18 Nisan 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

TYB İSTANBUL’DA SİNEMA SÖYLEŞİLERİ

Siyer Vakfı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) katkılarıyla düzenlediği Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Sinema Söyleşileri TYB İstanbul Şubesi’nde başladı.

TYB İstanbul’da  Sinema Söyleşileri

13 Şubat 2019 Çarşamba 15:53

Siyer Vakfı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) katkılarıyla düzenlediği Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Sinema Söyleşileri başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Şehir Üniversitesinde gerçekleşecek söyleşilerin açılış programı TYB İstanbul Şubesi'nde yapıldı.

Açılışta bir selamlama konuşması yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, festival komitesini tebrik ederek etkinliğin sinema söyleşilerinin TYB İstanbul’da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. İmkânlar dâhilinde ortaya eser konması için çaba sarf eden sinemacılarımızı yürekten desteklediklerini vurgulayan Bıyıklı, gençlerin bu alanda kendilerini geliştirerek söz sahibi olmalarını son derece önemsediklerini ve buna yönelik girişimlerin daima yanında olduklarını ifade etti.

Etkinlikte konuşan İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, bu tür etkinliklerin yeni sinemacılar yetiştirme konusunda çok etkili olduğunu söyledi. Kültür AŞ'nin "İstanbul Muhafızları" filmiyle sinema sektöründeki yerini aldığına dikkati çeken Kaptaner, İstanbul temalı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

 

Türk filmi sayısı arttı

Kaptaner, Türkiye'nin özellikle dizi sektöründeki büyümesine işaret ederek, "50'den fazla ülkede 350 milyon dolarlık bir ciroyla ilginç bir sıçrama yaptı. Tabii bu sektörün teknik adam, oyuncu ve alt yapısında çalışan insan sayısını ve sektörün deneyimini geliştiriyor. Bu bir avantaj ama bu henüz sinemada gerçekleşmedi." dedi. Çekilen filmlerin sayısının arttığını aktaran Kaptaner, şöyle devam etti:

"İran sinemasına baktığımız zaman, Türk sinemasının henüz felsefi derinliğinin olmadığını, yüzeysel bir seviyede olduğunu görüyoruz. Çok az sayıda yönetmenimiz dünyada festivallerde ödüllerle dönüyor. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması gibi etkinliklerde yetişen genç yönetmenler, senaryo yazarları, oyuncular ve görüntü yönetmenleri, daha derinlikli ve nitelikli sinema sektörünün yapı taşlarını oluşturuyor."

Siyer Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da Hazret-i Muhammed'in Kur'an-ı Kerim'in mesajını yaymaya başladığında dönemin kara ruhlu insanları tarafından engellenmeye çalışıldığını dile getirdi.

 

Sinemacılar tecrübelerini genç sinemacılarla paylaşacak

O dönem yaşanan bir hadiseyi anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Peygamberimiz kızı Fatıma annemize, 'Kızım sil gözyaşlarını, üzülme. Allah çok yakın bir vakitte babanın adını, risalet davasının mesajlarını dünyanın dört bir tarafına, girilmedik yer bırakmayacak.' dedi. Elhamdulillah Efendimiz'den o ufku alan Ashab-ı Kiram efendilerimiz, dünyanın dört bir tarafına İslamın sancağını ulaştırdılar. Efendimiz'in mübarek davasının sinema diliyle girilmedik gönül, ev, ocak, hane kalmasın diye gayret ediyorsunuz. Cenabı Hak yolunuzu açık eylesin."

Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması Proje Koordinatörü Cemil Nazlı ise söyleşiler kapsamında sinemanın dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağını belirtti.

Nazlı, toplamda 13 oturum gerçekleştirileceğini vurgulayarak, "Sinema söyleşilerinin, özellikle sinema eğitimi alan kardeşlerimize de çok farklı katkısı olduğunu düşünüyoruz. Burada çok önemli sinemacılar kendi tecrübelerini genç sinemacı arkadaşlarla paylaşacak." ifadelerini kullandı.

Alemlere Rahmet 5. Uluslararası Kısa Film Yarışması

Sinema Söyleşileri

Program Akışı

13 Şubat Çarşamba

I. Oturum: Sinema Eğitimi Ama Nasıl?

Moderatör: Abdulhamid Güler

Konuşmacılar: Sinan Sertel, Ayşegül Karaköse, Seyid Çolak

II. Oturum: Sinema ve Hayat

Moderatör: Esra Elönü

Konuşmacı: Turgay Tanülkü

14 Şubat Perşembe

I. Oturum: Sinema ve Senaryo

Moderatör: Yeşim Tonbaz Güler

Konuşmacılar: Mehmet Uyar, Yektacan Özçift, Ahmet Mercan, Mahmut Ulu

II. Oturum: Sinema İletişim ve Medya

Moderatör: Yavuz Selim Kurt

Konuşmacı: Ahmed Mahfouz Nouh

15 Şubat Cuma

I. Oturum: Sinema ve Edebiyat

Moderatör: Sadettin Acar

Konuşmacılar: Ali Ural, Sadık Yalsızuçanlar, Mahmut Bıyıklı, Aykut Ertuğrul

II. Oturum: Sinemanın Doğusu ve Batısı

Moderatör: Elif Eda Karagöz

Konuşmacı: Ghassan Massoud

 

Sorularınız için:

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.