25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

“TÜRK DÜŞÜNCESİNDE YERLİLİK VE MİLLÎLİK SEMPOZYUMU” SONA ERDİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezi’nin desteğiyle ÇOMÜ ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ortaklaşa Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millîlik Sempozyumu” sona erdi.

“Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millîlik Sempozyumu” sona erdi

18 Nisan 2018 Çarşamba 15:36

Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan ve akademisyenlerin katıldığı sempozyuma  öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Sempozyumun açılışında konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, üniversitelerin içinde bulundukları toplulukların öncüsü durumunda olmaları gerektiğine dikkat çekerek; “Üniversiteler sosyal bilimlerde, fen bilimlerinde, sanatta ve teknolojide en yeni fikir ve ifade ediş biçimlerinin aktarıldığı merkez olmak durumundalar. Bu fonksiyonları yerine getirebilmek için en önemli araçlardan birisi kuşkusuz; belli alanda çalışan akademisyenleri, düşünürleri bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamaktır. Bu vesileyle fikrin önü açılabilir ve topluma aktarılabilir” dedi.

yer10.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezi’nin desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği ve ÇOMÜ ortaklığı ile “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik” konusunun Türkiye’de ilk kez ilmi olarak ele alınacağını vurgulayarak bu yıl kırkıncı yılını kutlayan Türkiye Yazarlar Birliği ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Yerlilik ve milliliğin uzun yıllardır konuşulduğunu belirten Prof. Dr. Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok farklı boyutlarda ele alınan konu hakkında uzmanlar, entelektüeller, hocalar buradalar. Özellikle son yıllarda modernleşmenin, küreselleşmenin iliklerimize kadar hissedildiği, ekonomik, askeri ortamlar, dijital, sosyal medya mecralarında yoğun bir şekilde etkisi altında kaldığımız böyle bir dünyada yerlilik ve milliliğin nasıl olması gerektiği ve ne olduğunu konuşmak çok anlamlı.  Ayrıca ülkemizin yerli ve milli olmasının belki de sembol şehri Çanakkale’de yerlilik ve millilik konusunu ele alıyor olmamızın da ayrıca anlamlı olduğunu eklemek istiyorum. Bu konuda tabii Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in çok önemli bir duruşu oldu. Bu bağlamda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum”

yer49.jpg

Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan için Fahri Doktora Tevcih törenine yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Doğan; “Yerli malı kavramı hayli eski, 1930’lara kadar dayanıyor. Ülkemizde yapılan filmler son döneme kadar yerli film olarak adlandırılıyordu. Yerli imalat tamlaması sanayi alanında kullanılmaya devam ediyor. Yerlilik kavramının edebiyatta, sanatta, düşünceye teşmiliyse çok yeni. Yerli kelimesi elbette eski ancak bundan türetilmiş yerlilik kavramıysa sanıldığından daha yeni. Mesela Divanu Lugati’t Türk’te yerdaş veya yirdaş şeklinde -li ekiyle değil de -daş ekiyle kullanılmış. Halen dolaşımda olan hiçbir sözlükte yerlilik kavramı düşünce ve edebiyat alanını kapsayacak şekilde tarif edilmemiştir. Siyaset alanında son yıllarda millilikle birlikte sıklıkla kullanılan ve hatta modalaşan yerlilik kelimesiyle edebiyat ve düşünce alanındaki yerlilik kavramı mahiyeti itibarıyla hayli farklı zeminlere sahip.”

yer16.jpg

Troia Kültür Merkezi’nde iki gün süren sempozyumun birinci oturumun başkanlığı ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer tarafından yapıldı. "Yerlilik, Yerellik, Millîlik ve Küreselleşme" kavramlarının kavramsal çerçevesi, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Murat Erol, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emrah Akbaş tarafından çizildi.

 

"Türk Sağı ve İslamcılığın Yerlilik ve Millîlik Meselesi" başlıklı ikinci oturumda ise, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'ın oturum başkanlığı ile gerçekleştirildi. "Dinî Çevrelerin Modernleşme ve Yerlilik Gündemi", "Muhafazakârlık ve Yerlilik", "Tercüme Hareketleri ve Yerlilik, Millilik", "Türk Düşüncesinde Merkez Meselesi" konu başlıkları ayrıntıları ile ele alındı.

yer40.jpg

13 Nisan 2018 Cuma günü ise üçüncü oturumda "Türk Solunun Yerlilik ve Millîlik Meselesi", dördüncü oturumda "Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millîlik Refleksi", beşinci oturumda "Edebiyatta Yerellik, Yerlilik ve Millîlik" ve altıncı oturumda "Maarifte Yerlilik ve Millîlik" konu başlıkları uzmanlar tarafından irdelendi.

Sempozyumun sonunda katılımcılar için Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Yarımadası gezisi düzenlendi.

yer55.jpg

yer56.jpg

yer57.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.