28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

TYB İSTANBUL’DA GENÇ YAZARLAR KONUŞTU

Edebiyatı edebiyatçılar nezdinde irdeleyen ve Şafak Çelik yönetiminde gerçekleşen “Yakın Gelecek” programına Ali Sürmelioğlu ve Raşit Ulaş konuk oldu.

TYB İstanbul’da Genç Yazarlar Konuştu

13 Mayıs 2019 Pazartesi 09:59

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde devam eden ve Şafak Çelik yönetiminde gerçekleşen “Yakın Gelecek” programına romancı yazar Ali Sürmelioğlu ile şair ve yazar Raşit Ulaş konuk oldu. Şafak Çelik soruları eşliğinde kendi türleri üzerinden edebî değerlendirmelerde bulunan yazarlar, tarihten aktüaliteye edebiyatın sosyal hayattan nasıl etkilendiğine değindiler.

 

Eksik Parçaları Okuyarak Tamamladım

II. Abdülhamid döneminde geçen ilk romanı Yer Kızıl’ın ortaya çıkış süreci ve arka planı hakkında bilgiler aktaran Ali Sürmelioğlu, tarihî mekânların yapıldığı dönemi yansıtma konusunda günümüzde yeterli olmadığını ve buna bağlı geniş çaplı okumalarla bu boşluğu doldurduğunu kaydetti. “Osmanlı İstanbul’undaki Ramazanlar ve kandil geceleri, halkın sokağa çıkması için güzel bir imkândı. Çünkü hem camiler hem de sokaklar aydınlık oluyor, böylece her yaştan insan geceleri açık havada bir arada olma imkânı buluyordu.” diyen Sürmelioğlu, romanı için II. Abdülhamid dönemini beş yıl incelediğini, o dönemden henüz uzaklaşmak istemediği için yine takın dönemi irdeleyen çalışmalar yapabileceğini belirtti. Tarihî şahsiyetlerle ilgili zaman zaman haksız değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Sürmelioğlu, “Bu şahsiyetleri değerlendirirken içinde bulundukları dönemi ve durumu gözden kaçırmamak gerekir” dedi. 

 

Yaşamadığımı Yazmadım

Şiire başlayışını, çalışmalarını yayımladığı edebî mecraları ve şiir kitabı ‘Kavga Başlıyor’ kitabını anlatan Raşit Ulaş, muhafazakârların moderniteyle olan ilişkisini değerlendirerek günümüzün dikkat çekici sosyal konularını şiirine aktardığını belirtti. “İzinden gittiğim üç şair var: Yunus Emre, Karacaoğlan ve Köroğlu. İlk şiir kitabım, Köroğlu’nun izinden gittiğim bir çalışma oldu. Sonraki süreçte diğer iki şairin de ilerleyişime yansıyacağını düşünüyorum.” diyen Ulaş, doğru bilip doğru yaşadıklarının şiirine yansıdığını söyleyerek günümüzün kimi sıkıntılı durumlarına eleştirel yaklaşan şiirleri hakkında değerlendirmelerde bulundu ve arka planlarını anlattı.

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

1-(1)-005.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.