• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Kartoğlu'ndan: Putin’in ziyareti Suriye’de sonuç doğurur mu?

Mustafa Kartoğlu'ndan: Putin’in ziyareti Suriye’de sonuç doğurur mu?
Rusya-Türkiye ilişkisi Rusya-Batı ilişkisinden farklı değil; ikisi de ‘siyasi’ ve ‘ekonomik’ olarak iki ayrı kulvarda farklı şekilde ilerliyor.

mustafakartoglu_hdRusya-Türkiye ilişkisi Rusya-Batı ilişkisinden farklı değil; ikisi de ‘siyasi’ ve ‘ekonomik’ olarak iki ayrı kulvarda farklı şekilde ilerliyor.

Siyasi tablo:

SSCB döneminde Rusya Doğu Bloku’nun lideri, Türkiye de Batı Bloku’nun önemli bir parçasıydı. Çünkü Türkiye, “Doğu Bloku’nun hem batı, hem kuzey, hem de doğudan komşusu olan tek NATO üyesi”ydi; ayrıca, SSCB’nin siyasal alanda yatırım yaptığı Irak, Suriye ve Kıbrıs Rum Yönetimi de güney komşularıydı.

Bugünkü Rusya da kendini SSCB’nin miraçsısı olarak görüyor ve ABD merkezli ve ‘tek kutuplu’ Batı egemenliğine karşı ‘denge’ arıyor.

ABD’nin AB desteğiyle Afganistan ve Irak başta olmak üzere birçok ülkede yaptığı ‘küresel kovboy’ operasyonlarının dünyayı ‘hukuksuz’ bir sürece soktuğunu söylüyor ve ‘denge’ öneriyor.

Elbette dengeden kastı ‘filler’le ilgili; ‘çimenler’ konusunda kaygılı olduğunu gösteren bir veri yok. Ancak ‘dengesizlik’ konusunda haksız olduğu söylenemez.

Yazının devamı için: http://haber.stargazete.com/yazar/putinin-ziyareti-suriyede-sonuc-dogurur-mu/yazi-974806

Bu haber toplam 1373 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim