28 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara18°C

TYB 7. DANIŞMA KURULU TOPLANDI

Danışma Kurulu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40.yıl faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere 30 Eylül 2017 Cumartesi günü TBMM Eğitim ve Sosyal tesislerinde toplandı.

TYB 7. Danışma Kurulu Toplandı

30 Eylül 2017 Cumartesi 17:09

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşmasını yaptığı ve oturum başkanlığını yürüttüğü programa büyük bir katılım oldu.

Arıcan yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün burada tek bir gündem maddesini değerlendirmek üzere bir araya geldik. Biliyorsunuz 2018 yılında, TYB’nin kuruluşunun  40.yılını kutlamış olacağız. Bu kutlamalarda ne tür etkinliklerin yapılması gerektiğini hep birlikte değerlendirerek bir yol haritası belirlemek istiyoruz. Yönetim kurulumuzda bu anlamda ön çalışmalarımız devam ediyor, konuları değerlendiriyoruz ancak, geçmişte bu çatı altında görev yapmış, üye olarak yönetim kurulu üyesi olarak bulunmuş abilerimizin de yapacağı katkılar bizim için çok önemli.” dedi

40.yıl kutlamaları için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve STK ile iş birliği yapacaklarını da ifade eden Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü. “Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ortak faaliyetler düzenleyeceğimiz kurumlara gerekli yazışmaları yaptık.  Tüm çabamız ve amacımız TYB’nin adına yakışır 40.yıl kutlamalarını hayata geçirmektir.”

ihalilcelik-danisma.jpg

Danışma kurulu toplantısında ilk konuşan İbrahim Halil Çelik, 40.yıl kutlamalarının bir resmi açılışla başlamasının uygun olacağını, TYB yönetiminde bulunmuş, birliğin bugünlere gelmesinde emeği ve çabası olan kişilere plaket verilmesi gerektiğini belirterek, mevcut üyelerin isim ve fotoğraflarından oluşan bir albümünde yapılabileceğini belirtti.

ercanyildirim-danisma.jpg

Ercan Yıldırım’da yaptığı konuşmada, “Türkiye’de bir kültür savaşa yaşanmaktadır.  TYB’nin 40.yıl kutlamaları içerisinde mutlaka kapsamlı  bir kültür politikası olması gerekir.

fatihgokdah-danisma.jpg

40.yıl kutlamalarında sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak bir sempozyum yapılmasının faydalı olacağını belirten Fatih Gökdağ, ikinci teklif olarak da 40 yazarın 40 değerlendirmesini alarak ortaya bir eser çıkarılabileceğini belirtti.

adnankaraismailoglu-danisma.jpg

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu da yaptığı konuşmada, TYB’nin kültür sanat ve edebiyat alanında toplumumuza büyük değerler kazandırdığını belirterek, bundan sonraki çalışmalarda bizim de yapabileceğimiz katkılar olursa bunu seve seve yapmaya hazırız diye konuştu.

kudretbulbul-danisma.jpg

Doç. Dr. Kudret Bülbül, “Günümüzde 40’lı yıllara ulaşmış sivil toplum kuruluşu sayısı oldukça az. Bunu başarmış TYB’nin 40 yılı kutlamalarında neler yapılabileceği konusunda ilk aklıma gelen bir almanak hazırlanmasıdır. Bu geçen yıllarda yapılan çalışmalar, hayata geçirilen projeler derlenip toparlanarak bir almanak haline getirilebilir. Diğer yandan İslam ülkelerinde bu kulvarda faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak ortak etkinlikler düzenlenmesi yararlı olacaktır. Diğer bir önerim de bu kuruma katkısı ve katılımı olanlara 40.yıl ödüllerinin verilmesidir.

nazifozturk-danisma.jpg

Dr. Nazif Öztürk de yaptığı konuşmada, TYB’nin kültür sanat etkinliklerinde büyük başarılar elde ettiğini belirterek, bundan sonraki çalışmaların neler olabileceği konuşunsa toplumun sesini dinleme anlamında bir kamuoyu çalışması yapılabileceğini söyledi. Ayrıca,  İslam ülkelerinden davet edilecek yazarlarında katılacağı uluslararası faaliyetlerin 40.yıl kutlamalarına bir anlam katacağını, bu çalışmalarda basın yayın organlarından etkin olarak faydalanmanın yol ve yöntemlerinin de araştırılmasının önemli olduğunu belirtti.

bekirsoysal-danisma.jpg

Bekir Soysal, 40 yıl etkinlikleri kapsamında; 40 şehir tesbit edilerek, buralarda bulunan manevi dünyamızı imar eden önemli zatların mezarları ve türbelerle ilgili programlar yapılabilir. Oralardaki bu yapıların restorasyonunu sağlayarak, tamir ve bakımlarını yaparak gelecek zamanlara ulaşmaları için çalışmalar yapılabilir.

omerergezen-danisma.jpg

İnsan ömründe 40 yaşın önemli olduğu kadar bir sivil toplum kuruluşunun da 40 yıla ulaşması gerçekten çok önemli. Kutlamalarda içe dönük faaliyetlerin yanı sıra dışa dönük faaliyetlerinde yapılması gerekir diye konuşan Ömer Ergezen“TYB daha büyük açılımlar yapabilmesi için dünyayı ve dünyadaki bilgiyi de ulaşma anlamında çalışmalar yapmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca, toplumda var olan sinir ve stresi azaltmak için neler yapılabilir, göç ve benzeri kitlesel sorunlar çözümüne nasıl katkı sağlana bilir bu konularda da çalışmalar yapmak gerekir diye düşünüyorum.”

salihyilma-danisma.jpg

Prof. Dr. Salih Yılmaz da yaptığı konuşmada, “40 yıl kutlamaları kapsamında lise ve üniversite öğrencilerinin yazmış oldukları şiir, hikâye ve denemeleri içeren bir dergi çıkarmamız söz konusu olabilir. Ayrıca,  TYB bir radyo açabilir.  TYB faaliyetlerini tüm Türkiye’ye duyurmak için basın yayın araçlarından faydalanmamızın önemi oldukça önemlidir.” diye konuştu.

erbaykucet-danisma.jpg

Erbay Kücet, “TYB geleneği olan bir kurum. Kültür sanat alanında yaptıkları faaliyetlerle kendini kanıtlayarak bugünlere geldi. 40 yıl kutlamalarında Cumhurbaşkanlığı dahil çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliğini yapmak kutlamaların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır.”

cetinbaydar-danisma.jpg

Çetin Baydar yaptığı konuşmada, kurulduğu günden bu yana çok önemli faaliyetlerde bulunan TYB’nin 40.yıl kutlamaları için danışma kurulunu toplaması bizleri buraya davet etmesi önemli.  Kutlamalar için benim teklifim, 40 yıl kutlamaları için hatıra pulu çıkarmak ve ünlü yazarların İstanbul’da buluşmasıdır.”

neciptosun-danisma.jpg

“ Ankara’da yaşayan ve hafta sonunu kültür sanat etkinliklerine katılarak değerlendirmeyi düşünenler için TYB binasında, yazar ve okur buluşması yapılabilir.” diye bir öneride bulunan Necip Tosun, kutlamalarda uluslararası düzenlenecek faaliyetler de TYB adının dünyaya duyurulmasında önemli katkı sağlayacaktır.

necmettinturinay-danisma.jpg

Dr. Necmettin Türinay da yaptığı konuşmasında, “TYB’nin faaliyette bulunduğu alanlarda 40 yıllık bir tarihçenin hazırlanması gerekmektedir. Yıllar içinde ödül alan eserlerin yer aldığı kitaplar basılabilir. Bu çalışma sosyal ve kültürel geçmişimizle bugünümüzü kıyaslama fırsatı da bulmuş olacağız.”

muhsinmete-danisma.jpg

Muhsin Mete, “TYB’nin 40 yıllık çalışmalarının içinde olan biri olarak şunu söyleye bilirim; TYB, devletin yapamadığı birçok kültür, sanat ve edebiyat alanında toplum hayatımıza kültür sanat alanında çok önemli katkılar sağlamıştır. Bundan sonra çok daha önemli faaliyetlerle yoluna devam edecektir. “

mehmetdogan-danisma.jpg

Danışma kurulunun son konuşmasını yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan; “TYB olarak gerçekten çok önemli faaliyetleri kıt imkânlarla hayata geçirdik, sürdürülebilirliğini sağladık. Bu faaliyetlerin duyurulmasında yaşanan sıkıntı ise basın yayın organlarının bu tür kültür sanat etkinliklerine ilgi duymamasından kaynaklanmaktadır. 40 yıl kutlamalarında faaliyetlerin neler olabileceği konusunda konuşan değerli arkadaşlarımızın görüş ve düşüncelerinden faydalanarak Türkiye Yazarlar Birliği’ne yakışır bir kutlama programı hazırlayacağız. Katkı ve katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.”

Danışma Kuruluna, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Başkan Yardımcıları Ferhat Koç ve Osman Özbahçe, Genel Sekreter Muhammet Enes Kala, Genel Mali Sekreter  Fatih Gökdağ, yönetim kurulu üyeleri Prof.Dr. Salih Yılmaz, Mehmet Nezir Gül, Mehmet Kurtoğlu, TYB Vakfı İkinci Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, mütevelli heyeti üyeleri M.Çetin Baydar ve Muhsin Mete ile Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Bekir Soysal, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Erbay Kücet, Ercan Yıldırım, İbrahim Halil Çelik, Dr. İbrahim Demirci, TYB Ankara Şube Başkanı İbrahim Eryiğit, Doç.Dr. Kudret Bülbül,  DEKMEB Başkanı Murat Köse, Mahmut Erdemir, Dr. Nazif Öztürk, Dr.Necmettin Türinay, Ömer Ergezen ve Necip Tosun katıldı.

dscf9185.jpgdscf9209.jpgdscf9221.jpgdscf9223.jpgdscf9232.jpgdscf9243.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.