müslüman halkın yaşantısına ışık tutan bir kitap olmuş.

Saraybosna’da Hafız Halid Efendi Hacımuliç’in Yaktığı Çerağ

02 Mart 2018 Cuma 12:04

Bugün İslam’ın Avrupa içlerindeki uç beyi Bosna ve Bosnalı Müslümanlar varsa, Hacı Hafız Halid Efendi Hacımuliç ve onun gibi Efendimiz (s.a.v)’in ahlakıyla bezenmiş âlim, arif ve zarif zatların katkısı inkâr edilemez. Yasemin Dutoğlu yazdı.

Genç araştırmacı yazarlarımızdan, yüreği Balkan coğrafyasına hizmet aşkı ile dolu Mikail Türker Bal’ın, Saraybosna’da Mevlevilik ve Mesnevihanlar üzerine yaptığı araştırmaları sonucu hazırladığı “Mesnevihan” adlı eseri “Saraybosna’da Mevlevilik Ve Mesnevihan Hacı Hafız Halid Efendi Hacımuliç” alt başlığı ile 2017’nin Kasım ayında Erdem Yayınları’ndan çıktı. 158 sayfadan müteşekkil olan kitap, tarihi süreçte Saraybosna Mevlevihanesi üzerinden Mevleviliğin seyri ve son mesnevihanlar hakkında bilgi içeren derli toplu bir eser olmuş. Yazar, bilhassa uzun ve bereketli ömrü ile Saraybosna’nın son yüzyılına tanıklık etmiş örnek bir şahsiyet, çok sevilen bir mesnevihan olan Hacımuliç Efendi, Saraybosna’da bilinen ismiyle “Hacı Hafız” üzerine odaklanmış.

Balkanlar Osmanlı askerleri tarafından fethedilmeden önce, gezgin dervişlerce taşınan tasavvufi anlayışla, derin insan sevgisi, hoşgörü ve karşılıksız hizmet gibi etkenlerle yerli halkın gönüllerinin fethedilerek İslamiyet’i kabule hazır hale getirildiği bilinen bir vakıa. Balkan coğrafyasında günümüzde de serbestçe varlığını sürdüren tekkeler, pek çok kavşak noktasında karşımıza çıkıyor. İşte bu tekkelerin en kıdemlilerinden biri olan Saraybosna Mevlevihanesi, 1462 yılında İshakoğlu İsa Beytarafından bir zaviye olarak inşa edilmiş ve zaman içinde bir külliyeye dönüşmüştür.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27995/saraybosnada-hafiz-halid-efendi-hacimulicin-yaktigi-cerag

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.