• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Murat Erol'un Yerliliğinde Mekân Yok

Murat Erol'un Yerliliğinde Mekân Yok
Murat Erol’un uzun yıllardır süren yerlilik üzerine çalışmaları 'Yerlilik Düşüncesi' kitabında bir araya geldi. Mustafa Uçurum bu kitap üzerine yazdı.

Bazı değişmez tartışma konularımız vardır. Sık sık gündeme gelen ve üzerinde tam anlamıyla mutabık kalınamayan bu konular toplumun değişen yapısına göre de biçim değiştirir ve yeni açılımlar kazanarak gündemimizde olmayı başarır.

“Yerlilik” bu tür kavramların en önemlilerindendir. Yerli olmak, kendini yerli hissetmek özellikle toplumların kenetlenmesi düşünüldüğünde içimizde canlı kalması gereken bir temadır.

Kavram karmaşasının sıklıkla yaşandığı bir durum da vardır yerlilik düşüncesinin merkezinde. Açılımı geniş bir alan olmasından dolayı, birçok yerlilik tanımının karşımıza çıkması da kaçınılmaz oluyor.

Murat Erol,uzun yıllar yerlilik düşüncesi üzerine çalışan ve yazan bir isim. Onun yerlilik düşüncesine getirdiği açılım, aslında farklı bir bakış açısıyla bu kavramı zenginleştiren bir söylem olma özelliğine sahip.

Gazete ve dergilerde yayınlanan yerlilik üzerine deneme tarzındaki yazılarını kitaba alırken makale tarzında düzenleyerek “Yerlilik Düşüncesi” kitabını vücuda getiren Murat Erol’un bu kitabı Profil Kitap’tan okuyuculara ulaşıyor.  

Yerliliğin zamanı ve mekânı yoktur

Yerlilik dendiğinde akla gelen yerleşik olma çağrışımı Murat Erol’un Yerlilik Düşüncesi’nde kendisine yer bulamıyor. Zamansız ve mekânsız bir yerliliğin hesabını tutuyor Erol. Evrensel bir bakış açısı bu. Sınırları olmayan, millilik sınırlarına hapsedilmeyen bir fikir açılımı. Yerliliğin yanında gelenek önemli bir arka plandır. Yerliliğin gücünü aldığı bir birikimdir gelenek ama mekânın yerlilik ile bağını kurarken sınırlar çizmek Murat Erol’un desteklediği bir tavır değil. Gelenek köktür ve geçmişle bir bağı vardır geleneğin. Mekân ise yakından uzağa, geçmişten geleceğe, gelecekten geçmişe uzanan bir yapıya sahiptir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27071/murat-erolun-yerliliginde-mekn-yok

Bu haber toplam 1134 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim