20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

TÜRKİSTAN’DA BİR KAHRAMAN: ENVER PAŞA

Enver Paşa’nın Türkistan günleri, Türk tarihinde hakkında yeterli sayıda inceleme yapılan alanlardan biri değildir.

Türkistan’da Bir Kahraman: Enver Paşa

04 Ağustos 2018 Cumartesi 13:30

 Hatta gözlemlerime göre merak edilen bir zaman dilimi de değil. Sanki I. Dünya Savaşı’ndan sonra Enver Paşa buharlaşıp giden, geride sadece adı kalan biri. Mehmet Akif Öztürk yazdı.

Enver Paşa, Türk tarihinin daima tartışılan bir ismi olmuştur. Gerek İttihat ve Terakki Cemiyeti ile birlikte II. Meşrutiyet’in ilanı, gerek Osmanlı Devleti’ni I. Dünya Savaşı’na sokması, gerekse Sarıkamış Harekâtı’yla bir kesimin nefretini üzerine çekmiştir. Fakat bir de tam tersi, Enver Paşa’yı çok seven ve daima onu müdafaa eden bir kesim de var. Diyebiliriz ki, Türk tarihinde, hakkında objektif olunması en zor kişilerden-komutanlardan biridir. Seveni çok sever, sevmeyeni de nefret eder.

Enver Paşa’nın Türkistan günleri, Türk tarihinde hakkında yeterli sayıda inceleme yapılan alanlardan biri değildir. Hatta gözlemlerime göre merak edilen bir zaman dilimi de değil. Sanki I. Dünya Savaşı’ndan sonra Enver Paşa buharlaşıp giden, geride sadece adı kalan biri. Hâlbuki Türkistan günleri, orada yaptıkları birçok açıdan Anadolu’da yapılanlarla bağlantılıdır. Enver Paşa, mücadelesini Türkistan diyarlarında sürdürürken arkadaşları da Anadolu’yu müdafaa etmişlerdir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/29876/turkistanda-bir-kahraman-enver-pasa

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.