• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Mustafa Özcan'dan: Erdoğan-Sisi Zirvesi mi?

Mustafa Özcan'dan: Erdoğan-Sisi Zirvesi mi?
Aynı günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır’ın seçilmiş darbe Lideri Abdulfettah Sisi’nin Suudi Arabistan’a resmi bir ziyarette bulunması ne anlama geliyor?

Aynı günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır’ın seçilmiş darbe Lideri Abdulfettah Sisi’nin Suudi Arabistan’a resmi bir ziyarette bulunması ne anlama geliyor? Yorumcular bu sorunun cevabını arıyorlar.  2014 sonlarında BM Genel Kurulunda Erdoğan, Sisi ile aynı atmosferi ve mekanı paylaşmak istememişti.  Yerden göğe kadar haklı.  Bu tür densiz liderlere kredi açmak zulmün yayılmasına kapı aralar.   Halkını katletmekten erinmeyen paralı ve taşeron liderlerden birisi.  Bununla birlikte özellikle de içten ve dıştan Türkiye üzerine darbeci Sisi idaresiyle ilişkileri düzeltmesi noktasında baskılar kuruluyordu.  Körfez ülkeleri son sıralarda galiba Mısır’ı ve Sisi’yi kaybetmeden Türkiye’yi yeniden kazanmak istiyorlar. Almokhtsar haber sitesinde Sisi ile Erdoğan arasında Suudi Arabistan’da bir zirve ve buluşma olabileceğine dair haberi gördüğümde üzerinde durmadan geçtim.  Bununla birlikte siteler arasında dolaşırken Almesryoon gazetesinin online elektronik yayınına göz gezdirdiğimde bu defa aynı konuya dair daha teferruatlı bir haberle karşılaştım.  Gazetenin Yayın Yönetmeni Cemal Sultan bir makalesini konuya hasretmiş ve önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’da üçlü bir zirvenin muhtemel göründüğünü yazmıştır.  Zaman koordinatları bu iddiaya en azından inandırıcılık katıyor.  Cemal Sultan makalesinde iddialı bir başlık kullanmıştı: Suudi Arabistan’ın gözetiminde Erdoğan-Sisi zirvesi! Sabah ola hayrola, gün ola harman ola!
H
Suudi Arabistan kendi çıkarları açısından en azından bunu denemeye mecbur. Peki ufukta böyle bir uzlaşma ihtimali var mı? Tutar mı?  Cemal Sultan yeni Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Erdoğan ve Sisi’nin muhtemelen bir araya geleceklerini tahmin ediyor.  Bununla birlikte niyet olsa bile Sisi ile uzlaşmak kabil değil.  Sisi ülkesini kanla barutla yönetiyor.  Basın istihbaratın kontrolünde ve yapıcı değil, yıkıcı. Dolayısıyla sistem son derece çarpık.  Adamlar velinimetlerinin elini bile ısırıyorlar. Bu nedenle Sisi’ye palazlanma imkanı verilmemelidir. Mesele Müslüman Kardeşler meselesi değil, Mısır’da canavar tabiatlı askeri cunta rejimidir.  Türkiye ile uzlaşmadan evvel Sisi Katar ile uzlaşma etabını tamamlamalıydı. Bununla birlikte Katar’ı terörü destekleyen ülke olarak tanımlamıştır.  Mısır ile Katar arasında uzlaşma olacağına Katar ile Suudi Arabistan arasındaki buzlar kırılmıştır. Sisi katil ve haksız olduğu kadar üstten alan bir tabiata da haizdir. Eski tabirle hem kel hem de foduldur. Mısır’ın stratejik değerini pazarlamaktadır. Bir taraftan Körfez ülkelerine kur yaparken diğer taraftan İran mihveriyle temas hattında bulunuyor. Öte yandan Batı-İsrail zemininden Rusya ve Çin ile bağlantıya geçiyor. Oynak bir lider.  Aynen Nasır gibi. Nasır Amerikan darbesiyle iktidara gelmiş ardından SSCB ile köprü kurmuştu.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/erdogan-sisi-zirvesi-mi-1120yy.htm

Bu haber toplam 911 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim