• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Muharrem Kılıç: Birlikte Yaşama Ahlakı

Muharrem Kılıç: Birlikte Yaşama Ahlakı
Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl farklı bir tema ile düzenlemekte olduğu Kutlu Doğum haftasının konusunu bu yıl, ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ olarak belirledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl farklı bir tema ile düzenlemekte olduğu Kutlu Doğum haftasının konusunu bu yıl, ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ olarak belirledi. Bu tematik tercih, bugün insanlığın düçar olduğu çağ girdabına dikkat çekmesi açısından oldukça anlamlıdır. Bu tercih ya da çağrı anlamlıdır; zira tanıklığımızda cereyan eden derin insanlık trajedisini onarıcı bir tarihî hafızaya göndermede bulunmaktadır. Farklı din, millet ve kültürleri harmanlayan Anadolu coğrafyasının hikmet ve irfanını imdada çağırmaktadır. Ruhu ve cismaniyeti insanla imar edilen kentlerin, medeniyet merkezlerinin ruhuna istimdat çağrısıdır bu! Medeniyetin tecessüm ettiği kentlerin ruhu; yani Medine, Kudüs, Kurtuba, Şam, Bağdat, Antakya, Mardin ve İstanbul’un ruhu… Yeryüzünün, insanlık yurdunun imarı, gönül dünyasının imarına eştir.
Ben bir ulu Şâra vardım
O şârı yapılır buldum
Ben dahi yapıldım
Tâş-ı toprak arasında (Hacı Bayram-ı Veli)
Bu ruhla bedenlenen insanımız, dinî, etnik ve kültürel kimliğine bakmaksızın ve ötekileştirmeksizin ‘insanı insan olmaktan’ ötürü coğrafyasına, yurduna, mahallesine, meydanına ve gönlüne sığdırmıştır. Barış ve güven içinde birlikte yaşamanın ahlakı, birbirine karşı olan tahammül ve hoşgörü ile ete kemiğe bürünmüştür. Hicret yurdunda bütün imkânlarını seferber eden gönül erlerinin (Ensar), yaşama ve yaşanmışlıklarına dair her ne var ise hepsini ardında bırakan kahramanların (Muhacir) gönül yurtlarının enginliğinde bu ahlak tecessüm etmiştir.
Ancak ne yazık ki modern çağda çoraklaşan gönül ve ruh dünyası, insanı gayrısına karşı gönül darlığı marazına müptela kılmıştır. Menfaat ve iktidar hırsı ile varlığını anlamlandıran insanın artık ötekine hasbilikle açılan bir dünyası kalmamıştır. Maddi gelişmişliği, rekabeti, menfaat ve gücü çağ değerleri olarak üreten/yücelten modern aklın ortaya çıkardığı çatışma kültürü birlikte yaşamanın imkânını berhava etmiştir. İlerleme ve çağdaşlaşma söylemleriyle ve bütün cesametiyle çağa hükmeden modern dünyanın maddi varlığı insani duyarlılıkları pörsütmüştür.

Devamı için: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/muharrem-kilic/585757.aspx

Bu haber toplam 481 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim