25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

TYB İSTANBUL’DA ŞİİR KONUŞULDU

Şair Şadi Kocabaş’ın son çıkan Bir Yol Var Aramızda kitabının konuşulduğu Kitabına Göre Konuşalım programında Şadi Kocabaş, Ercan Ata ve Tunay Özer’in konuşmacı olarak yer aldı.

TYB İstanbul’da Şiir Konuşuldu

08 Ekim 2019 Salı 14:43

Şair Şadi Kocabaş’ın son çıkan Bir Yol Var Aramızda kitabıyla konuk olduğu “Kitabına Göre Konuşalım” programında konuşmacılar Şadi Kocabaş, Ercan Ata ve Tunay Özer kitaba dair düşüncelerini aktardı.

 

Şair ve Yazarlarımıza Kapımız Açık

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, yazar ve şairlere destek olmaya devam edeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“TYB İstanbul Şubesi olarak şairlerimizin, yazarlarımızın her zaman yanındayız ve eserlerinin okuyucuyla buluşmasında köprü olmaya devam ediyoruz. Özellikle yazarlarımızın bize ulaşan program taleplerinde her zaman kendilerine kapımızın açık olduğunu belirtiyoruz. Bugüne kadar sayısız programa imza atan şubemiz bundan sonra da İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te yazarlara, şairlere ve onların değerli eserlerine evsahipliği yapmaya devam edecek. Düşünen, üreten, ülkemizin kültür hayatına katkıda bulunan bütün yazarlarımızı hiçbir şekilde ayırmadan kucaklamaya devam edeceğiz. Şadi Kocabaş’a edebî yürüyüşünde başarılar diliyoruz. Nice eserler yazmasını temenni ediyoruz.”

 

Şiir Ölmez

Şiir öldü diyenlerin yanıldığına dikkat çeken Şadi Kocabaş, şiirin güzel sanatların bir dalı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Sanat, teknolojinin, hukukun ahlakın, felsefenin, bilimin ve diğer bilim dallarının hayatı kolaylaştırmak üzere hayata dair belli noktalarda bıraktığı boşluğu dolduruyor. Sırtımız pek, karnımız tok, yollarımız hızlı, araçlarımız güvenli, evlerimiz sigortalıyken birini özlüyorsak, şefkat gösteriyorsak, veda bize hüzün veriyorsa, heyecanlanıyorsak bu insana dair bir durum ve hepsi yüzyıllardır hayatımızda güzel sanatlar ile konumlanıyor. Şiir ise güzel sanatları kelimelerle inşa eden bir dal. Edebiyatın kendi estetik doğruları içinde, etkilemek ve özgün olmak üzere ortaya kelimelerle konuyor. Şair içinde bulunduğu dönemin ayırdında olup bunu yansıtmak zorundadır. Bu şiirin doğasında var.”

 

Şiir Hayatın Faniliğini Hatırlatır

Şadi Kocabaş’ın şairliğine ve kitabın şiir dünyamızdaki duruşuna dair bir değerlendirmede bulunan Ercan Ata, Kocabaş’ın şiiri üzerinden insana bakışı hakkında şunları söyledi:

“Şadi Kocabaş modern şiirin imkânlarını sonuna kadar kullanırken zaman zaman kadim şiire göndermeler yapıyor. Ayrılığın sıradan bir hale geldiği günümüz dünyasında yalnızlık, gurbet ve aşk kavramlarının giderek anlamsızlaştığının altını çiziyor. Zaman zaman hikmetli sözler sarf ediyor. Daha çok bireyi önceleyen şiirlerle öne çıkıyor. Fakat bunu yaparken toplumsalı da tamamen ıskalamıyor. İçinden çıktığı kitlenin sosyal hayatını da yansıtıyor. Günümüzde değer yargıları birbirine karışmıştır. Her şeye rağmen bu karmaşaya direnmeye çalışan şiir ve şairdir. Şiir hayatın faniliğini ve geçiciliğini hatırlatır.”

 

Gökkubbede Hoş Seda

Şiirin gökkubbede hoş bir seda bırakmak için yazıldığını vurgulayan Tunay Özer, Bir Yol Var Aramızda kitabı için şunları söyledi:

“Şiir şairin kendini en iyi ifade ettiği kişisel mecradır. Kocabaş’ın kitabında şiirler az ve öz. Yunus Emre’yi, Âşık Veysel’i, Karacaoğlan’ı selamlayan dizeler var. Sağlam disiplinle örülmüş bir temel sözkonusu. Mısra geçiştirmelerini, bağdaştırmalarını, imgelerini çok beğendim. Halk edebiyatının söyleyiş imkânlarından faydalanmış. Bu da şiirde dağınıklığı ve savrukluğu önlemiş, sağlamlığına katkıda bulunmuş. Divan edebiyatı gibi sağlam bir kaynaktan beslenmiş. Edebiyat altyapısı, faydalandığı kaynaklar ve düzyazıları Kocabaş’ın şiirini zenginleştiriyor.”

 

Şiirini Kısık Ateşte Pişiriyor

Hikâyeci yazar ESKADER Başkanı Şerif Aydemir de Şadi Kocabaş’ın son kitabı hakkında görüşlerini ifade etti ve şunları kaydetti:

“Şadi Kocabaş, bir şairin şiiriyle birlikte olgunlaşmasına örnek bir isim. Şiirini kısık ateşte pişiriyor, demlendiriyor. Bu önemli bir meziyet. Aforizmalar, mecazlarla zenginleşiyor. Bir iç yolculuğa çıkarıyor bizi. Sadece bir şiirin sesinden bir kitap hacmi kadar çağrışımları olan cümleleri var.”

 

 

Sorularınız için:

 

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.