28 Mart 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara20°C

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ YAZARLIĞA HAZIRLAMA SEMİNERİ/YAZAR OKULU ON ÜÇÜNCÜ YILINDA

YAZAR OKULU ŞİMDİYE KADAR 17 DÖNEM MEZUN VERDİ YAZAR OKULUNDAN ŞİMDİYE KADAR 410 KİŞİ SERTİFİKA ALDI   Türkiye Yazarlar Birliği'nin önemli faaliyetlerinden birisi “Yazarlığa Hazırlama Semineri” adıyla başlattığı “Yazar Okulu” etkinliğidir.

Türkiye Yazarlar Birliği Yazarlığa Hazırlama Semineri/Yazar Okulu On Üçüncü Yılında

04 Temmuz 2012 Çarşamba 08:05

 

Türkiye'de sosyal bilimler toplumu tanımak için değil, bir yöne sevk etmek için kullanılmak isteniyor. Türkiye düşünmekten ve düşünmeyi bilmekten kaçıyor. Susan, baş eğen, tasvip eden, komuta altına giren makbul tutuluyor. Ne bugünkü dünyanın, ne de toplumumuzun talepleri bu zihniyetle karşılanamaz. Türkiye iletişimi bilmeden, estetikleştirmeden iletişim patlaması yaşıyor. Tarihinden kopamayan, yakın tarihi tekrar tekrar yaşatmaya çalışan bir ülkede, yakın tarih tabulaştırılıyor, bilimsel araştırma ve incelemenin dışına çıkarılıyor ve neredeyse yasaklı bir alan haline getiriliyor. Türkiye dinden kaçıyor, ama bir yandan da bilmeden; dine koşuyor, Kavram kargaşası, kapsam kargaşası almış başını gidiyor. Kimse düşüncesini ağyarını mani, efradını cami ifade edemiyor. Kötüsü, bunun ne demek olduğunu da bilmiyor.

 

 

Değişimden Kaçılamaz, Düşünceden Vazgeçilemez

 

Düşünmenin ana elemanlarını üç aylık bir dönemde seçkin bilim ve düşünce adamları, sanatçılar "Yazar Okulu" çerçevesinde verirken, bilim, yazı ve yönetim alanında tanınmış kişiler, genç yazarlara kendi alanları ile ilgili bilgi ve tecrübe aktarıyorlar. Yazar Okulu, yazarların Türkiye'yi ve dünyayı doğru okuyarak yazmalarını sağlamak için Türkiye Yazarlar Birliği tarafından her yıl iki dönem halinde uygulanıyor.

Yazar Okulundan on yedi dönemde toplan 410 kişi sertifika aldı. Yazar Okulu sertifikası iletişim alanında bir referans olarak kabul görmektedir. TYB Yazar Okulu’ndan mezun olup iletişim alanında görev yapan çok sayıda kişi olduğu gibi mezunları arasında milletvekilleri de bulunmaktadır. Yirmiye yakın mezun ise şiir, hikâye ve roman alanında eser vermiş bulunmaktadır.

Yazar Okulu Türkiye şartlarında ilk ve orijinal bir faaliyet. Bu yönüyle çok sayıda STK tarafından taklit edilmiş ve edilmektedir. Ama hiç birisi TYB Yazar Okulu kadar kalıcı ve başarılı olamamıştır.

Yazar Okulu, on hafta süre ile çalışmaktadır. Ankara’da Kızılay Sümer 1 Sokak’ta bulunan TYB’nin Merkezinde öğretimini sürdürmektedir. Dönem dönem farklı alanlarda farklı meslek sahiplerinden ilgi görmüştür. Bu cümleden olarak bazen hukuk, bazen Mülkiyeliler, bazen ilahiyatlılar çoğunlukta olmuşlardır.

Zaman zaman Ankara dışından katılıp sertifika alanlar olmuştur.

YAZAR OKULU DERSLERİ

Pazar, pazartesi hariç haftanın beş günü saat 18.30 20.30 arasında sürdürülen dersler, “Yazarlığa Giriş, Yazma Teknikleri, Edebiyat ve İletişim, Sadece Felsefe, Sanat ve Eleştiri, Din ve Düşünce, Toplum ve Siyaset, Hukuk ve Yönetim” derslerinin yanı sıra cumartesi günleri iki saat alanında temayüz etmiş edebiyat, sanat, kültür ve siyaset adamalarına yönlendirme dersleri verilmektedir. Yönlendirme derslerinde ilk bir saat sunuş ikinci saatte ise aile ortamı içinde sohbet edilmektedir.

Yazar Okulunu başarı ile tamamlayanlar için ikinci kademe ise “Yazı Atelyesi” şeklinde sürdürülmektedir. Yazı Atelyesi” haftada bir gün üç buçuk saat sürmektedir. Uygulamalı olmaktadır. Yazı Atelyesi derslerini Türkçenin en büyük sözlüğünün yazarı D. Mehmed Doğan vermektedir.

Yazar Okulu her dönem 25 öğrenci ile sınırlıdır. Kontenjan fazlası müracaat olduğu takdirde seçim yapılmaktadır. Doktoradan başlayarak lise mezunlarına doğru liste belirlenmektedir, Asgari şart lise diplomasıdır.

Yazar Okuluna devam mecburiyeti bulunmaktadır. Toplam beş derse katılmayan bir adaya sertifika veerilmeemektedir.

AÇILIŞ DERSLERİ

Yazar Okulu açılış dersleri kamuoyu ve basın tarafından hep ilgi ile takip edilmiştir. Bundan önceki Yazar Okulu açılış ve kapanışında pek çok otorite ilk dersi vermiştir. MEB sayın Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmed Aydın, Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin, YÖK Başkanı Sayın Yusuf Ziya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Ali Birinci ve Dışişleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu açılış dersi veren isimler arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

YAZAR OKULU KADROSU

 

Şimdiye kadar katılanTemel Ders Hocalarından bazıları

Ali AKBAŞ, Cengiz ANIK (Doç. Dr.), Levent BAYRAKTAR (Doç. Dr.), Mehmet BAYRAKTAR (Prof. Dr.), A. Fuat BİLKAN (Doç. Dr.), M. Naci BOSTANCI (Prof. Dr.). Nihat BOYDAŞ (Prof.Dr.). Mustafa ERDOĞAN (Prof.Dr.), İlhamı GÜLER (Prof. Dr.),  Rahmi KARAKUŞ (Doç. Dr.), Şükrü Karatepe (Doç.Dr.), İbrahim MARAŞ (Dr.), Mehmet Önal (Dr.), Necati ÖNER (Prof. Dr.), Ersin ÖZARSLAN (Dr.), Hüseyin ÖZBAY (Dr.). Mehmet PAÇACI (Doç. Dr.) Hakan POYRAZ (Prof.Dr.). Samı SELÇUK (Doç. Dr.), Şahin Uçar (Prof.Dr.). Ertuğrul YAMAN (Dr.).  Mehmet Görmez (Prof. Dr.), M. Emin Özafşar (Prof. Dr.),

 

Yönlendirme Hocalarından Bazıları

Kâmil AKARSU (Dr.), Alev Alatlı (yazar), Nuriye Akman (Gazeteci), Bülent ARINÇ (siyasetçi), Beşir Atalay (Prof. Dr.), Cevat AYHAN (siyasetçi), Beşir AYVAZOĞLU (yazar), Mustafa BAŞOĞLU (sendikacı), M.Çetin Baydar (yazar), İsmet BİNARK (eski Arşiv Genel Md.), Ali COŞKUN (siyasetçi), Abdülvahid ÇAKIR (Prof. Dr.), Mustafa Çalık (Dr., yazar), Hüseyin ÇELİK (Doç.Dr.), D. Mehmet Doğan (yazar), Ertuğrul GÜNAY (siyasetçi), Nuri GÜRGÜR, H. Celâl Güzel (eski bakan, siyaset adamı), Yasin Hatipoğlu (siyasetçi),  Emine IŞINSU (romancı), Kamran İNAN (siyasetçi), Mustafa İsen (Prof. Dr.), Ramazan KAPLAN (Prof.Dr.), Mustafa KARA (Prof. Dr.), Yılmaz KARAKOYUNLU (yazar, siyasetçi), Temel KARAMOLLAOĞLU (siyasetçi), Şaban Karataş (Prof.Dr., TRT Eski Genel Müdürü), Kurtuluş KAYALI (Prof. Dr.), Ragıp KARCI (yazar), Nevzat KÖSOGLU (yazar), M. Atilla MARAŞ (yazar), A. Yaşar OCAK (Prof.Dr.), M. Orhan OKAY (Prof.Dr.), İskender ÖKSÜZ (Prof. Dr.), Necati ÖNER (Prof. Dr.), Hüseyin OZBAY(Dr.), Rasim ÖZDENÖREN (yazar), Nazif Öztürk (Dr., yazar), İskender PALA (Prof. Dr.) C. Tayyar SADIKLAR (Prof. Dr.), Sami SELÇUK (Doç.Dr, hukukçu), S. Mehmet Şen (Prof. Dr), M. Ruhi Şirin (yazar), Necmettin Turinay (Dr., yazar)Şahin UÇAR (Prof.Dr.), Salim USLU (sendikacı), Recep Yazıcıoğlu (idareci), Abdurrahim Karakoç (Şair Yazar), Mehmed Özbek( Türk Halk Müziği sanatçısı), Abdurrahman Kızılay  (Türk Halk Miziği Sanatçısı)

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.