29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

TYB KİTAPLARI 57: MEHMET ÂKİF VE GÖLGELER

TYB Kitaplığının 57. kitabı, "Mehmet Âkif ve Gölgeler" başlığı ile 2014'ün mart ayında yayınlanan bildiriler kitabı...

TYB Kitapları 57: Mehmet Âkif ve Gölgeler

21 Ekim 2016 Cuma 13:01

Kitap 2013 yılı Aralık ayında "Gölgeler"in yayınlanışının 80. yılı münasebeti ile gerçekleştirilen bilgi şöleninin bildirilerini, şölenden notları, açılış konuşmalarını ve şölen fotoğraflarını ihtiva ediyor. 

Program sorumlusunun Cengiz Karataş olduğu şölenin kitabını D. Mehmet Doğan yayınlamış.

Gölgeler’in yayınlanışının 80. senesi dolayısıyla Mehmet Âkif’in talebelik yıllarını geçirdiği Halkalı Ziraat Mektebi’nde düzenlenen bilgi şöleninde sunulan tebliğilerden oluşan bu kitap 244 sayfalık hacmi ile araştırmacıların ve ilgililerin başvuru kaynakları arasında yer alıyor ve Mehmet Âkif araştırmaları külliyatının en önemli parçalarından birini teşkil ediyor. 

Mehmet Âkif, hayatının son 11 yılını Mısır’da geçirmek zorunda kaldı. Bu, İstiklâl Marşı şairi için gönüllü bir sürgündü. 1911-1924 yılları arasında 6 şiir kitabı yayınlayan Mehmet Âkif, dokuz yıl aradan sonra son şiir kitabını Mısır’da bastırdı.

Bu vesile ile yapılan şölen ve basılan kitap, Mehmet Âkif'i biraz da bu nokta-ı nazardan anlamak ve anmak için meydana geldi.

Kitabın ilk yazısı-bildirisi Fazıl Gökçek tarafından "Mehmet Âkif, Gölgeler ve Tasavvuf" başlığı ile sunuldu. Gökçek burada (aşağıya aktardığımız yazısında) Mehmet Akif'in diğer altı kitabından farklı olarak Gölgeler'de yer alan 'tasavvuf' olgusuna ışık tutuyor. 

D. Mehmet Doğan "Şairin Mısır'daki Gölgesi" adlı bildirisinde, Mısır'daki türkçe basın yayın, Şairimizin oradaki mecburi yaşantısı, oradaki çevresi, orada yazdığı şiirler üzerinden bir tarih ve biyografi okuması yapıyor. 

Musa Kazım Arıcan, "Mehmet Akif'te İslam Düşüncesinin Temel Problemi Olarak Sorunlu Tevekkül Anlayışı ve Eleştirisi" başlıklı bildirisinde, onun islam düşüncesinde problemli gördüğü alanlardan tevekkülün yanlış anlaşılması meselesi üzerinde durmuş.

Kibar Ayaydın, "Gölgelerde İsyan Ahlakı" başlıklı bildirisinde Topçu'nun "isyan ahlakı"nı açıklayarak, Mehmet Akif'in hayatının bu ahlakın aynası olarak yansıyan yönlerini ele alıp değerlendiriyor. 

Cengiz Karataş, Mustafa Orçan, Nazım Elmasi Mümtaz Sarıçiçek, Şevkiye Kazan Nas, Özlem Fedai, Tülin Arseven, Mitat Durmuş, Canan Olpak Koç, Zeki Taştan, Levent Bayraktar, Şeyma Karaca, M. Ali Abakay, İdris Nebi Uysal, Zeynep Tek, Mustafa Dağ isimlerinin de yer aldığı kitap, Mehmet Âkif'i "Gölgeler" merkezli değerlendiren yazıların çoğunlukta olduğu bir kitap olarak TYB Kütüphanesinde yer alıyor. 

tarama0044-(3).jpgtarama0045-(3).jpgtarama0046-(3).jpgtarama0047-(3).jpg

tarama0048-(3).jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.