26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara22°C

TÜRKİSTANLILAR DERNEĞİ'NDEN TÜRK HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

SSCB'nin dağılmasının ardından yeni oluşan Türkistan'ın kimlerden meydana geldiği hakkında Türkistan-Der Başkanı Burhan Kavuncu ile görüştük

Türkistanlılar Derneği'nden Türk hükümetine çağrı

27 Ekim 2017 Cuma 13:33

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Eski Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Orta Asya bölgesinde tarihte Türkistan adını alan bir bölgesel gücün ve medeniyetin yeniden doğması gündeme geldi. Bu gücün ve medeniyetin temsilcilerinden önemli bir kesim bugün çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’de bulunmaktadır. Peki, kimdir bu eski ve yeni Türkistanlılar? Onların kimliğini ve sorunlarını “Türkistan-Der” Genel Başkanı Sayın Burhan Kavuncu ile konuştuk.

DB: Türkiye’deki Türkistanlılar dediğimizde kimleri anlamalıyız? Eski ve yeni  Türkistanlılar tanımlaması ne anlama geliyor? Bunlar arasında önemli farklar nelerdir?

Türkiye’deki Türkistanlılar, Türkistan bölgesindeki çeşitli ülkelerden (Türkistan bölgesi: Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan ile Afganistan, Rusya ve İran’ın Türkçe konuşulan bölgeleri) Türkiye’ye hicret etmiş insanlardır. Türkistan’dan son yüzyıl içinde birçok göç dalgaları vuku bulmuştur. 1980 öncesinde gelenler Türkiye vatandaşı olup onlara 'eski Türkistanlılar' diyoruz. 1980 sonrasında, özellikle 2000’den sonra gelenler 'yeni Türkistanlılar'dır. Onlardan 1980-90 arasında gelenlerin çoğu Afganistanlı Özbekler olup, TC vatandaşlığı almışlardır. Demek ki eski ile yeni arasındaki en önemli fark 'vatandaşlık' noktasındadır. Türk vatandaşı olamayan Türkistanlıların ikamet, iş, eğitim, sağlık gibi birçok problemleri vardır.

DB: Günümüzde Türkistan’dan kimler ve hangi sebeplerle Türkiye’ye geliyorlar?

Günümüzde Türkistan bölgesinden en çok ekonomik sebeplerle göç olmaktadır. Türkistan ülkelerinden Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’da yıllardır devam eden ekonomik kriz ve işsizlik sebebiyle milyonlarca Türkistanlı iş aramak için başka ülkelere gitmiştir. Bunlardan birkaç yüz bin kişi de Türkiye’dedir.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/manset/410343/turkistanlilar-derneginden-turk-hukumetine-cagri

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.