20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara20°C

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ'NİN 20. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 20. Olağan Genel Kurul toplantısı 31 Mart 2018 tarihinde, TYB Genel Merkezi Mehmet Âkif Divanı'nda yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 20. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

04 Nisan 2018 Çarşamba 13:39

Toplantının açılışını yapan Dr. Muhammed Enes Kala, divan için verilen önergeyi oyladı. Oy birliği ile Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç Divan Başkanı, Mehmet Sait Uluçay Başkan Yardımcısı ve H. Mahmut Erdemir de üye olarak seçildiler. Divan teşekkül etti.

Divan Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, genel kurulun ilk konuşmacısı olarak TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a söz verdi.

Arıcan yaptığı konuşmada, önceki genel kurulda genel merkez yönetimini aldıklarını söyleyerek, iki yıl süresince kendilerine tevdi edilen emaneti en iyi şekilde bugüne kadar taşımaya çalıştıklarını kaydetti.

TYB’nin kamu yararına çalışan köklü bir kurum olduğunu, 40 yıl süresince gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ülkemizde birçok sivil toplum kuruluşuna önderlik ettiğini belirten Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “TYB, 40 yıldır aksatmadığı sürekli kültürel faaliyetleriyle zihin dünyamızın şekillenmesinde önemli rol oynadı. Birliğimi kurarak bugünlere gelmesinde emeği olan tüm genel başkanlarına, yönetim kurul üyelerine ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

TYB'nin 40. yılında birbirinden önemli faaliyetleri gerçekleştireceklerini söyleyen Arıcan, Genel Kurulun hayırlara vesile olması, bundan sonra teşekkül edecek yeni yönetimin de nice kırklı yıllara uzanacak faaliyetlere imza atması temennisinde bulundu.

Arıcan’ın konuşmalarından sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Sorgun: TYB kalıcı, etkin, ağırlığı ve kökleri olan bir kurumimg_5743.jpg

Genel kurula katılarak bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun,  40 yıldır ayakta duran TYB'nin kalıcı, etkin, ağırlığı ve kökleri olduğunu, kendini geçici heveslere kaptırmayan dingin bir yapısının bulunduğunu anlattı.

Siyasetin çok önemli olmakla birlikte "her şey" olmadığını vurgulayan Sorgun, siyasetle birlikte sanat ve edebiyatın bir bütünün parçaları olduğunu, TYB'nin de kalıcı, çok önemli çalışmalar yaptığını aktardı.

Sorgun, şöyle devam etti: "Sanat karın doyurmaz deniliyor. Karın belki doyurmayabilir ama kafa, gönül doyurur. Bunu böyle bilmemiz gerekiyor. Bazen şunu görebiliyoruz, her şey günübirlik politikaya irca edilmek isteniyor. Bakıyorsunuz çok verimli bir eğitimci, iş adamı, sanatçı jübileyi siyasette yapmak istiyor. Elbette siyaset önemli ama Allah bir insana hangi şeyleri doğal olarak vermişse belki de onu mu ifa etmek gerekiyor." "Başkasına iş tarif etme kolaycılığı"nın modern bir hastalık olduğunu aktaran Sorgun, bu kolaycılığa sapmadan, "Ben ne yapabilirim?" sorumluluğunun taşınması gerektiğini ifade etti.

Sorgun, konuşmasının sonunda yurt içinde ve yurt dışında çok önemli kültür sanat faaliyetlerini kesintisiz olarak başarı ile sürdüren TYB’ye daha nice 40'ıncı yıllara ulaşmasını temenni ediyorum diye konuştu.

Atalay: TYB kurumsal kimliğini koruduimg_5807.jpg

Sorgun’un konuşmasını tamamladıktan sonra, Divan Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, kürsüye eski Başbakan Yardımcısı ve Van Milletvekili Beşir Atalay’ı kürsüye davet etti.

Atalay da TYB'nin her zaman kendi kurumsal kimliğini koruduğunu vurgulayarak, "Okumanın, yazmanın, kültür ortamının, düşüncenin, sözün değeri her zaman yüksek. Düşünce olmadan her şey eksiktir." diye konuştu.

Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: “TYB olağanüstü dönemlerde ayakta kalabilmiş, inandığı değerler üzerinden kültür sanat faaliyetlerini sürdürmüş önemli bir kurumdur.  Gayret, samimiyet, kararlılık ve ilkeli bir şekilde çalışmak sivil toplum kuruluşlarında başarıyı getirmektedir. Ülkemizde, TYB bunu başarmış çok az sayıdaki sivil toplum kuruluşlarımızdan biridir. Daha nice 40’lı yıllara ulaşmasını diliyorum.”

TYB 'nin ilkeli bir yürüyüşü olduğunu, mesafelerini her yerle iyi koruyarak, gerektiğinde eleştirilerini de yaparak, hareket eden bir kuruluş olduğunu ve büyük bir fonksiyon üstlendiğini belirten Atalay, İslam dünyasının son 40 yılda siyasi hareketlilik anlamında da düşünce dinamizmi, devimini anlamında da çok önemli olaylar yaşadığına işaret etti.

Doğan: 40. Yılı ve 20. Genel kurulu görmekten mutlu oldumimg_5790.jpg

TYB kurucusu ve şeref başkanı D. Mehmet Doğan ise konuşmasında, Birliğin kuruluşundan bugüne kadar varlığını sürdürmesinin önemine değindi. Kurucu başkan olarak bir, iki, üç derken bugün 40. Yılını ve 20. Genel kurulunu görüyor olmak beni ziyadesiyle mutlu etti diye konuştu.

Doğan, “TYB, kurulduğu günden bugüne kadar tüm olumsuzluklara, hatta darbelere rağmen varlığını sürdürmüş çok büyük ve etkileyici faaliyetleri gerçekleştirmiştir.  Bu anlamda, 40 yıllık geçmişi ile varlığını devam ettiren sayılı kurumlarından biri olmuştur.  Türkiye Yazarlar Birliği’ni diğer kuruluşlardan ayıran konunun şucu bucu değil her görüşten yazarların bir arada olmasıdır. Bu özelliği Birliği diğer kuruluşlardan daha öne öne çıkarmıştır.” dedi.

Nisan ayında üç büyük faaliyet

TYB’nin 40. yılı dolayısıyla yurt içinde ve yurt dışında 40 büyük faaliyet yapmayı programladığını, Ocak, Şubat ve Mart ayının dolu dolu geçtiğini belirten Doğan, Nisan ayında da gerçekleştirilecek üç önemli etkinliği de şöyle sıraladı:

“Türk devlet geleneğinde önemli bir yeri olan büyük Selçuklu veziri Nizamülmülk ilk defa ilmi bir faaliyetle 6-7 Nisan 2018 tarihinde Konya’da yâd edilecek. Yerlilik ve millilik konusunun ilim, fikir ve edebiyat alanındaki yansımalarının ele alınacağı toplantı 12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında Çanakkale’de yapılacaktır. Ayrıca, Türk düşüncesinin önemli isimlerinden biri olan Erol Güngör memleketi olan 24 Nisan 2018 tarihinde Kırşehir’de bir bilgi şöleni ile anılacaktır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı önemli projelerinde TYB'ye destek sağladığını anlatan Doğan, sosyal belediyeciliğin önemine de dikkati çekerek, Ankara'daki belediyelerde kültürel çalışmalar anlamında eksikliklerin bulunduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Doğan: Ankara kültür kuraklığı içinde

Ankara’nın Türkiye’nin başkenti olmasına rağmen Büyükşehir belediyesinin tavrından ötürü kültür kuraklığı içinde olduğunu belirten D. Mehmet Doğan,  Başkent Ankara’nın yeryüzündeki tek kütüphanesiz başkent olduğunu, belediyenin imkanlarını eğlenceye yönlendirerek kültürel alanını ihmal ettiğini belirtti.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Paris’te, Moskova’da,  Berlin’de Londra’da ve Tahran’da şehir kütüphaneler var. Ama ne yazık ki Ankara’da yok. Neden yok çünkü Türkiye’nin başkentini, büyükşehir belediyesini yıllardır yöneten belediye başkanı “kitap okumam” diyor.”

Toplantıda bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen de, Türkiye Yazarlar Birliğinin çok önemli kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirdiğini, böylesi güzide bir kurumla iş birliği yapmak bizleri de mutlu eder diye konuştu.

Öztürk: Nice 40’lı yıllar dilerimimg_5723.jpg

TYB eski Genel Başkanı Dr. Nazif Öztürk ise, “Genel başkanlığını yapmaktan gurur duyduğum TYB devamlı kendini geliştirerek, ilkelerinden ve inandığı değerlerden taviz vermeden bugünlere geldi. Yönetim kurullarında görev almış arkadaşlara teşekkür ediyorum ve daha nice 40 lı yıllar diliyorum. Ayrıca, bir tespitimi de buradan paylaşmak istiyorum: TYB sosyal medyayı çok iyi kullanıyor.  Gerek devamlı güncellenen web sayfası, gerekse yapılacak kültür sanat faaliyetlerinin duyurulmasında büyük bir başarı sağlıyor.

img_5740.jpg

Genel kurula katılarak bir konuşma yapan, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, “Memur-Sen olarak, TYB deki büyüklerimizin fikirlerinden yararlanıyoruz. Ulusal ve uluslararası bazı ortak faaliyetlerimiz oldu. Genel kurulun  TYB’ye ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

 

Bıyıklı: TYB edebiyat mirasımızı geleceğe taşımanın idealini taşımıştırimg_5763.jpg

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da şube başkanları adına bir konuşma yaptı. Bıyıklı “Türkiye Yazarlar Birliği geçmişten bugüne getirebildiğimiz güçlü edebiyat mirasımızı geleceğe taşımanın idealini taşımıştır. Türkiye’nin en büyük yazar örgütüdür. Darbelere meydan okuyarak her türlü imkânsızlıklara direnerek bugünlere gelmiş, her zaman sözünü en gür şekilde söylemiştir. Bugün fark edilen bazı meseleleri TYB kırk yıldan beri söylemektedir. Siyasette, ekonomide vs iktidar olunabilir ama kültürde yoksanız bütün kazanımlarınız bir anda kaybolur, hakikatini daima dillendirmiştir.” diye konuştu.

Protokol konuşmaları tamamlandıktan sonra, gündem gereği Dr. Muhammed Enes Kala faaliyet, Adem Karafilik denetim ve Ahmet Fatih Gökdağ’da mali raporu okudu.

Ayrı ayrı oylanan raporlar, oy birliği ile kabul edildi.

Divan kuruluna tüzük değişikliği ile ilgili bir önerge verildi. Ankara Şube Başkanı Dr. İsmail Bozkurt önergenin içeriği hakkında delegelere bilgi verdi. Tüzüğün yeni hali oylanarak kabul edildi.

Daha sonra, yeni yönetim, denetim, haysiyet kurulu asıl ve yedek üyelerinin seçimine geçildi.

Divan başkanı, oylamanın gizli mi açık mı olacağını oylamaya sundu, oy birliği ile seçimin açık yapılmasına karar verildi.

Yapılan oylamada;

TYB YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELER

1- Musa Kazım Arıcan

2- Osman Özbahçe

3- Muhammed Enes Kala

4- A. Fatih Gökdağ

5- Tarkan Zengin

6- Mehmet Kurtoğlu

7- Hacı Mahmut Erdemir

8- Yusuf Turan Günaydın

9- Yunus Emre Aydınbaş

10- Ali Osman Kurt

11- Hasan Yücel Başdemir

TYB YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER

1- Murat Erol

2- Vural Kaya

3- Memiş Okuyucu

4- Durdu Güneş

5- Kamuran Tümay Yıldız

6- Necati Sungur

7- Vedat Güneş

8- Atilla Mülayim

9- M. Fatih Uğurlu

10- İrfan Coşkun

11- Mustafa Akgün

TYB DENETİM KURULU ASİL ÜYELERİ

1- Hüseyin Albayrak

2- Mehmet Sılay

3- Adem Karafilik

TYB DENETİM KURULU YEDEK ÜYELERİ

1- Hıdır Yıldırım

2- Hatice Tıktık

3- Yaşar Türkkorur

TYB HAYSİYET KURULU ASİL ÜYELERİ

1- Adnan Karaismailoğlu

2- Mehmet Nezir Gül

3- Ahmet Şenol

TYB HAYSİYET KURULU YEDEK ÜYELERİ

1- Ramazan Kaya

2- Mustafa Özçelik

3- Hikmet Özdemir

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Eski Başbakan Yardımcısı Van Milletvekili Beşir Atalay, TYB kurucusu ve Şeref Başkanı  D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan, TYB Genel Başkan Yardımcıları Ferhat Koç ve Osman Özbahçe, Başkan danışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Dr. Muhammed Enes Kala, Yönetim Kurulu Üyeleri Tarkan Zengin, Mehmet Kurtoğlu, TYB Vakfı Mütevelli heyeti üyesi Muhsin Mete, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, Ankara Şube Başkanı Dr.  İsmail Bozkurt, Erzurum Şube Başkanı Hanifi İspirli, Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız, Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Giresun Şube Başkanı Prof. Dr. Nazım Elmas, Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna, Kahramanmaraş Şube Başkanı İsmail Göktürk, Kayseri Şube Başkanı Selim Tunçbilek, Adıyaman Şube Başkanı Mustafa Baykan Sarıkaya ve İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kırşehir temsilcisi  Dr. Maksut Yiğitbaş, şairler, yazarlar ve TYB üyeleri katıldı.

img_5674.jpg

Divan Kurulu: H.Mahmut Erdemir, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, M. Sait Uluçay 

img_5883.jpg

img_5935.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.