26 Nisan 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

VARLIK, BİLGİ VE DEĞER BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ

TYB Genel Sekreteri ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dekan Yardımcısı Dr. Muhammed Enes Kala, Ankara Şubesinin 26.01.2019 tarihinde Genç Kahve’de düzenlediği “1 Yazar 1 Kitap” programının konuğu oldu.

Varlık, Bilgi ve Değer Birbirinden Ayrılamaz

28 Ocak 2019 Pazartesi 11:36

Dr. Muhammed Enes Kala, Eski Yeni Yayınevinden çıkan “İnsandan Değere Değerden İnsana” kitabının ele alındığı programda günümüz sorunlarının kaynağının insan olduğunu ve aynı zamanda bu sorunların çözümünün de insan olduğunu belirtti. Kala, İbn Miskeveyh’in insan tanımı olarak vurguladığı ünsiyet kavramının tamamlanması gerektiğini söyleyerek insan varlığının bir de nisyan boyutunun olduğundan bahsetti.

Kala, Hobbes’un ortaya atmış olduğu “homo homini lupus” kavramının Türkçeye ya da dünyaca yanlış anlaşılarak “insan insanın kurdudur” olarak tercüme edildiğini dile getirerek bunun yanlış olduğuna değindi. Aslında “beşer beşerin kurdudur” olarak yorumlanmasının ve çevrilmesinin daha münasip olduğunu söyledi.

“İnsandan Değere Değerden İnsana” eserinin adının aslında insanın anlam yolculuğu serüveninden bahsettiğini dile getiren Kala, varlığın bilgiden ayrılmayacağını ayrılırsa Alman idealistler gibi ayağımızın yerden kesileceğini söyledi. Aynı zamanda bilgiyi de değerden ayıramayacağımızı ayırırsak değerden mahrum teknolojiye dönüşen bilginin sonucunda da dünyanın teknolojik vahşetle karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

Kala, kitabında; bir müslüman zihninin batı, doğu, kuzey ve güney diye ayrım yapmadan farklı fikirlerinden de istifade ederek tüm insanlık için faydalı teklifler hazırlamak gerektiğini ifade etmiştir.

eneskala1.jpg

eneskala2.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.