28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara13°C

ZİHİNSEL VE KÜLTÜREL İNŞADA ÇOCUK

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Zihinsel ve Kültürel İnşâda Çocuk’ konulu programa yazar Duran Çetin, şair-yazar Vural Kaya ve akademisyen-yazar Dr. Öğretim Üyesi Fatih Turanalp katıldı.

Zihinsel ve Kültürel İnşada Çocuk

15 Temmuz 2019 Pazartesi 11:24

TYB(Türkiye Yazarlar Birliği) Konya Şubesi, hafta sonu çok sayıda eseri yayımlanmış çocuk edebiyatının önemli yazarlarını bir araya getirdi.

Kılınçarslan Konferans Salonunda tertip edilen programda ilk konuşmayı yazar Duran Çetin yaptı. Konuşmasında özellikle ailenin önemini dile getirdi. Programın konu başlığında yer alan inşâ, kültür, ihyâ kavramları üzerinden konuya giriş yaparak, mevzunun çocuk olması hasebiyle büyük bir çoğunluğun ilgi alanına girdiğini, herkesin konum itibarıyla çocuk sayılabileceğini söyleyerek inşâ ve ihyâ işinin temelinde ailelerin olduğunu vurguladı. Geleceğin inşâsının kendi kültürüyle yoğrulmuş, ahlaklı nesillerle mümkün olacağını,  bunun için anne ve babaların bıkıp usanmadan yaşının kaç olduğuna bakmadan çocukların her döneminin takip etmeleri gerektiğini örneklerle aktardı.

Daha sonra konuşmasını yapan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Turanalp, konuşmasının merkezine çocuk ve çocukluk meselesini aldı. Tarihsel yolculuk içinde çocuğun değerlendirmesini yaptı. İhyânın yeniden canlandırma olduğuna dikkat çeken Turanalp, yapılacak işlerin olduğunu, bunu herkesin içtenlikle ve lâyıkıyla yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Çocukluk dönemlerinin günümüzdeki evrilme şeklinin “enformatik çocukluk” olduğunu söyledi. Sosyal medyanın çocukluk üzerindeki etkisini örneklerle dile getirdi.

Programın son konuşmasını yapan Vural Kaya, kendi değerlerimizi iyi tanıtamadığımızı, güzelliklerimizi çocuklarımıza aktaramadığımızı dile getirirken Mevlâna örneğini öne çıkardı. Kültür aktarımının görevimiz olduğunu ama bizim kültürümüzü yeni bir diriliş ile yoğurmamız gerektiğini söyledi. Kültür denilince sadece kitap anlaşılmaması gerektiğini internet oyunları ve sinemanın da kültür aktarımı yolu veya değerlerimize sahip çıkma yolu olduğunu ifade etti. Okullarımızın bu görevi yeterince yerine getiremediğini ve okuma kültürünü katkılarının sınırlı kaldığını bunun aşılmasının çok önemli olduğunu söyledi ve çocuk edebiyatına dikkat çekerek konuşmasını tamamladı.

zihinsel-insaada-cocuk-3.jpg

Programın yöneticiliğini de yapan Duran Çetin programın sonunda bir değerlendirme yaparak; herkesin bir etki alanının olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu söyleyerek, “bizler yazar olarak etki alanımızı iyi kullanmalıyız. Etki alanımız kitapsa daha çok çalışmalı daha çok üretmeliyiz. Anne babanın etki alanı çocuklarsa, orada bütün gücüyle gayret etmeli, bıkıp usanmadan terbiye ile uğraşmalıdır. Bir de yazarken üst düzey bir edebiyat eseri oluşturmak ne kadar önemliyse okuma alışkanlığını oluşturacak kitaplar üzerinde çalışmak da çok önemlidir. Okumayan bir toplumda, ne kadar üst düzey edebiyat yaparsanız yapın okunmayacaktır” diyerek katılımcılara ve dinleyicilere teşekkür etti.

Kılıçarslan Konferans Salonunda düzenlenen programın sonunda TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten söz alarak, eğitimin önemine dikkat çekti. “Bu zorlu süreci başaran toplumlar daha önde olacaktır, çok çalışmalıyız” diyerek oturumu yöneten yazar Duran Çetin’e katılım belgesini takdim etti. Vural Kaya’ya Salih Sedat Ersöz ve Dr. Öğretim Üyesi Fatih Turanalp’e de Doç. Dr. Murat Ak katılım belgelerini takdim etti.

zihinsel-insaada-cocuk-4.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.