26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara22°C

ZEKERİYA KURŞUN: KUDÜS BAHREYN’DE MEZADA ÇIKARILIYOR

Trump’ın ABD başkanı olmasından beri pazarlanan asrın anlaşmasının muhtevası bir türlü resmen açıklanamadı. Fakat bir süre önce sızdırılarak tartışmaya açıldı.

Zekeriya Kurşun: Kudüs Bahreyn’de mezada çıkarılıyor

24 Haziran 2019 Pazartesi 10:27

İkinci aşama olarak, Filistin ve çevre ülkelerin kalkınmasını öngören bir planı tartışmak üzere 25-26 Haziran’da yapılacak olan Bahreyn/Manama konferansı ilan edildi. Oldukça planlı sürdürülen bu faaliyetlerin amacı; sözde anlaşmanın Arap taraflarının eliyle olgunlaştırılıp hayata geçirilmesini sağlamaktır. Gerek sızan anlaşma ve gerekse Bahreyn konferansının gündemi ABD ve İsrail’in bölgedeki müttefikleri arasında tartışmaya neden olduğu gibi ayrışma ve tereddütlere de sebep oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın katılmayacağını açıkladığı konferansa, en önemli destekçilerinden SA, BAE ve Mısır’ın katılma düzeyi tartışmalara neden olduğu gibi diğer Arap ülkeleri ve sokaklarında da beklenen ilgiyi görmedi.

Trump’ın damadı Kushner’in sorumluluğundaki projenin ortada kalması üzerine Bahreyn Konferansı’nı anlamlı kılmak ve desteklemek için sözde anlaşmanın mali boyutunu ilgilendiren kısım, geçen Cumartesi, Beyaz Saray’ın sitesinden yayımlandı. Yayımlanan plana göre; Filistin’in ve çevre ülkelerinin (Mısır, Ürdün ve Lübnan) kalkınması için 50 milyar dolarlık bir yatırım öngörülmektedir. Gerçekte, Filistin’den vazgeçmeleri karşılığında taraflara ahlaksızca bir rüşvet önerilmektedir. Filistin tarafından “önce siyasi çözüm” denilerek derhal reddedilen bu teklifin; ekonomileri zor durumda olan Ürdün ve Lübnan tarafından da kolay kabul edilmeyeceği aşikardır. Mısır ise Sina’da düştüğü tuzaktan ve yaptığı gizli anlaşmalardan dolayı bu konuda irade beyan edemeyecekdurumdadır. Netanyahu’nun hükümet kuramaması da sözde asrın anlaşmasının gücünü kırmıştır. Bu yüzden şimdilik ikna turları ile dikte ettirilmek istenmektedir. Planda sözü edilen meblağın Körfez ülkelerinden tahsil edilecek olması, sorunu daha da karmaşık hale getirmektedir. Zira, SA ve BAE’nin başta Yemen olmak üzere Libya ve Doğu Afrika’da meydana getirdikleri tahribata paralel olarak kendi ekonomilerini de alt üst etmeleri böyle bir planda kolay yer alamayacakları; alsalar bile çok uzun vadeye yayılabileceğini göstermektedir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/zekeriyakursun/kudus-bahreynde-mezada-cikariliyor-2051817

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.