29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

TÜRKÇE İLE BAŞLAMAK: TÜRKÇE KARAKTER

Türkçe Karakter, yaşamak denen muammayı kurcalayan bir zihnin ürünü olarak değerlendirebileceğimiz başarılı bir ilk kitap. Mehmet Burak yazdı.

Türkçe ile başlamak: Türkçe Karakter

07 Aralık 2019 Cumartesi 13:27

Şubat 2015’te İtibar dergisinin 41. sayısında ilk şiirimin yayınlanmasıyla tarifsiz bir heyecan ve sevinç yaşamıştım. Aralığın Son Günü ismini verdiğim şiirin hemen yanındaki sayfada 20 Aralık başlıklı bir başka şiir vardı.

birlik beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde

öyle tutup karşıya geçiremezsin zamanı

diyordu şair.

Zaman bizi pek çok şeyin karşı kıyısına geçirdi ve o mısraların sahibi olan Fatih Muhammet Atasever’in Türkçe Karakter isimli ilk kitabı geçtiğimiz yaz çıktı. İşte bu kitapla ilgili birkaç cümle kurma gayretine, bu küçük anekdotla başlamak istedim.

Türkçe Karakter iki kelimeyle bile ne kadar çok şey anlatılabileceğini gösteren, dolayısıyla bir şiir kitabı için çok yerinde bir isim. Sadece bu yoğunluk değil elbette kitabın ismini güzel kılan. Gerçekle birbirine karışıp içinde yaşar hale geldiğimiz, isimlerimizde ve adreslerimizde kullanacağımız karaktere kadar bize sınırlar çizen şu sanal dünyada, insani olan özü ve sağlam bir karakteri arayan şiirin tutumu da çok net ve güzel özetleniyor.

Şiirlerin başlangıçları dikkat çekici

Fatih Muhammet Atasever şiirinde ilk dikkat çeken noktalardan biri, şiirlerin başlangıçları. Hemen her şiir, iki veya üç mısralık girişlerle açılıyor ve bu mısralar, şiirin ondan sonraki kısmı için adeta zihnen bir hazırlık yapmamızı sağlayıp ipuçları veriyor. En güzel örneği de Self Determination şiirinden: “öyle ki, ikna edilmemiş bir tek ölüm kalır.” şeklinde başlayan şiir,  Göksu’ya kıvrılıp giden bir gülümsemenin içli hikâyesiyle devam ediyor.

 akşam çökerse yanıma, ışıkları yak (İzinsiz Gösteri)                                                                                                     

önüme kırdı dallarını tanıdığım ağaçlar (Tövbe-i Nasuh)                                                                                                       

belki saçların aklanır eski suçlardan (Bir Tetiğin Çekip Gitmesi)

Türkçe Karakter, yukarıda örneklerini verdiğimiz buluşçu mısraların çokça yer aldığı şiirlerden oluşan bir kitap. Okuduktan sonra sizi çarpan ve zihninizde dönmeye devam eden mısraların sayısı oldukça fazla ki bu, iyi şiirde aranan özelliklerin başında gelir. Şiirlerdeki buluşçuluk, kelimelerin eş sesliliğine dayanan tamlamaların kullanılmasıyla sağlanmış:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/turkce-ile-baslamak-turkce-karakter-h39257.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.