16 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara21°C

TÜRKÇENİN 13. ULUSLARARASI ŞİİR ŞÖLENİ’NDE SEHEND BÜYÜK ÖDÜLÜ MEHMET ÖMER KAZANCI’YA VERİLDİ

Türk dünyasının en önemli şiir organizasyonu olan, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yıllardır aksatılmadan ve zamanında gerçekleştirilen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin 13’sü 13-16 Kasım tarihleri arasında Edirne’de düzenlendi.

Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni’nde Sehend Büyük Ödülü Mehmet Ömer Kazancı’ya verildi

04 Aralık 2019 Çarşamba 09:35

Trakya Üniversitesi Konservatuar salonunda konuşmalar ile başlayan şölen, Edirne, Gümülcine ve Kırcaali’de icra edilen şiir fasılları ile devam ederek, ödül töreni ile sona erdi. Başarılı Türkmen şair Dr. Mehmet Ömer Kazancı şölende Türkiye Yazarlar Birliği Sehend Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Mimar Sinan’ın hatırasına ithaf edilen şölen kapsamında 24 ülkeden  56 şair, Edirne, Yunanistan’ın Gümülcine ve Bulgaristan’ın Kırcaali şehirlerinde düzenlenen programlara katıldı. Milli Marş ile başlayan şölen açılış konuşmalarıyla başladı. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer’in açılış konuşmasından sonra, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da şiir-felsefe ilişkisine değindiği konuşmasında “Felsefesiz şiir olur mu; bence olmaz. Ama şiirsiz felsefe de olamaz.” dedi. TYB Şeref Başkanı ve Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan ise manifesto niteliğindeki konuşmasında “27 senedir bir dünya haritası çiziyoruz, şiirimizin, edebiyatımızın haritası, kültür dünyamızın, ruh dünyamızın haritasıdır bu. Siyasî haritalar dilleri, kültürleri, tehdit edemez.” dedi. Daha sonra Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Edirneli Şairler ve eserleri” konulu bir konferans verdi.

Konuşma ve konferansların ardından şiir fasılları başladı. Üç gün boyunca devam eden şiir fasıllarında şairler şiirlerinden birer örnek okudular.

Türkiye’den, Ali Ural, Ali Sali, Âdem Turan, Aykut Nasip Kelebek, Ahmet Aka, Ali Bal, Hayrettin Orhanoğlu, Halil İbrahim Özdemir, Hakan Şarkdemir, Hicabi Kırlangıç, İsmail Bingöl, İhsan Deniz, İdris Ekinci, Kâmran Tuna, Muhammet Enes Kala, Mehmet Kurtoğlu, Mehmet Sait Uluçay, Mahmut Bıyıklı, Meryem Kılıç, Mustafa Uçurum,Mustafa Yıldız, Muhammet Hüküm, Osman Özbahçe, Özgür Çoban, Selim Tunçbilek, Şafak Çelik, Şeref Akbaba, Ali Osman Kurt adlı şairler festivale katıldı.

Diğer ülkelerden ise, Elhan Mehdi (Azerbaycan), Ârif Buzovnalı (Azerbaycan), İbrahim Halil Tamiev (Gürcistan), Hüsrev Sartipi (İran), Irak’tan Türkmen Şair Mehmet Ömer Kazancı, Ahmet Demirci (Avusturya) Mustafa Can (Almanya), Mesut Kocabaş (Belçika), Hüseyin Ece (Hollanda), Amila Neslanoviç (Bosna Hersek), Halisya Yangirova (Başkurdistan), Ramis Aymatov (Tataristan), Bulat İbragimov (Tataristan), Hasiyetçe Rustemova (Özbekistan), Bavırcan Karagızulı (Kazakistan), Şakizada Abdikerimov (Kazakistan), Kartalas Bakırov (Kırgizistan), Altınbek Ismailov (Kırgızistan),  Arazgül Recepova (Türkmenistan), Canan Özer (Kosova), Güllü Karanfil (Gagauz), Habibe Hasan (Bulgaristan), Mümin Ali (Makedonya), Rukiye Amed (Romanya), Seyyare Useinova-Kökçe (Ukrayna), Arif Albayrak (Kıbrıs), İmran Sadai (Uygur Bölgesi), Leyla Şerif (Makedonya) adlı birbirinden kıymetli şairler şölende hazır bulundu.

Devamı: https://www.tbajansi.com/turkcenin-13-uluslararasi-siir-soleninde-sehend-buyuk-odulu-mehmet-omer-kazanciya-verildi/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.