• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Mustafa Baki Efe: 2018’ de çok kapsamlı faaliyetleriniz olacak

Mustafa Baki Efe: 2018’ de çok kapsamlı faaliyetleriniz olacak
Türkiye Yazarlar Birliğinin 14 şubesinin olağan genel kurulları tamamlanarak yeni yönetim kurulları oluştu. Yeni seçilen şube başkanlarıyla yapacakları çalışmalar hakkında konuştuk. Röportajımızın ikinci konuğu TYB Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe oldu

-Kendinizle ilgili bilgi verir misiniz?  

 

-1972 Bursa doğumluyum. Bursa İmam Hatip Lisesi’den 1991, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1997’de mezun oldum. İsmail Hakkı Bursevi’nin Mesnevi şerhi üzerine master yaptım. Prof. Dr. Bilal Kemikli hocamın danışmanlığında, Türk-İslam Edebiyatı alanında doktora tezim bitmek üzere. 4 yıl konsevatuar eğitimi aldım. Yolcular ve Melȃmet gibi edebiyat ve düşünce dergilerinin yayın kadrosunda bulundum. Bu dergilerle birlikte İpek Dili, Dergȃh gibi dergilerde şiirlerim ve yazılarım yayınlandı. Çocuk edebiyatına yöneldim. Bu alandaki çalışmalarım Mavikuş, Çeto, Salıncak, Minika Go gibi çocuk edebiyatı dergilerinde yayınlandı. Kuş Defteri adıyla ilk kitabım olan çocuklar için şiirler 1997’de yayınlandı. Bursa’ya dair bir hatırat kitabı olan “Bir Bursa Hatırası” kitabının yayın editörlüğünü yaptım. Bugünlerde bir yıl önce vefat eden ve Şubemizin kurucularından olan “Cahit Çollak Kitabını” hazırlamaya çalışıyorum. Elimde yayınlanmayı bekleyen biri şiir olmak üzere 2-3 kitabım daha var. Son yıllarda Bursa Edebiyat Günleri, Uluslararası Öğrenciler Akademisi ve Bursa Akademi başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kültürel faaliyetin hazırlık heyetinde bulundum. Fatih Ketancı arkadaşımızın yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendiği “Bursa Belgeselleri”den bazılarının metnini yazmıştım. Bu çok güzel bir çalışma idi. Bundan önceki dönemde Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şube başkanlığı görevini 3 dönem sürdürdüm. Ve tekrar M. Çağan Azizoğlu arkadaşımızdan bu görevi devraldım. Yönetim Kurulumuzda yer alan Prof. Dr. Mustafa Kara, Metin Önal Mengüşoğlu, İhsan Deniz, Mustafa Muharrem Tüfekçi gibi çok değerli yazar, şair ve akademisyen olan büyüklerimizle bu görevi yürütmekten onur duyuyorum.Güzel bir ekip oluştuğunu düşünüyorum Bursa’da. Yönetimdeki her bir üyemiz sadece Bursa’nın değil Türkiye’de kültür-sanat camiasının yakından bildiği tanıdığı isimler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirkette kültür sanat işleri yöneticiliğinde bulundum. Halen Diyanet İşleri Başkanlığı Bursa Yıldırım Müftülüğü ’ne bağlı Emir Sultan Camii’nde İmam-Hatip olarak 9 yıldır görevime devam ediyorum.

 

-Önümüzdeki dönemde ne tür kültür sanat etkinlikleri düzenlemeyi düşünüyorsunuz?

 Yeni yönetim kurulumuz ile geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz bir toplantıda 2018 yılı faaliyetlerimizin de planlamasını yaptık. 2018 yılında Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmesine karar verilen programlar şunlar oldu; Her ayın son cumartesi günleri Prof. Dr. Mustafa Kara ile “İkindi Sohbetler”i, her ayın ilk cumartesi günleri Prof. Dr. Bilal Kemikli ile “Günümüz Tasavvuf Edebiyatı”, 28 Şubat 2018’de “Bursa’nın Kültür Atlası” paneli, 10 Mart’ta Şair Cem Yavuz ile “Erol Akyavaş’ın Resmi” üzerine bir konuşma, 21 Mart’ta yaklaşık 10 şairimizin katılımı ile Türk Edebiyatında şairlerin şiirlerinin okunacağı “Şiirler Arasında” programı, “Bir Vefadır Yaşamak” programında yakın zamanda yitirdiğimiz bir akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Arslan’a vefa, 16-18 Mart’ta Cem Sultan Sempozyumu, vefatının 10. yılında Bandırmalı Ali Öztaylan Efendi’yi anma,  iz bırakanlar programında İbrahim Ünal Taşkın’a yȃd programı, sonrasında Metin Önal Mengüşoğlu ile 70 yılın hatıraları, Cinuçen Tanrıkorur’a yȃd, İlk Türkçe İlmihal yazarı olan Kutbuddin İzniki’yi vefatının 600. Yılında anma, Bursalı bir Kitap Aşığı; Mehmet Ali Deniz’e bir vefadır yaşamak programı, vefatının 60. Yılında Yahya Kemal Edebiyat Okulu, Yazılışını 100. Yılında “İlk Mutasavvıflar” kitabı ve Fuat Köprülü, 400 yıl sonra Niyazȋ-i Mısrȋ, Mimar Sinan’ı yeniden hatırlamak” programı. Bu programlarımız 2018 yılında gerçekleştirilecektir.    

-   Türkiye Yazarlar Birliği bu yıl kuruluşunun 40.yılını kutluyor. Bu anlamda, özel kutlama etkinlikleriniz olacak mı?

Yukarıdaki saydığımız programlarımızın tümü Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40. Yılına özel programlar olarak planlanmıştır. Bir kısmı Türkiye Yazarlar Birliği’nin hazırlamış olduğu bültende de yer almıştır. Bunlara ilave olarak “Cahit Çollak Hatırat Kitabı”nı da zikredebiliriz.

 Sosyal medyayı etkin kullanıyoruz

- Günümüzdeki sivil toplum kuruluşları faaliyetlerini duyurmak ve varlıklarını sürdürmek için sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Şube olarak sosyal medyayı etkin kullanıyor musunuz? Web sayfanızı kısa zaman aralıklarında güncelliyor musunuz?

Elbette.  Hatta diyebilirim ki, programlarımıza iştirak edenler, TYB Bursa Şubesi’nin faaliyetlerini daha çok sosyal medya vasıtasıyla takip edip gelen dostlarımızdır. Web sayfamızda bu anlamda önümüzdeki dönemde de güncellenmeye devam edecektir. Fakat sosyal medyanın program duyurularında daha etkili olduğunu düşünüyorum. Programlarımız sona erdikten sonra da hemen o gün programla ilgili fotoğraflarda sosyal medyada paylaşılmaktadır.

 

- Gençlerin ve özellikle üniversitelerin edebiyat fakültelerinde okuyan öğrencileri faaliyetlerinizden haberdar etmek ve onların da etkinliklere katılımları için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi’nin etkinlikleri Bursa’da son yıllarda göz dolduran bir ivme kazandı. Sadece programlarımız sadece Edebiyat Fakültelerinde değil, üniversitenin bütün bölümlerinde hatta liselerde afiş ve broşürlerimizle tanınır ve takip edilir ve izlenir duruma gelmiştir. Çünkü Yazarlar Birliği kurulduğundan bugüne ne söylediğini ve ne yaptığını bilen, programlarının bir kimliği ve niteliği olan bir kuruluştur. Bursa’da entelektüel düzeyi yüksek kurum ve kuruluşlar arasında TYB Bursa en önde gelen STK’lardan biridir. Hatta biraz abartılı bulunabilir ama başka bir örneği de yok diyebiliriz. Bunu görmek için halihazırdaki Yönetim Kurulu’muzda yer alan isimlere bakmamız yeterlidir.

 

 Akademisyenlerle iş birliği içindeyiz

-İlinizde kültür, sanat ve edebiyatla ilgilenen kişilere ulaşarak hem üye sayınızı artırmak hem de etkinliklere katılımın artmasına yönelik faaliyetleriniz olacak mı?

Bu her zaman yaptığımız bir şey. Kimi dostlarımız üye olmasalar bile her zaman faaliyetlerimizde yanımızdadır. Onlarla hep beraber yoldayız. Örneğin kıymetli büyüğümüz M. Safiyüddin Erhan üyemiz değildir. Ama hepimizden çok dert sahibi bir büyüğümüzdür. Yıllık programlarımızı hazırlarken mutlaka ona da danışır, istişare ederiz. Keza üniversitelerde görevli birçok öğretim üyesi dostumuz ve hocamızla da bu istişarelerimizi yapar ve programlarımızı bu istişareler neticesinde yapmaya gayret ederiz.

 

Yerel yönetimle ortak projeler yürütüyoruz

-Kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile birlikte kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri yapma konusunda ne tür ortak çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Geçtiğimiz yıllarda Bursa’da örnek bir faaliyet yapmıştık. Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği. Biz dedik ki, herkes küçük topluluklarla bu büyük şairimizi anmasın. Gelin hep beraber bir program yapalım ve yaptık. Çok güzel oldu. Ensar Vakfı, Bihmed, İlim Yayma Camiyeti ve TYB Bursa Şubesi. Her biri bir ucundan tuttu. Ve harikulȃde, İstiklal şairimizin adına yaraşır bir etkinlik oldu. Bu birlikteliğimiz bugünde devam ediyor. Her zaman fikir alış-verişimiz devam ediyor.  Mesela “Gönüllü Kuruluşlar Platformu” adı altında bütün STK’lar ile, her ay farklı bir STK’nın ev sahipliğinde yapılan istişare toplantıları Bursa’da Türkiye’ye örnek bir faaliyettir. TYB Bursa Şubesi olarak bu toplantılara biz de mümkün olduğunca iştirak etmeye çalışıyoruz.

TYB Bursa Şubesi faaliyetlerini bütün resmi kuruluşlarla bir ortaklık içinde yapmaktadır. Osmangazi Belediyesi hemen hemen bütün programlarımızı desteklemektedir. 10 yıla yakın süredir güzel bir birlikteliğimiz oldu. Bu destek bugün de sürmektedir. Bu yılki hemen hemen bütün programlarımızı Osmangazi Belediyemizin destekleri ile gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile Osmangazi Belediye Başkanımız sayın Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyoruz. Keza Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ile de ortak projelerimiz oluyor. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın desteği ile 4-5 yıldan beri “uluslararası öğrenciler akademisi” adı altında gerçekleşen programları da özellikle burada hatırlamamız gerekir.

Programlarımızı gerçekleştirdiğimiz Seyyid Usul Kültür Merkezi artık Bursa’nın kültür-sanat hayatında önemli bir kültür merkezi haline gelmiştir. Niceliği değil niteliği önceleyen bir merkez. TYB Bursa Şubesi’nin bugünlere gelmesinde emeği geçen bütün üye ve yönetim kurullarına ve başkanlık yapmış bütün dostlara selam olsun… Merhum Cahit Çollak, M.Safiyüddin Erhan, Prof. Dr. Mustafa Kara, İhsan Deniz, Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Bilal Kemikli,  Akif Durmuş, Mustafa Muharrem Tüfekçi, Bilal Kot, Dr. Sefer Özdemir, Doç. Dr. Hasan B. Öcalan,  Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu, Yasin Doğru, Doç. Dr. M.Fatih Birgül, Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Prof. Dr. Kasım Küçükalp, Doç. Dr. İbrahim Keskin,  Dr. Enes B. Keskin,  Yrd. Doç. Dr. Abdullah Damar, Mehmet Temelli, M. Çağan Azizoğlu, Uygar Umut,  Yener emer, Cemil Kılıç, Deniz Kurtyılmaz, Yusuf kocamaz, Ahmet Duran, Muharrem Kaplan ve son olarak Bursa Milletvekilimiz Osman Mesten gibi isimleri burada hassaten anmak istiyorum.

Bu haber toplam 3333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim