26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara22°C

TÜRKİYE 2. GENÇ YAZARLAR KURULTAYI YAPILDI

Genç Yazarlar Kurultayı genç yazarları usta yazarlarla buluşturdu

Türkiye 2. Genç Yazarlar Kurultayı Yapıldı

22 Eylül 2018 Cumartesi 13:03

Genç yazarlar üç gün boyunca neden yazdığımızı ve neyi yazacağımızı, ne şekilde yazacağımızı tartıştı. Gençler eserlerini paylaştı, meselelerini konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen "Genç Yazarlar Kurultayı", çeşitli kentlerden 30 yaş altı 40 yazarın katılımıyla Yalova'nın Çınarcık ilçesinde Harb-İş Sendikası Sosyal tesislerinde yapıldı.

Fotoğraf albümü için tıklayınız

10-12 Eylül 2018 tarihleri arasında "Gençler ve Edebiyat" temasıyla gerçekleşen kurultayın açılış konuşmasını yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, insan hayatının anlama ve anlatma çabası olarak özetlenebileceğini söyledi.

Genç Yaşta Önemli Eserler Vermiş Yazarlarımız Var

Konuşmasında, edebiyat dünyasından genç yazarların hayatlarından ve eserlerinde örnekler veren Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:1-017.jpg

“Hafızamız şahsi bilgilerimiz yanında insanlık tarihiyle ilgili bilgileri de muhafaza eder. Konuşmak insanın tabii vasfıdır.  Tarih yazının icadı ile başlar. Bu durumda yazarlığın tarihi yaklaşık 5500 sene geriye gider.  Dünyada ve ülkemizde genç yaşta büyük eserler ortaya koymuş büyük şair ve yazarlar vardır. Bakî ve Fuzulî çok genç yaşta büyük şair olmuşlardır. Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk’ı böyle iddialı bir eserdir. Ateş denizinde mumdan gemiler yüzdürmüştür Galib Dede. Eseri yazdığında 25 yaşındadır.”

Yakın tarihimizden de önemli genç edebiyatçıların olduğunu belirten Doğan, “Sanmayın ki, Bâkî gibi, Galib gibi gençler geçmiş yüzyıllarda kalmıştır. Ünlü hikâyecimiz Ömer Seyfeddin bu dünya hayatına veda ettiğinde 36 yaşındaydı. Bugün de sevilerek okunan eserlerini bu kısa ömre sığdırdı. Necip Fazıl 19-20 yaşında Anadolu mecmuasında yayınlanan şiirleriyle büyük bir şöhrete ulaşmıştır. Yine Nurettin Topçu, fikir hayatımızın zirvesi İsyan Ahlâkı’nı 25 yaşında yazmıştır.” diye konuştu.

Gönül’den ve Yürekten Yazın

2-018.jpg

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’da yaptığı konuşmada, “ insanın konuşmak gibi çok tabii bir hasletidir yazmak. Herkes yazmak ister. Konuşmak ne kadar insani bir haslet ise yazmak da aslında o kadar insani bir haslettir, özelliktir. Yazmak insanidir, medeni bir iştir. Yazmak için bir meseleniz olsun. Yazmanın nasıl olduğunu, niçin yazdığımızı, neden yazdığımızı kimin için yazdığımızı, neye göre yazdığımızı tabi çok iyi belirlememiz gerekiyor. O nedenle Genç Yazarlar Kurultayı’yla bizler Usta Yazarları buluşturmayı ve nasıl yazacağımızı, neyi yazacağımızı, ne şekilde yazacağımızı birlikte bir anlamda istişare etmeyi, kendimize duygu mecraları oluşturmayı amaçlıyoruz.  Tabii ki her yazarın kendine ait bir üslubu olacaktır bir tarzı olacaktır ancak ustalaşmak için de Ustaları okumak, Ustaları da dinlemek gerekiyor.”

Genç  yazarlara tavsiyelerde de bulunan TYB Başkanı Arıcan şunları söyledi:  

“İster şiir, ister roman, ister fikir, ister deneme, ister eleştiri yazalım ama ne yazarsak hep “Tatlı dil” ile yazalım. Nasıl yazarsak yazalım ama ötekileştirici bir dil ile yazmayalım. Türkçenin güzellikleriyle yazalım. Sanatçı ruhuyla yazalım. Ruhla yazalım. Kuru ve katı bir dil ile değil “Gönül’den ve “Yürekten” yazalım. Gönül diliyle yazalım mum gibi. Gönüle dokunan dil ile yazalım. Dili ustaca kullanarak yazalım. Dilin ustası olmak için yazalım. Dil ustalığı için sürekli değişim içinde olmak gerek. Daha güzel yazmak, daha anlaşılır yazmak için değişim. Değişim Felsefesi ilkesi ile daima mükemmele evrilmek için yazalım. Ustaları okuyarak, dili ustaca kullananları takip ederek ustalaşalım.”

Gençlerin Nitelikli Eseler Vereceğine İnanıyorum

3-017.jpgHarb-İş Sendikası Genel Sekreteri Yavuz Koçak da yaptığı konuşmada: “Bugün burada genç yazarların sorunlarını dinlemek ve ülkemize nitelikli eserler kazandırmak için keşfedilmeyi bekleyen genç yazarları teşvik edecek bir çalışma yapılıyor.  40 yıldır kültür sanat faaliyetlerini aralıksız sürdüren Türkiye Yazarlar Birliğine bundan sonraki çalışmalarında da başarılar dilerim.” diye konuştu.

Kurultayda, günümüz edebiyatının önemli isimlerinden Yıldız Ramazanoğlu, Naime Erkovan, Abdullah Harmancı, Handan Acar Yıldız, Mustafa Aydoğan, Hüseyin Akın ve Mehmet Narlı gibi şair ve yazarlar tecrübelerini genç yazarlarla paylaştılar. Gençlere ilham ve heyecan veren kendi tarzlarının şekillendirmesine yardımcı olacak tavsiyelerde bulundular.

Oturumların dışında, okuma ve yazma konusunda sohbetlerinin yapıldığı, günümüz edebiyatının geldiği noktanın değerlendirildiği ve genç yazarların şiirlerini okuduğu etkinliğin sonunda; TYB yöneticileri ve genç yazarlar bir araya gelerek kurultayın genel bir değerlendirmesini yaptılar.

 

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin dört bir tarafından gelen okuyan, düşüneni fikir üreten ve yazan siz değerli gençlerle üç gün boyunca birlikte olduk. Sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk. Günümüz edebiyatının önemli isimlerini dinlediniz. Burada bulunduğunuz sürede umarım iyi intiba ve yazma konusunda sizde var olan yeteneğinizi daha da ileriye taşıma kararlılığı ile dönüyorsunuzdur. Birinci kurultayda oluğu gibi bu kurultayda da tüm konuşulan konular, yapılan öneriler kitap halinde yayınlanacaktır. Katkı ve katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.” dedi.

4-011.jpg

Daha sonra TYB Vakfı Başkan Yardımcısı İbrahim Ulvi Yavuz, Yazar Mehmet Narlı, yönetim kurulu üyeleri Mahmut Erdemir ve Mehmet Kurtoğlu, başkan danışmanı Ferhat koç  kurultaya ilişkin görüşlerini paylaştılar.

10-001.jpg

Usta Yazarlarımızdan Önemli Tavsiyeler Aldık

Genç yazarlar ise yaptıkları konuşmada, şiir, roman, hikâye ve öykü yazan bu alanlarda büyük başarılar elde etmiş yazarlarla birlikte olmaktan onları dinlemekten büyük bir keyif aldıklarını, okuma ve kalıcı yazılar yazma konusunda usta kalemlerin tavsiyelerinin kendilerine bir kapı açtığını belirttiler. Kurultayın iki yılda değil de her yıl düzenlenmesini gerektiğini söyleyen gençler, TYB’ nin yazma konusunda kendilerine bir yol yöntem önerdiğini, yol gösterdiğini ve cesaretlendirdiğini söyleyerek kurultayı gerçekleştirdiği için Türkiye Yazarlar Birliği yöneticilerine de teşekkür ettiler.

9-003.jpg

Genç yazarların katılım belgelerini TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan verdi, katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Kurultaya, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Harb-İş Sendikası Genel Sekreteri Yavuz Koçak, TYB Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin, Genel Sekreter Muhammed Enes Kala, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, başkan danışmanı Ferhat Koç, yönetim kurulu üyeleri Mahmut Erdemir, Mehmet Kurtoğlu, TYB Gençlik Birimi üyeleri ve gençler katıldı.

5-007.jpg

6-004.jpg

7-003.jpg

11.jpg

12.jpgTürkiye 2. Genç Yazarlar Kurultayı Yapıldı

Kurultay’a katılan 30 yaş altı gençler:

Abdullah Enes Aydın
Abdülnasir Kımışoğlu
Ahmet Hakan Karataş
Ahmet Melih Karauğuz
Ali Oktay Özbayrak
Betül Ok
Burak Çelik
Bülent Ayyıldız
Büşra Konaktaş
Elif İpek Bilek
Emir Gündoğdu
Erhan Genç
Fatih Vasconcelos
Furkan Fevzi Deli
Gönül Sığırcı
Gülhan Tuba Çelik
Gülşen Funda Çelik
İbrahim Adıyaman
İbrahim Enes Duruay
İsmail Mert Düzel
Mehmet Akif Bıyıklı
Mehmet Önder Karakaş
Merve Aksakal
Muhlis KIlıç
Murat Açıkgöz
Mustafa Can Özdemir
Neslihan Soydaş
Nur Şevval Seven
Rabia Nur Akmaz
Rıdvan Temizer
Selman Çevik
Şeyda Kazez
Taner Afşar
Utku Özbay
Ümit Köksal
Ümmügülsüm Lapcı
Zeynep Betül Kavak
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.