24 Nisan 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara28°C

'TÜRK DÜŞÜNCESİNDE YERLİLİK VE MİLLİLİK SEMPOZYUMU' KİTABI YAYIMLADI

'Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu' TYB yayınlarından kitap olarak yayımlandı.

'Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu' Kitabı Yayımladı

31 Ocak 2019 Perşembe 14:00

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) işbirliği ve Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi’nin desteğiyle gerçekleştirilen 'Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu' TYB yayınlarından kitap olarak yayımlandı.

12-13 Nisan 2018 tarihlerinde ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’ndeki altı oturumda; tam bağımsız Türkiye olma hedefi için, her alanda hayata geçirilmesi zorunlu olan 'yerlilik ve millilik' kavramları birçok yönüyle ele alınmıştı.

Türk sağı, Türk solu, İslamcılık, Türk düşüncesi, edebiyat ve maarifte yerellik, yerlilik ve millilik konularının ele alınıp tartışıldığı sempozyum kitabı   Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’in sunuş yazısı ile başlıyor.

Daha sonra, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Adem Uzun, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın (Millikten Yerliliğe, Mahallîlikten Yerelliğe:Yakın Dönemde Düşünce, Edebiyat ve Sanat Kavram Dünyalarının Teşekkülü) sempozyum açılış konuşmaları yer alıyor.

Prof. Dr. Yücel Acer, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, D. Mehmet Doğan ve Doç. Dr. Ferudun Hakan Özkan’ın editörlüğünü üstlendiği eserde yer alan bildiri sunanlar ise şöyle sıralanıyor: Kurtuluş Kayalı, Murat Erol, Necdet Subaşı, Fırat Mollaer, Yücel Bulut, Bedri Gencer, Halil Berktay, Asım Öz, Ercan Yıldırım, Bilal Eryılmaz, Ejder Okumuş, Necmettin Turinay, Necip Tosun, Mustafa Özçelik, Ferudun Hakan Özkan, Bilal Kemikli, Memiş Okuyucu, Musa Kazım Arıcan, Saffet Köse.

Sempozyumda bilim adamlarının ve akademisyenlerin sundukları bildirilerde;  “Yerlilik, Yerellik, Millilik ve Küreselleşme”, “Sosyal Bilimlerin Yerlileşmesi-Uygulamalı Sosyal Bilimleri Tartışmaya Açmak”, “Türk Solunun Yerlilik ve Millilik Meselesi”, Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Refleksi”, “Edebiyatta yerlilik, Yerlilik ve Millilik”, “Maarifte Yerlilik ve Millilik”   konuları tüm yönleri ile ele alınmıştı. Kitapta tüm bu bildiriler yer alıyor.

351 sayfadan oluşan kitabın arka kapak sunuş yazısında ise, “Yerlilik ve millilik, son yıllarda birlikte anılan iki kavram alarak öne çıkıyor. Başta siyaset olmak üzere düşünce, eğitim ve sanat gibi üstyapı kurumlarının çoğunda tartışılan bu kavramlar; pek çok yönden yakın tarihimizin zihin kodlarını çözümlemek için de birer anahtar konumunda…” deniliyor.

yerlilikkapak2.jpg

Mahmut Erdemir

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.