• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mustafa Morgil: Doğu Akdeniz meselesi

Mustafa Morgil: Doğu Akdeniz meselesi
Son birkaç senedir Doğu Akdeniz ve bu bölgedeki doğal gaz-petrol kaynaklarına dair birçok gelişme yaşanıyor.

Bu gelişmelere paralel olarak da Türk, Yunan, Kıbrıs ve de batı medyalarında birçok haber-yorum yayınlanıyor.

Bu tarz yorumların büyük çoğunluğu gerçek durumu izah etmekten uzak, hamasi hatta savaş çığırtkanlığı yapan yorumlar. Gelin bugün rakamlara gömülmeden Doğu Akdeniz’de olan bitene genel bakış yapalım.

Doğu Akdeniz’de bugün birçok yerde doğal gaz-petrol araması yapılıyor, Kıbrıs merkezli bir alanda. Kıbrıs’ın güneyi, İsrail, Libya ve Mısır açıkları da buna dahil. Ve yakın bir zaman önce Türkiye’de kendi karasularında sondaj faaliyetine başladı.

Ancak burada her ülkenin arama yapması ve çeşitli sahalar üzerinde hak iddia etmesi, o ülkeyi petrol ya da doğal gaz zengini yapmıyor. Her şeyden önce bütün bu sahalardan Mısır’ın açıklarındaki Zohr adlı rezerv bölgesi ve bir de İsrail açıklarındaki ve halen üretim yapılan Leviathan bölgesi hariç şu ana kadar bulunmuş olan rezervlerin rantabilitesi, başka bir deyimle karlılığı düşük.

Enerji sektöründen görüştüğüm uzmanlar burada sorunun sadece gazın derinliği ve basıncının düşük olması değil, o gazın Avrupa’ya ulaştırılması için planlanan Kıbrıs, Girit, Mora, Yunanistan petrol boru hattının da aşırı maliyetli olması olduğunu söyledi. 
Ayrıca şu anda Dünya’da doğal gaz arz fazlası yaşanıyor ve fiyatlar da bundan dolayı düşük. Hem yüksek arzlı hem de doygun bir piyasaya giriyorsunuz, bu durumda fiyat avantajınızın olması gerekir. Dolayısı ile bugünkü doğal gaz arzı bolluğunda ve düşük fiyatlı ortamda bu kadar yüksek maliyetli gazın çıkarılıp da Avrupa’ya satılması zor.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-morgil/dogu-akdeniz-meselesi-10516

Bu haber toplam 361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim