19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

TÜRKİYE’NİN SÜSÜ 10 TARİHİ KÖPRÜ

Güzel ülkemiz tarihi köprüler açısından oldukça zengin bir mirasa sahip. Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden kalan muhteşem köprüler Türkiye’deki nehirlerin boynuna geçirilmiş zarif birer gerdanlık gibi.

Türkiye’nin Süsü 10 Tarihi Köprü

03 Ağustos 2018 Cuma 14:46

Bu kıymetli tarihi mirasımızdan 10 tanesini tanıyalım istedik.

Bir akarsu cenneti olan Türkiye; Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden kalan muhteşem köprülerle bezenmiş. Geçmişte günlük ulaşım ihtiyacını karşılayan ve sefer dönemlerinde ordunun savaş alanına intikalini sağlayan köprüler stratejik bir öneme sahipti. Zira köprübaşını tutan üstünlüğü de elde etmiş oluyordu. Bu sebeple atalarımız Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’daki nehirlerin iki yakasını bir araya getiren onlarca köprü yaptırmışlar.

Türkiye’de ne kadar tarihi köprü var dersiniz? Ya da Osmanlı Devleti, hükmettiği coğrafyada kaç köprü yaptırmış olabilir? Kütüphane kütüphane dolaştığımı söyleyemem ama birkaç tanesinin kataloğunda ve internette yaptığım arama sonucunda tarihi köprülerle ilgili kuşatıcı bir çalışmanın yapıldığını göremedim. Elbette bazı köprüler münferit olarak önemli çalışmalara konu olmuş, ancak Türkiye’deki tarihi köprülerin genel bir taraması yapılmamış gördüğüm kadarıyla.

Kıymetine binaen Türkiye’deki tarihi köprülerden 10 tanesini kısaca tanıyalım istedik:

1. Çifte Köprü

Artvin’in Arhavi ilçesindeki bu iki köprünün 1850’lerde yapıldığı tahmin ediliyor. Kamilet ve Soğucak derelerinin üzerine inşa edilen köprülerin ikisi de 35,5 metre uzunlukta ve 2,8 metre genişliğinde. İkisi de geleneksel Karadeniz mimarisiyle uyumlu bir görünüme sahip. Sivri kemerli ve tek gözlü olan köprüler, kesme taştan yapılmış. Çifte Köprü 2003 yılında restore edilmiş.

2. Uzunköprü:

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden geçen Ergene nehri üzerine inşa edilen Uzunköprü Osmanlı ordusunun Avrupa güzergâhındaki stratejik noktalardan biriydi. 174 kemeri bulunan köprü, Sultan II. Murad döneminde mimar Muslihiddin’e yaptırılmış ve 1443 yılında hizmete girmiş. Köprünün uzunluğu 1392 metre, genişliği ise 5,5 metre. Bugün dünyada üzerinden taşıt geçebilen en büyük taş köprülerden biri olma özelliğine sahip.

3. Büyükçekmece Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ya da diğer adıyla Büyükçekmece Köprüsü, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyor. 1567 yılında biten köprü Mimar Sinan’ın, Kanuni döneminde yaptığı son eser olarak bilinmekte. Zira Zigetvar seferi öncesinde yapımına başlanmış ancak Kanuni’nin sefer sırasında vefat etmesiyle II. Selim Han döneminde tamamlanmış. 4 ayrı köprünün birleşmesinden oluşan köprü, yaklaşık 635 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/29881/turkiyenin-susu-10-tarihi-kopru

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.