20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

TOPÇU, AHLÂK KAVRAMIYLA BÜTÜNLEŞMİŞTİR

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile Nurettin Topçu okumalarının ikincisi 20 Mart 2018 tarihinde Genç Kahve’de gerçekleştirildi.

Topçu, ahlâk kavramıyla bütünleşmiştir

23 Mart 2018 Cuma 14:01

Ahlâk kavramıyla bütünleşmiş olan Topçu’nun masasında Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Avni Ulaş’ın resimlerinin yer aldığını söyleyen Karaman; “Topçu Erzurumlu ancak annesinin Erzincanlı olması hasebiyle Erzincan’ı daha çok sever.  Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi ile o dönemde çok önemli gelişmelere imza atmıştır.” dedi.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın Nurettin Topçu’nun bir talebesi olduğunu ve dergide yazılarının bulunduğunu belirten Karaman, Topçu dendiğinde akla gelen ilk şeyin ahlâk olduğuna dikkat çekerek iyi bir Müslümanın ahlâklı olmasının gerektiğini ifade etti.

Topçu’ya göre İslâm ahlâkı şu 3 unsura bağlıdır diyen Karaman bu üç unsuru “Hürmet, Merhamet ve Hizmet” olarak açıkladı. “Hürmet; insanın kendisini her an Mahkeme-i Kübra’da hissetmesidir, tüm varlığa hürmet gerektir. Allah’a hürmet edilmesi gerek. Kur’an’ı Kerim’e hürmet, ilme hürmet ve insan hürmet gerektir.  Burada hürmeti namaza benzetirler. Merhamette önce Canan sonra can ifadesini kullanır Topçu. Nefsimden ziyade başkasını sevmektir, merhamet. Merhameti ise oruca benzetir. Son olarak hizmet ise, menfaatten sıyrılıp O’na ulaşmak için insanlarla ilişki kurmaktır. Hizmeti ise zekâta benzetir. Hakk’a gitmek halka hizmet etmekten geçer; usanmaz halka hizmetten hakkı borç bilenler, der Topçu.”

Programa, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve gençler katıldı.

nt2.jpgnt3.jpgnt4.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.