• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Müslümanların gönlünde daima özel bir yeri var

Müslümanların gönlünde daima özel bir yeri var
Bilâl-i Habeşî Hazretlerinin hem ashab-ı güzînin hem de Asr-ı Saadet'ten sonra gelen Müslümanların gönüllerinde daima özel bir yeri vardır. Ahmed Öztürk yazdı.

Peygamber Efendimiz aleyhisselam'ın inşa ettiği Mescid-i Nebevi'de müezzinlik hizmeti ifa eden sahabelerin en meşhuru Bilal-ı Habeşi. İlk Müslümanlardan olan Hz. Bilâl-i Habeşî, imân ile müşerref olduktan sonra müşriklerin şiddetli işkencelerine maruz kalsa da kararında sebât gösterdi.
Hz. Bilâl, köle iken Hz. Ebû Bekir’in kendisini satın alıp azad etmesiyle Hz. Peygamber’e daima hizmet etme imkanı buldu ve bu imkanı en güzel şekilde değerlendirdi. Sesinin güzelliği ve tesirinden dolayı Hz. Peygamber’in müezzini olan Hz. Bilâl, görünüm itibariyle uzun boylu ve esmer tenli bir zat-ı şerifdir.
Sevgili Peygamberimiz'in hazinedarlık hizmetini de yapan Hz. Bilâl, aynı zamanda ezanı ilk kez okuyan müezzindir. Abdullah b. Zeyd, namaza davetin nasıl olacağını haber veren bir rüya görür. Peygamber Efendimiz, bu rüyanın gerçekleştirilmesi görevini Hz. Bilal'e verir. Zira O'nun sesi hem gürlüğü, hem de güzelliği ve tesiri itibariyle daha tercihe şayandır. Abdullah b. Zeyd ise, mescid içerisinde kamet okuma hizmeti ile taltif edilir.
Bir gecede iki ezan
Asr-ı Saadet'te bir gecede iki ezân okunur. Bunlardan ilki olan ve fecirden önce sahabeyi teheccüde kaldırma amaçlı seherî ezânı Bilâl-i Habeşî Hazretleri okur. Mescid-i Nebevî'nin çevresindeki evlerden birinde yaşayan Benî Neccâr’dan bir hanım, Bilal-i Habeşi Hazretleri'nin okuduğu bu ezanla ilgili olarak şunları rivayet eder: “Benim evim mescidin etrafındaki evlerin en yükseği idi. Bilâl de ezânı burada okurdu. O, ezândan önce hep şu duayı yapardı: 'Ey Allah’ım ben sana hamd eder ve Kureyş’in senin dinine olan saldırılarına karşı senden yardım dilerim.' O, bu duasını hiç terk etmedi.” 
Peygamber Efendimiz zamanında geceleyin okunan ikinci ezân ise sabah namazının vaktini bildirmek için okunur. Bu ezânı ise İbn Ümmi Mektum Hazretleri okurmuş.
Ezana ilavesini Hz. Peygamber tasvip eder
Sabah ezânına mahsus olan “es-salâtü hayrun min’en-nevm” ibaresini ilave eden de Hazreti Bilal'dir. Bir sabah Hz. Bilâl ezân için mescide geldiğinde Hz. Peygamber’in istirahat halinde olduğunu görür ve iki kere “es-salâtü hayrun min’en-nevm” diye seslenir. Ezana ilave edilen bu ifadeler Hz. Peygamber’in çok hoşuna gider ve “Bilâl bu ne güzel söz! Sabah ezânlarını okuduğunda bunu söyle!” diye emir buyururlar.
İslam literatüründe bu eklemeler “tesvîb” kelimesiyle ifade edilir. Tesvîbe lügatlerde bir duyurma, yaptıktan sonra dönüp tekrar duyurma yapma anlamı verilmiş. Tesvîb üç tanedir. Birincisi ezandan sonraki kâmet. İkincisi sabah ezânında okunan “es-salâtü hayrun minen-nevm” ifadesi. Üçüncüsü de kamet okurken müezzinin okuduğu “kad kâmeti’s-salât” ibaresi.
Bu ilaveler Hz. Peygamber tarafından tasdik edilen ibarelerdir. Hz. Bilâl, ezân okuduktan sonra Hz. Peygamber’in kapısı önünde durup, “Allah’ın selâmı üzerine olsun ey Allah’ın Resûlü. Selâm senin üzerine olsun. Anam babam sana fedâ olsun, haydi namaza!” der, Peygamberimizin hücresinden çıkışını gözetler, O oradan çıkmadan kamet getirilmezmiş.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20284/muslumanlarin-gonlunde-daima-ozel-bir-yeri-var.html

Bu haber toplam 714 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim