• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Murat Kutlu: Atatürk’ten Nakşî Şeyhine Mektuplar

Murat Kutlu: Atatürk’ten Nakşî Şeyhine Mektuplar
Mustafa Kemal Paşa hem I. Cihan Harbinde hem de Milli Mücadele döneminde bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki tarikat şeyhleri ile sürekli irtibat halinde idi.

Birlik ve beraberliğe ihtiyacın had safhada olduğu bir dönemde bölge halkları üzerinde önemli etkiye sahip bu zatlardan mektup yazmak suretiyle yardım isteyen Paşa, onlardan çok büyük destek görmüştü. Devlete ve millete bu anlamda büyük hizmetlerde bulunan şeyhlerden biri de Küfrevizade Abdülbaki Efendi idi.

Tarikatlardan yardım istendi…
Mustafa Kemal Paşa, İstiklal Harbimizin devam ettiği yıllarda Anadolu’da yaşayan âlim ve şeyhlerin nüfuzlarından azami ölçüde yararlanmak istiyordu. Birinci Dünya Savaşı’nda Şeyh Muhammed Ziyauddîn’in ve milis kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapan Şeyh Masum’un gösterdiği çabalar devlet nezdinde ödüllendirilmiş, aynı gayretin Milli mücadele sırasında da gösterilmesi talep edilmişti. Atatürk’ün Bitlis’in kurtuluş yıllarında tanışmış olduğu Şeyh Mehmet Küfrevî’nin oğlu Şeyh Abdulbâki Efendi de vatanı için mücadele eden ehli tarik isimlerden biriydi. Şeyh Abdulbâki Efendi, Birinci Dünya Savaşı öncesinde kurduğu tekkesinde Bitlis ve çevresinde yüzlerce talebenin yetişmesini sağlamış, Rusların tahrikleriyle çıkartılan Molla Selim isyanının bastırılmasında çok önemli faaliyetlerde bulunmuş, yöredeki halkın gönüllü birlikler kurarak düşmanla mücadeleye başlamalarını sağlamıştı (ancak çabası yeterli olmadı ve Bitlis Rus işgaline uğradı).
Mustafa Kemal Paşa işte bu zor zamanlarda Abdülbâki Efendi ile tanıştı ve bir dostluk kurdu (Paşa o yıllarda Kafkas cephesi II. Ordu Komutanlığına ve ardından Kafkas Orduları Grup Komutanlığına tayin edilmişti). Bu süreçte paşanın yazdığı mektuplardan ikili arasındaki beliren dostluğu anlamak mümkün.(Mustafa Kemal Paşa’nın cumhuriyetin ilanına kadar Ankara’da sık sık Hacı Bektaşi Veli’nin türbesini ziyaret etmesi siyaset-tarikat ilişkisi bağlamında dikkate değerdir).
Atatürk’ün Şeyh Küfrevizade Abdülbaki Efendi’ye yazdığı mektuplardan birkaçını örnek verelim. İlki 1919 yılına ait: Bitlisli Küfrevizade şeyh Abdulbaki Efendi hazretlerine,
Faziletli efendim,
Zat-ı fazılanelerinin Bitlis’te olduğunu tahmin ediyorum. 

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/ataturkten-naksi-seyhine-mektuplar/

Bu haber toplam 1391 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim