• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Özcan: Şii-Şii Kavga mı?

Mustafa Özcan: Şii-Şii Kavga mı?
Beklendiği gibi Irak ile Lübnan'daki dipten gelen Şii otoritelere başkaldırı dalgası İran'a da sıçradı. İran'daki olayları Şii havzadaki domino etkisine mi bağlamalı yoksa arkasında daha derin sebepler mi aramalı?

Kimileri İran'daki olayları Irak ile Lübnan olaylarının yansıması veya hızlandırması olarak görebilirler. Bununla birlikte temel neden olaylardan ders çıkartılmamasıdır. İran'da tahtta oturanların kendilerini dokunulmaz görmeleri ve masun sanmalarıdır. Bu yaklaşım gerçek manada tedbir alınmasını engeller ve haliyle olaylara davetiye çıkartır. Sözgelimi İran ve ekseni hala kendilerini bölgenin en güçlüsü sayıyorlar. Halbuki, altları, zeminleri kayıyor. Sosyal ve siyasi heyelan hali şaşıyorlar. Arap çöllerinde ise kum fırtınaları dinmiyor. Olaylardan ders çıkarmamalarına dair iki işaret var. İlki, İran'da akaryakıt fiyatlarına yüklenen yen zamlar. 2009 ve sonrasında özellikle Ürdün, Sudan gibi ülkelerde baş gösteren kitle olaylarının nedenlerinden birisi akaryakıt fiyatlarına uygulanan yeni zamlar olmuştur. 20019 yılının Nisan ayında devrilen Ömer Beşir'in iktidarda tutunamamasının nedeni akaryakıt fiyatlarına uygulan zamlardır. Dolayısıyla İran'daki olayları Şii dünyasındaki olayların domino etmesinin fazla bir geçerliliği yoktur. İran'da her şey dört dörtlük de halkın çanı isyan mı etmek istedi? Temel neden kötü yönetim ve yılların biriktirdiği aksiliklerdir. Lübnan'daki olayların nedeni de whatsapp hesabının ücrete tabi tutulmasıdır. Bu olay, burnundan soluyan ve öfkesini kusacak yer ve zemin arayan Lübnan halkını kışkırtmış ve sokaklara taşırmıştır, dökmüştür. Lübnanlıları kışkırtan ek olaylardan biri ülkede sekterizm sistemini ikame eden Fransız yetkililerin ziyareti olmuştur. Lübnan'ın temel sorununu sekterizm olarak gören ve bundan da Fransa'yı sorumlu tutan halk kitleleri Fransız bir yetkilinin ziyaretiyle yeniden sokaklara inmiş, dökülmüştür. Lübnan'da tansiyonu düşen ekonomik krize karşı gösteriler, Fransa Dışişleri'nin Kuzey Afrika Dairesi Müdürü Christophe Farno'nun ziyaretiyle yeniden alevlenmiştir. Göstericiler, Fransa'yı Lübnan'ı işgal ettiği sırada mezhebi bölünmenin temelini atmakla suçladı.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2019/11/18/sii-sii-kavgasi-mi

Bu haber toplam 317 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim