25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

TARİHÇİ PROF. DR. SEMAVİ EYİCE HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul, Osmanlı ve Bizans tarihi uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice tedavi gördüğü Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde vefat etti.

Tarihçi Prof. Dr. Semavi Eyice Hayatını Kaybetti

29 Mayıs 2018 Salı 11:50

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2006 yılı “Üstün Hizmet Ödülü” sahibi olan Eyice, 5 Kasım 2010 tarihinde yapılan TYB’nin 1. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’ne de katılmıştı. 

Semavi Eyice, TYB’nin kuruluşunun 40. yılında, kültür ve sanat dünyasına eserleriyle iz bırakan 40 isimden biri olarak seçilmiş, ödül törenine sağlık sebebiyle katılamamıştı.

Türkiye Yazarlar Birliği yönetimi, Merhum Semavi Eyice’ye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır ve başsağlığı diler.

Semavi Eyice (1923-2018)

Bizantolog, Sanat tarihçisi.

Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten (1943) sonra Viyana ve Berlin Üniversitelerinde sanat tarihi ve arkeoloji öğrenimine başladı. Savaş dolayısıyla yarıda kalan öğrenimini İÜ Edebiyat Fakültesinde tamamladı (1948), Aynı fakültenin Sanat Tarihi kürsüsünde asistanlığa başladı. 1952’de Bizans yapılarını konu alan (Side’nin Bizans Döneminde ait Yapıları) teziyle doktorasını verdi. 1955'te (İstanbul’da Son Devir Bizans Mimarisi kitabı ile) doçentliğe, 1964’te (İlk Osmanlı Devrinin Dinî-İçtimaî Bir Müessesesi: Zaviyeler tezi ile) profesörlüğe yükseltildi. 1958-59’da Humboldt Bursu’yla Münih Üniversitesinde çalışmalar yapan Eyice, 1364’le Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanlığına 1982’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlığı’na getirildi.

30.000 adet kitaptan oluşan kütüphanesinde İstanbul ve Bizans üzerine değerli kitapları vardır. Kitaplığı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün Bizans Araştırmaları Bölümü ve Semavi Eyice Kitaplığı bölümünde görülebilir (Tepebaşı'ndaki Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü).

İstanbul tarihi, Osmanlı tarihi, Bizans tarihi uzmanı olan Eyice'nin dört yüzü aşkın sayıda bilimsel makalesi, çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Belçika Krallık Akademisi ve Almanya Arkeoloji Enstitüleri üyeliği bulunan tarihçinin Legion d’Honneur Nişanı bulunmaktadır. (1955) 2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmiştir, ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi Bilim ödülü sahibidir.

İstanbul, Osmanlı ve Bizans tarihi uzmanı olan Eyice'nin 400'ü aşkın bilimsel makalesi ve çok sayıda kitabı bulunuyor.

Eserleri (başlıca)
-Son Devir Bizans mimarisi, (1963)
-Galata ve Kulesi, (1969)
-Bizans Devrinde Boğaziçi, (1976)
-Türkiye’de Bizans Sanatı (1982)
-Ayasofya (3 cilt, 1983-1986)
-İstanbul Minareleri
-Eski İstanbul'dan Notlar
-Tarih Boyunca İstanbul
-Atatürk ve Pietro Canonica
-Bursa
-Fotoğraflarla Fatih Anıtları (M.Tunay-B.Tanman'la)
-Istanbul Petit Guide
-İstanbul: City of Domes
-Karadağ ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler
-Semavi Eyice Armağanı:İstanbul Yazıları

dsc09446.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.