28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

YUNUS EMRE'NİN 'ÇIKTIM ERİK DALINA' ŞİİRİ ETRAFINDA 'ALGI', 'BİLİM' VE 'HAKİKAT'

Yunus Emre'nin 'Çıktım Erik Dalına' Şiiri Etrafında 'Algı', 'Bilim' ve 'Hakikat'

30 Aralık 2017 Cumartesi 13:05

Algı bilgisi, şeylerin ne olduğunu tanıma bilgisi; bilimsel bilgi, olayların nedenini keşfetme; hakikat ise, olayların bilimsel bilgi ile ortaya konulan nedeninin dayandığı temel neden nedir sorusunun cevabıdır. Durmuş Günay yazdı.

Algı, bu “ne”dir?; Bilim, “nedeni nedir”?; Hakikat, nedenin nedeni nedir? sorusunun cevabıdır.

Yukardaki üç soru, ne, neden, nedenin nedenisoruları üzerinden, algının, bilimsel bilginin ve hakikatin ne olduklarını anlamaya çalışacağız. Sormak cevap arayışı yoluna düşmektir. K. Jaspers’in “felsefe yolda olmaktır” tanımı buna işaret eder.

İnsan, doğasında (fıtratında) yaratılıştan gelen bir bilme arzusu taşır.  İnsan, doğal çevre ve toplumsal çevre ile kuşatılmıştır. İnsanı kuşatan bu çevreye “dış dünya” adı verilir. Bir de hayal ettiği, düşündüğü iç dünyası var insanın. İnsan, çevresini önce duyuları ile algılar. İçinde bulunduğu toplumsal çevreden taklit yoluyla edindiği sözcüklerle nesneleri (varlıkların adlarını ve olguları) dile getirmeye başlar. Bundan sonra söyleyeceklerimizin daha net anlaşılır olması için kullandığımız kavramların anlamlarına kısaca değinmek gerekiyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/27633/yunus-emrenin-ciktim-erik-dalina-siiri-etrafinda-algi-bilim-ve-hakikat

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.