19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

TYB GENEL BAŞKANI ARICAN: ANADOLU AJANSINA KONUŞTU

Kültürel Alanın Yeniden ve Doğru Tanımlanmasının Mücadelesini Veriyoruz

TYB Genel Başkanı Arıcan: Anadolu Ajansına Konuştu

06 Ağustos 2018 Pazartesi 17:26

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Anadolu Ajansı’ndan Sefa Şahin’in kültür, sanat ve TYB’nin kuruluşunun 40. Yılına ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Arıcan yaptığı açıklamada,  TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ın da aralarında bulunduğu 14 yazarın öncülüğünde 7 Ağustos 1978'te "yerli ve milli duruş" düşüncesindeki yazarların birlikte hareket edebilmesi amacıyla kuruldu ve bu yıl 40. yıl dönümünü kutluyoruz” diye konuştu.

Şahin’in, TYB’nin kuruluş amacına ilişkin sorusunu ise Arıcan şöyle açıkladı: “Kendi kimliği doğrultusunda gelişen şehirli aydın kesimin kültür, sanat ve estetik ihtiyaçlarına yönelik faaliyetleriyle bir mesleki kültür kuruluşu olan TYB, Türkiye'de kültürel alanın yeniden ve doğru şekilde tanımlanmasının mücadelesini verdi.”

Birliğin kuruluşunda “Yahya Akengin, Tayyar Alper Aksoy, M. Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Beşir Ayvazoğlu, Saadettin Elibol, Hüsnü Aktaş, Yavuz Bülent Bakiler, Erdem Bayazıt, Mustafa Yazgan, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan ve Ahmet Günbay Yıldız” yer aldığını belirten  Arıcan, Kuruluşundan bugüne kadar D. Mehmet Doğan, Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu, M. Atilla Maraş, Dr. Nazif Öztürk, Dr. Necmettin Turinay, Dr. Yakup Deliömeroğlu, İbrahim Ulvi Yavuz, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç'ın genel başkanlık görevini yürüttüğü. Şimdi ise Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'ın genel başkanlığında faaliyetlerine devam ediyor.” diye konuştu.

Birliğin, "yerli ve milli duruş" düşüncesindeki yazarların birlikte hareket edebileceği bir platform oluştuğunu da dikkat çeken Arıcan,  Türkiye'de o dönem sağcıların kendi içinde kamplaştığını, "'Milliyetçiler', 'İslamcılar' diye ayrılan, hatta onların içerisinde bile 'Akıncı' gibi gruplaşmanın olduğu bir dönemde, 'yerli ve millilik' düşüncesi üzerinden kültür, fikir, sanat bağlamında bir birliğin kurulmuş olması, bunun adına da 'Yazar Birliği' denilmesi çok önemliydi." diye konuştu.

Arıcan, Birliğin 1985'te 'Türkiye Yazarlar Birliği' ismini aldığını, 1991'de "toplum yararına faaliyet yapan bir dernek" statüsü kazandığını ve son on yıldır ise Kızılay'da Sümer Sokak'taki genel merkez binasında faaliyetlere aralıksız devam edildiğini kaydetti.

Birliğin kuruluşundan itibaren birçok kurum ve kuruluşla kültür, fikir ve sanat hayatına özverili ve etkili katkılar sunduklarını, İstanbul, Bursa, Konya, İzmir, Kayseri, Kahramanmaraş, Trabzon ve Erzurum gibi büyükşehirlerde şubeler sayesinde faaliyetler yaptıklarını ifade eden Arıcan, "Ahlak Şurası", "Milletlerarası Tarihi ve Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şölenleri", "Türk Dünyası Şiir Şöleni", "Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi UluslararasıKongresi", "1000. Yılında Nizamülmülk", "Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu" ve "Kültür Kervanı" gibi programlar icra edildiği, Türkiye'de yaşanan kültür, fikir ve sanat alanındaki gelişmelerin yer aldığı Kültür Sanat Yıllığı ve Kültür Sanat Bülteni'ni yayınladıkları bilgisini verdi.
 

 Ayrıca "Yazar Okulu" faaliyetlerine devam edildiğini belirten Arıcan, "Bu yıl 2. Genç Yazarlar Kurultayı'nı yapacağız. Yaklaşık 40 yıldır 'Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları' ödüllerini takdim ediyoruz. Ülkemizin bugün medarıiftiharı olan birçok isim, TYB vasıtasıyla ilk kez ödüllendirilmiştir. Cemil Meriç, Erdem Bayazıt gibi isimlere ödül verdik." ifadesini kullandı.

Arıcan, bundan sonraki süreçte aynı dinamizmle faaliyetlerin yapılacağını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sivil toplum ve kültür-sanat faaliyeti yapan kuruluşların faaliyetlerine destek olacaktır. İş birliğinin daha fazla artacağını, en azından bürokrasi ve siyasetteki o hantal yapının daha dinamik hale geleceğini ümit ediyoruz. Eylül, ekim, kasım ve aralık ayları 40. yılımızın gereği olarak dolu dolu gerçekleşecek. Tarık Buğra'yı, Yahya Kemal'i anlamaya çalışacağız ve yine 'Felsefe Şurası' gibi birçok faaliyetlerimiz devam edecek. Tabii bu bizim ana kademenin, genel merkezin yaptığı faaliyetler.

Genç Yazarlar Birliğini de kurduk. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteğiyle binamızın girişinde genç yazarlarımızın buluştuğu 'Genç Kahve' birimimiz açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan millet kıraathanelerini açıklamıştı. Aslında bunun küçük bir örneğini burada oluşturmuş olduk. Bunu diğer şubelerimizde de yaygınlaştırıyoruz. Bir anlamda kültür, fikir ve sanat hayatındaki politikalarımız, faaliyetlerimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin politikalarıyla da bir anlamda örtüşmektedir." Kaynak : AA

img_0691.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.