• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Özcan: ‘Siyasal İslam çökerken’ , yükselen ne?

Mustafa Özcan: ‘Siyasal İslam çökerken’ , yükselen ne?
Siyasal İslam selefilik gibi bir akımdır. İfratı ve tefriti olduğu gibi aynı zamanda vasat noktası da bulunur. Hepsini aynı kategoriye koymak haksızlıktır.

Bu siyasal anlamda İslam'ın yenilenmesi veya başka bir ifade ile akideyi, inancı temel alarak onu siyasi bir duruş haline getirme ve Müslümanları birleştirme gayesini esas alır. Buna ittihad-ı İslam veya panislamizm deniliyor. 19'uncu yüzyılda Panslavizm gibi hasım akımlar karşısında hilafetin zayıflaması ve İslam dünyasının daralmasıyla birlikte Müslümanları buluşturan politikalar izlemek gerektiği yönündeki bilinç ve intibah tavan yapmıştır. İslami kesimler yüz yıldan beri bunun rüyasını görüyor ve kuvveden fiile çıkarmanın çabasını güdüyorlar. Süreçte birçok yanlışlar yapıldı ve Arap Baharı sürecinde İhvan gibi yüz yıllık yapılar kimi ülkelerde iktidara geldiler lakin ya tutunamadılar ya da taviz verdiler. Ya varlıklarından ya da siyasetlerinden oldular.

Devamı:https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2020/02/20/siyasal-islam-cokerken-yukselen-ne

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim