19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara22°C

YUSUF KAPLAN: MADDÎ DEPREMLERLE MÜCADELEDE ÇOK İYİYİZ; YA MANEVÎ DEPREMLER?

500 yıl sonra Doğu Anadolu Fay Hattı’nda biriken enerjinin boşalmasına yol açan bütün bölgede hissedilen Elazığ depreminde depremin şiddetiyle orantılı bir can kaybı yaşanmadı çok şükür.

Yusuf Kaplan: Maddî depremlerle mücadelede çok iyiyiz; ya manevî depremler?

27 Ocak 2020 Pazartesi 10:47

Bunun en önemli sebebi, hiç şüphesiz, devletin, depremdeki her tür kaybı asgarî düzeye indirecek gerekli teknik hazırlığı yapmış olmasıydı.

MADDÎ DEPREMLERİ ATLATABİLİYORUZ...

Bu teknik hazırlığa, bürokratik hazırlık da eklenince depremi görece düşük bir kayıpla atlatmamız mümkün olabildi:Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgili bakanlarımıza kadar yetkili herkesin depremin ilk saatlerinden itibaren deprem bölgesinde hâzır ve nâzır olmaları, hem son derece iyi organize edilen bir arama-kurtarma operasyonunun gerçekleştirilmesine hem de daha önemlisi de devlet yetkililerinin anında deprem bölgesine ulaşarak duruma vaziyet etmelerine, dolayısıyla devletle vatandaş arasında maksimum ölçüde bir güven ve emniyet duygusunun oluşmasına imkân tanıdı.

Söz konusu insanî ve teknik faktörlerin hepsi bir araya gelince, deprem vesilesiyle devlet-millet kaynaşması ve bütünleşmesi doruk noktasına ulaştı. Bütün bunlara arama-kurtarma çalışmalarından art arda güzel haberler gelmesi de eklenince Türkiye Elazığ depremini hem kolay atlattı hem de acıda, zor günde, hüzünde nasıl kenetlenebildiğinin bir kez daha göz kamaştırıcı, göz yaşartıcı örneklerini ortaya koydu.

Deprem öncesi teknik-mimarî hazırlıklarımız henüz istenilen düzeye ulaşamamış olsa da, deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarında dünyaya parmak ısırtacak bir başarı göstermiş olmamız ülkemizin geleceği açısından gerçekten sevindirici.

Artık şu ortaya çıktı: Altyapı sorunlarını da halledebilirsek, deprem yıkıcı bir felâket olmaktan çıkacak Türkiye için.

EĞER ÖNLEM ALAMAZSAK, BİZİ MANEVÎ DEPREMLER BİTİRİR!

Evet, maddî depremleri aşma konusunda bir hayli başarılıyız; ama manevî depremler için aynı başarıyı gösterebildiğimizi söylemek çok zor.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/madd-depremlerle-mucadelede-cok-iyiyiz-ya-manev-depremler-2054095

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.